CCR:  Stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare a salariilor, neconstituţională

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2020

Antreprenorii din ţara noastră răsuflă uşuraţi. Curtea Constituţională a României a decis ieri, cu unanimitate de voturi, că legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională. Potrivit unui comunicat al CCR, în urma admiterii obiecţiei formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, judecătorii au constatat că Legea privind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 111 alin. (1) şi art. 138 alin. (5) din Constituţie.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat în 3 iunie acest act normativ prin care stabilea indicatorii minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare.

Potrivit unui amendament introdus de preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon - cel care ulterior avea să producă scandalul din şaormeria în Centrul Vechi al Capitalei - legea garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferenţiat pe criteriul nivelului de studii, în cadrul unui program normal de lucru.

Conform unui alt amendament, articolul 2 prevede: "Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii".

Actul normativ stabilea coeficienţii minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul acestora şi pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Amintim că, în 3 iunie, imediat după adoptarea respectivului act normativ, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Noua lege va bulversa întreaga economie care şi aşa este slăbită în această perioadă! Dacă introduci indicatori sau coeficienţi de ierarhizare salarială, pentru ce mai ai stabilit prin lege salariu minim sau negocieri colective? Ce rost mai au aceste mecanisme care se bazează totuşi pe reguli economice, dacă coeficientul de salarizare este stabilit de către Parlament?".

Conform lui Florin Jianu, introducerea unor coeficienţi de ierarhizare a salariului minim ar fi condus la stabilirea a 11 categorii de salariu minim, ceea ce contravine prevederilor constituţionale. Domnia sa a arătat că proiectul de lege prevede că nu există niciun impact asupra mediului de afaceri, ceea ce este anormal, atât timp cât este vorba despre calcularea salariului minim brut.

"Noi suntem obligaţi de fiecare dată să repetăm că nu există un test IMM pentru această lege. În expunerea de motive, la capitolul impact asupra mediului de afaceri, în lege este trecut «Nu este cazul». Păi, dacă o modificare care introduce 11 salarii minime nu are un impact asupra mediului de afaceri, ne întrebăm ce anume ar mai putea avea?", a arătat Florin Jianu.

Preşedintele CNIPMMR susţinea că aprobarea şi promulgarea acestui proiect de lege ar fi dus la închiderea multor microîntreprinderi - în special a start-up-urilor, care şi-au constituit bugetele pe o anumită valoare unitară a salariului minim brut pe economie şi nu pe 11 salarii minime la nivel naţional.

Din fericire pentru antreprenorii din ţara noastră, actul normativ a fost declarat neconstituţional de CCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb