Coaliţia pentru Dezvoltarea Româ-niei (CDR) atrage atenţia că OUG 114/2018 va avea o serie de consecinţe pentru mediul de afaceri şi pentru economia României pe care, nici după o lună de la intrarea în vigoare, mediul de afaceri nu a reuşit să le cartografieze complet.
Într-o scrisoare deschisă adresată factorilor de decizie, inclusiv premierului Viorica Dăncilă, CDR prezintă efectele respectivului act normativ asupra industriilor vizate şi a economiei în general.
Conform membrilor CDR, OUG 114/2018 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul financiar-bancar şi piaţa de capital.
CDR arată: "Inducerea unui şoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români şi străini deopotrivă, sunt uimiţi de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată şi de sugestia că mediul privat- în special companiile străine - este cauza eşecurilor statului de a colecta taxe şi impozite. Aceste sectoare, cu o contribuţie semnificativă la bugetul de stat şi la economia Româ-niei, au fost acuzate că lucrează în detrimentul tuturor clienţilor lor şi al ţării unde fac afaceri şi unde au investit miliarde de euro. Este de neînţeles o astfel de atitudine faţă de oamenii de afaceri şi activităţile derulate de mediul privat, când guvernarea îşi propune să aibă creştere economică tot mai mare".
CDR nu înţelege cum vor câştiga cetăţenii ţării din retragerea intempes-tivă a administratorilor de fonduri de pensii private din România, din pierderea profitabilităţii sectorului bancar, din slăbirea pieţei de capital locale şi din stoparea unor investiţii majore care ar fi putut să aibă loc în sectorul comunicaţiilor şi cel energetic. Ca urmare a unor discuţii extinse cu economişti reputaţi şi cu lideri importanţi din mediul de afaceri, CDR subliniază că este posibil ca, în urma ordonanţei, accesul la finanţare să devină mai dificil în România, IMM-urile să fie afectate semnificativ, să asistăm la o scădere a veniturilor şi a consumului. De asemenea, cetăţenii vor întâmpina dificultăţi în accesarea creditului bancar şi vor creşte dezechilibrele macroeconomice.
CDR susţine că piaţa de capital va juca un rol şi mai mic în finanţarea economiei, că leul se poate deprecia faţă de alte monede şi că statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanţarea deficitului.
În absenţa oricărui dialog şi a listei lungi de consecinţe nefaste pe care le anticipează, CDR cere Guvernului să abroge OUG114/2018 înainte ca ea să producă efecte negative.
CDR este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) sau Confederaţia Patronală Concordia.
Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din PIB.