CDR cere Guvernului să stopeze adoptarea ordonanţei anunţate de Teodorovici

I.M.
Politică / 19 decembrie 2018

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că avalanşa de măsuri fiscal-bugetare anunţate cu câteva zile înainte de sfârşitul anului şi cu un impact semnificativ asupra, practic, întregii economii este inacceptabilă şi, în acelaşi timp, este simptomul unei fracturi între guvernanţi şi agenţii economici. Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să stopeze adoptarea acestei OUG şi să organizeze o amplă dezbatere asupra măsurilor preconizate.

"CDR îşi exprimă îngrijorarea extremă asupra faptului că în ultimele zile piaţa a fost inundată de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima sută de metri, urmând a fi aprobate în ultima şedinţă de guvern a acestui an. Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezintă punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care urmează să fie afectaţi. Mai mult, declaraţiile politice din ultimele zile nu au făcut decât să dea mai multă substanţă acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-şi poată închide anul şi să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forţaţi într-un joc al zvonurilor din care să nu înţeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor şi-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte", se arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Aceasta aminteşte că mediul de afaceri aşteaptă ca Parlamentul abia astăzi să adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de şase luni de zile şi care creau mari probleme, cum este nivelul de deductibilitate al dobânzilor sau regimul sponsorizărilor. "În schimb, Guvernul a anunţat o Ordonanţă de Urgenţă care aduce schimbări fundamentale multor sectoare de activitate şi despre care Ministerul Finanţelor Publice nu a menţionat absolut nimic de-a lungul întâlnirilor cu mediul de afaceri din acest an", precizează sursa citată.

Din punctul de vedere al CDR, noua OUG nu îndeplineşte minimele condiţii constituţionale: art. 115, alin. 4 din Constituţie spune că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

"Mai mult, aceste propuneri nu au fost supuse testului IMM şi nici nu au fost transmise Consiliului Economic şi Social, cu mai puţin de 48 de ore până când se doreşte adoptarea lor. Nu putem să nu ne întrebăm cât de mult îi pasă de fapt Guvernului de opinia partenerilor sociali din sindicate, patronate şi societatea civilă. De asemenea, considerăm extrem de periculoasă, nedemocratică şi neproductivă blamarea unor întregi sectoare economice private pentru comportamentul, pretins a fi inadecvat, al unora dintre participanţii implicaţi în aceste sectoare, precum şi antagonizarea sectorului privat cu populaţia inactivă economic şi cu sectorul serviciilor publice", se arată în comunicat.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României spune că doar la prima lectură se observă că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicaţiilor sau energetic.

"Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact şi multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creşteri de preţuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcţie de nivelul ROBOR care este un indicator al pieţei şi nicidecum unul stabilit în mod anticoncurenţial de către instituţiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esenţial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunţat creşteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori", se arată în comunicat.

CDR menţionează că Pilonul 2 a fost unul dintre cele mai longevive politici publice din România şi un exemplu de bună practică de nivel european.

"Mai mult, aceste noi taxe şi impozite nu sunt rezultatul unei analize atente ci al unor calcule făcute în grabă. Aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, toate aceste măsuri luate intempestiv, fără analiza de impact şi fără consultare prealabilă, se vor dovedi contraproductive pentru economie, pentru cetăţean şi pentru România. În loc să destabilizeze economia prin măsuri introduse peste noapte, încurajăm Guvernul să colecteze taxele şi impozitele datorate, iar aceasta să reprezinte măsura de echilibrare a bugetului", precizează sursa citată.

Guvernul a anunţat, marţi, că va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o "taxă pe lăcomie" pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni şi speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.

Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a mai anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţalor, Eugen Teodorovici, a anunţat, începând de la 1 ianuarie 2019, o plafonare preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o măsură necesară pentru că, spune el, producătorii vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare decât preţul de producţie. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022, potrivit ministrului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ...O TOTALA DEGRINCOLADA in Romania...O astfel de bataie de joc nu s-a pomenit la nici o alta Guvernare. Acesti INDIVIZI din Guvern nu mai stiu ce sa faca...NU AU BANI...nu pot acoperii promisiunile....nu pot construi Bugetul pe 2019...RUSINE LOR...

    1. Si pentru ca nu s-a mai pomenit, sa nu fim zgarciti, sa pomenim guvernele bataie de joc: Boc, MRU, Ciolos.

    Bani din/prin off-shore ... ?

    Salar ieuropean pentru aceeași muncă/acelasi cost al combustibilului...?

    Cine sunt firmele-actionarii care au lăsat cu gura căscată Statul prin insolventa-faliment? 

    1. Numele de Oltchim iti spune ceva?

      Printre altele ..... 

    coalitia lui peste

    nu s-a furat nimic din pilonul 2 de catre stat... doar de catre administratorii privati prin investitii paguboase la Digi SRL

    Iar acum legea imi reda un drept constitutional de a ma retrage din pilonul 2. coalitia asta stie de drepturi constitutionale? 

    Sub conducerea psd-alde udmr, Romania va ajunge ca Venezuela, iar infractorii de la putere albiti si bogati. Daca nu cumva ii loveste vreo boala misterioasa cu tot cu familie.

    Omul de rand trebuie sa participe la acest pas al acestor guvernanti. Raportul intre dobanzi la depozite di la credite este imens ( Romania- este 1-2% respectiv si 11% pt. credite de consum ) fata de alte state din Europa ( 0,5% respectiv 4,5-5% credite de consum ).

    Limitarea pretului la gaze trebuie vazuta ca o forma de a opri cresterea accelerata a preturilor la energie fara justificare economica.Apropo stiti ca in zona Banatului si acum exista zeci de localitati fara current electric ( cu zeci de mii de oameni afectati ) desi au trecut 5 zile de la oprirea ninsorilor. Asta nu este o stire adevarata sau vorbim mult numai despre curve si viata lor privata?Un alt detaliu devastalor pt. ENEL este ca nu are echipe de interventie locale, a dat afara tot personalul care facea mentenanta . Nu s-au facut in aceasta toamna, care a fost pana in 20 noiembrie ca si vreme- uscata si cu temperaturi de 5-15 grade, toaletarea pomilor, din zona unde exista linii electrice medie si inalta tensiune. La transel ectrica de ce nu au fost in zona nici un fel de defectiuni care sa duca la intreruperea cu enegie electrica, conditiile meteo au fost aceleasi - ninsoare abundenta depusa intre 30-70 cm ? ANRE-ul ce face ?

    Nu credeti ca mai vrem si noi sa traim nu numai parlamentarii PNL si USR, chiar si cei din PSD? Nu le convine, sa-si dea demisia din parlament si hai la alegeri anticipate. Va este frica? 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb