CE a adoptat propunerea pentru revizuirea Directivei pe tutun

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 20 decembrie 2012

CE a adoptat propunerea pentru revizuirea Directivei pe tutun

Philip Morris: "Acţionând în acest mod, Comisia a ales nu numai să îngrădească inovaţia, dar şi să ignore potenţialul pe care aceste produse l-ar avea pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice"

Comisia Europeană a adoptat, ieri, propunerea de revizuire a Directivei privind produsele din tutun. Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun.

În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri, potrivit unui comunicat de presă al CE. Acesta arată că adoptarea propunerii este preconizată pentru anul 2014, proiectul urmând să intre în vigoare începând din 2015-2016.

Referitor la această propunere de revizuire a Directivei privind produsele din tutun, Julie Soderlund, vicepreşedintele de comunicare al Philip Morris International Inc.'s (PMI), a declarat:

"PMI salută publicarea, în cele din urmă, a propunerii de Directivă privind Produsele din Tutun de către Comisia Europeană. Astfel, toa-te părţile implicate pot, de acum înainte, în următoarele câteva luni, să o analizeze şi să o dezbată de o manieră deschisă, transparentă şi obiectivă".

Proiectul legislativ interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat. Propunerea reglementează vânzarea transfrontalieră prin internet şi prevede modalităţi tehnice de combatere a comerţului ilicit.

Comunicatul CE mai precizază că propunerea proaspăt adoptată de Comisie propune măsuri pentru produsele care nu au fost până în prezent reglementate în mod specific, cum ar fi ţigaretele electronice şi produsele din plante pentru fumat.

"Tutunul pentru mestecat şi tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări specifice privind etichetarea şi ingredientele. Este menţinută interdicţia existentă privind tutunul pentru uz oral (tutunul snus)", potrivit CE.

Cu ocazia adoptării propunerii, Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate şi consumatori, a afirmat: "Am reuşit! Comisia Europeană a promis o propunere privind produsele din tutun până la sfârşitul anului 2012 şi iată că astăzi o prezint în faţa miniştrilor sănătăţii şi a Parlamentului European. Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi (n.r. ieri) este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun".

Oficialul a adăugat: "Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi: produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing".

Vicepreşedintele de comunicare al "Philip Morris" apreciază că o primă lectură a propunerii sugerează faptul că multe dintre măsurile recomandate nu vor ajuta la atingerea obiectivelor de sănătate publică ale Comisiei şi vor avea drept rezultat neintenţionat o serie de efecte adverse care par să nu fi fost luate în considerare de autorii documentului".

Domnia sa a specificat: "În forma propusă, Directiva interzice explicit o serie de produse care reprezintă aproximativ 10% din piaţa de ţigarete a Uniunii Europene, iar, în anumite state membre, chiar peste 30% din piaţă. Asta în ciuda faptului că nu există niciun fel de probe ştiinţifice credibile care ar arăta o nocivitate mai mare a acestor produse comparativ cu a altora, şi nici faptul că retragerea lor de pe piaţă ar reduce nivelul fumatului. Propunerea Comisiei ignoră piaţa neagră a produselor din tutun - care a atins dimensiuni enorme - într-un moment în care chiar n-ar putea să-şi permită asta, dat fiind că piaţa neagră aduce prejudicii de zece miliarde euro, anual, statelor membre. Mai mult, măsurile propuse de noul document vor da, fără îndoială, un imbold pieţei negre".

Julie Soderlund susţine că propunerea va limita accesul consumatorilor la produse şi informaţii despre produse care au un potenţial foarte clar de a reduce efectele dăunătoare cauzate de produsele convenţionale din tutun, subliniind: "Acţionând în acest mod, Comisia a ales nu numai să îngrădească inovaţia, dar şi să ignore potenţialul pe care aceste produse l-ar avea pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice. Sperăm că ostilitatea unora faţă de industria pe care o reprezentăm nu îi va face să ignore problemele economice, legale şi sociale pe care propunerea de Directivă le ridică. Considerăm că imperfecţiunile propunerii trebuie discutate pentru a ne asigura cu toţii că Uniunea Europeană creează un cadru legislativ corect, riguros ştiinţific şi eficient pentru reducerea efectelor negative cauzate de fumat, fără a pune presiune inutil asupra economiei".

Şi Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi-a exprimat dezacordul faţă de măsurile prevăzute de noua propunere.

Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, a precizat, într-un comunicat: "Din multitudinea de efecte pe care le va genera iniţiativa Direcţiei generale SANCO a Comisiei Europene semnalăm că, prin uniformizarea reţetelor de producţie şi a ambalajelor, se anulează, practic, concurenţa de pe piaţa produselor de tutun şi explozia comerţului ilicit, inclusiv reducerea numărului locurilor de muncă din unităţile de profil şi din reţelele de comercializare. Dacă astăzi comerţul ilicit cu ţigarete în România este comensurat în jurul cifrei de 13%, în condiţiile interzicerii producţiei de ţigarete Menthol şi Slim, activitatea infracţională din acest domeniu poate adăuga încă 18 procente, cât este volumul vânzărilor actuale la respectivele tipuri de ţigarete".

Reprezentanţii ANEIR consideră că noile reglementări propuse de DG SANCO sunt inoportune, în condiţiile economice actuale.

Directiva privind produsele din tutun în vigoare (2001/37/CE) datează din 2001. Reprezentanţii CE explică faptul că, de atunci, au fost înregistrate progrese ştiinţifice şi evoluţii ale pieţei internaţionale semnificative.

Totodată, printre altele, UE şi toate statele sale membre au ratificat Convenţia-cadru pentru controlul tutunului (CCCT) a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a intrat în vigoare în februarie 2005, unele dintre actualele dispoziţii ale Directivei devenind caduce.

Comunicatul CE arată că, în acest context, noua propunere răs-punde acestor evoluţii şi solicitărilor formulate de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri, precum şi propriului raport al Comisiei privind punerea în aplicare a directivei privind produsele din tutun, din 2007 şi 2009, care a identificat domeniile ce ar putea fi îmbunătăţite.

Proiectul legislativ a fost adoptată în urma unei consultări ample a părţilor interesate, inclusiv a unei consultări publice care a generat 85.000 de răspunsuri, în timpul procedurii fiind comandate mai multe studii externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb