CE a transmis României, la 26 mai, că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul POR

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 3 iunie 2011

CE a transmis României, la 26 mai, că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul POR

Comisia Europeană (CE) a anunţat, pe 26 mai, că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul Programului Operaţional Regional (POR), informează Mediafax. "Putem confirma faptul că CE a anunţat, la 26 mai, că va întrerupe plata privind o parte din POR. Subliniem că este vorba despre o întrerupere a plăţilor, nu despre o suspendare a plăţilor. Autorităţilor române li se cere să îndeplinească solicitările formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel încât Comisia să poată executa plăţile legate de acest program", arată serviciul de presă al CE, fără a preciza detalii despre programele aflate în discuţie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a căror plată se întrerupe.

CE reaminteşte că, potrivit procedurilor, există pentru fiecare program operaţional pentru o regiune sau pentru fiecare obiectiv naţional o autoritate de management. Autorităţile de management trebuie să alea-gă şi să implementeze proiecte conform regulilor stabilite la începutul perioadei de finanţare, în cooperare cu CE şi doar pentru proiectele având o valoare totală (n.red. - valoarea totală reprezintă suma dintre contribuţia UE şi contribuţia naţională sau particulară obligatorie) de peste 50 de milioane de euro trebuie să ceară consimţământul prealabil al Comisiei.

Potrivit sursei citate, România poate utiliza în perioada 2007 - 2013 fonduri de 19,667 miliarde de euro din POR, cărora trebuie să li se adauge o contribuţie naţională obligatorie de 4 miliarde de euro. "Până în prezent, din banii disponibili pentru România în Fondul de Coeziune - utilizat pentru proiectele mari de infrastructură şi mediu - 15,1% au fost plătiţi de Comisie. Din Fondul European de Dezvoltare Regională s-au plătit 13,6%, iar din Fondul Social European, pentru proiecte educaţionale şi sociale, s-au plătit proiecte în valoare de 14,2%", precizea-ză CE. "Pentru toate cele trei fonduri la un loc, rata de absorbţie la nivelul UE este de 25,1%. România se află, potrivit acestor date, sub media la nivel european, însă autorităţile române au promis că sunt sau că vor fi organizate structuri pentru îmbunătăţirea situaţiei", se mai arată în documentul CE.

În ceea ce priveşte existenţa unor semnale privind probleme legate de autorităţile române şi utilizarea fondurilor din POR, CE subliniază: "Multe greşeli sunt pur administrative sau determinate de o aplicare incorectă a regulilor UE privind achiziţiile publice a proiectelor mai mari. Frauda efectivă, reală, este foarte mică, reprezentând 0,2% din totalul cazurilor în care apar greşeli. UE nu va înceta însă niciodată să combată frauda, care din păcate se regăseste în fiecare stat membru fără a putea particulariza o ţară anume".

Comisia reaminteşte că, începând din acest an, regulile privind aplicarea pentru fonduri europene s-au simplificat, "ceea ce nu va duce la o relaxare a auditului şi a controlului financiar, în avantajul tuturor statelor membre".

Ministrul Dezvoltării şi Turis-mului, Elena Udrea, a declarat, recent, că s-au constatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2 a POR, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial şi că nu poa-te menţiona sume sau judeţe. Ministerul Dezvoltării gestionează 4,3 miliarde de euro din fonduri europene.

Doamna Udrea a subliniat că, după aprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister către autorităţile locale, beneficiari care organizează licitaţii. Ministrul Dezvoltării a precizat că, de multe ori, la acest nivel, fie nu există experienţă în organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt "vizibil" direcţionate spre anumite firme.

Elena Udrea vrea 200 milioane euro de la CE pentru reabilitarea termică a locuinţelor

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a cerut CE să permită finanţarea reabilitării termice a locuinţelor cu fonduri europene şi vizează în acest sens atragerea unei sume de 200 de milioane de euro. "Am cerut să ni se permită reabilitarea termică cu fonduri europene. Ne-am gândit să cerem de la Comisia Europeană 200 milioane de euro pentru reabilitarea termică", a spus doamna Udrea, ieri, într-o conferinţă de presă. Astfel, ar putea fi alocaţi pentru reabilitarea termică bani din alte programe, care riscă să nu fie cheltuiţi.

Totodată, ministrul a mai spus că locatarii care vor accesa credite pentru reabilitarea termică a locuinţelor nu vor plăti dobândă, care va fi susţinută de către MDRT, şi nu vor fi obligaţi să-şi ipotecheze apartamentele, pentru că statul va garanta pentru ei.

Totodată, pentru prima dată, MDRT va finanţa, în luna iunie, lucrările de apă şi canalizare pe câteva străzi în Bucureşti. "Vom reabilita câteva străzi din sectorul 2, dar aşteptăm proiecte şi din alte sectoare. Nu poţi să stai în capitala României şi să nu ai apă şi canalizare", a mai spus Elena Udrea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb