Ce a vândut Patriciu şi cât a încasat: 14 companii, pentru (aproape) 1,7 miliarde euro

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2009

Tranzacţia finală dintre Dinu Patriciu şi grupul kazah, KazMunaiGaz, prin care omul de afaceri român a ieşit practic din industria noastră de petrol, implică nu mai puţin de paisprezece companii din ţara noastră, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Dinu Patriciu nu a vândut direct participaţiile nici la fosta rafinărie Petromidia, nici la celelalte treisprezece companii afiliate la grupul său, căci întreaga tranzacţie a fost purtată prin Olanda, o ţară prietenoasă din punct de vedere fiscal cu companiile de tip holding.

În fapt, Dinu Patriciu şi partenerul său american, Phil Stephenson, au vândut către kazahi compania The Rompetrol Group BV, fosta firmă Waverton Investment BV, vehiculul prin care a fost preluată iniţial rafinăria Petromidia, în anul 2000.

Ulterior, Dinu Patriciu şi-a concentrat majoritatea companiilor din România în firma olandeză, pe care apoi a reuşit să o vândă către grupul din Kazahstan, în două etape: 75% în 2007 şi restul de 25% acum patru zile.

În lipsa informaţiilor oficiale, căci ambele părţi s-au abţinut să confirme preţul celor două tranzacţii, analiştii au estimat valoarea lor la 1,67 miliarde euro, res­pectiv 470 de milioane euro. Ponderând cu procentele pe care le deţineau Dinu Patriciu (75%) şi Phil Stephenson (25%), rezultă că, la final, omul de afaceri român a rămas în buzunar cu aproape 1,7 miliarde euro din vânzarea grupului Rompetrol, iar partenerul său american cu circa 430 de milioane de euro.

Pentru perfectarea tranzacţiei, KazMunaiGaz şi-a înfiinţat, în 2007, o filială în Olanda, special pentru preluarea şi amenajarea din punct de vedere fiscal a tranzacţiei cu The Rompetrol Group BV.

Faptul că tranzacţia s-a făcut direct prin Olanda, a făcut ca numele acţionarului majoritar al rafinăriilor Vega şi Petromidia (cele două mari companii preluate de la statul român) să rămână acelaşi, astfel că un eventual acord al statului privind tranzacţia dintre The Rompetrol Group şi KazMunaiGaz să nu mai fie necesar, iar de pe urma ei statul român să nu încaseze taxe.

În The Rompetrol Group au mai figurat până de curând alte două companii, pe lângă cele paisprezece, respectiv "Astra Investiţii Imobiliare" şi firma care administra parcul industrial de pe platforma Năvodari.

Pe prima, Dinu Patriciu a răscumpărat-o recent de la kazahi pentru suma de 33,85 de milioane dolari, iar pe cea de-a doua Rompetrol a luat decizia să o desfiinţeze.

Astfel că, la final, magnatul Dinu Patriciu a rămas cu 1,7 miliarde euro şi cu afacerile imobiliare, de pe urma renunţării la activităţile din petrol.

Iar ultima tranzacţie cu kazahii îl consolidează pe prima poziţie a celor mai bogaţi români.

Ce au preluat kazahii în România de la Dinu Patriciu

- ROMINSERV SA

- ROMPETROL RAFINARE (fosta Petromidia)

- ROMPETROL SA (fosta rafinărie VEGA Ploieşti)

- ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE SRL

- ROMEPTROL DOWNSTREAM SRL

- ROMPETROL WELL SERVICES SA

- ROMPETROL LOGISTICS SRL

- ROM OIL SA

- IFN FINGROUP CREDIT

- PALPLAST SA

- ROMINSERVICES THERM SA

- GLOBAL SECURITY SISTEM SA

- EUROJET ROMÂNIA SA

- ROMPETROL GAS SA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb