Autorităţile UE au clarificat astăzi restructurarea Alpha Bank prin reducerea operaţiunilor sale internaţionale, apreciind că acest proces va asigura viabilitatea celui de-al patrulea grup bancar elen, transmite Reuters.
Din 2008, autorităţile de la Atena şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) au acordat asistenţă financiară în mod repetat Alpha Bank, ceea ce a determinat Comisia Europeană să verifice dacă prin ajutorul primit banca a fost avantajată faţă de rivalele sale.
Revizuirea activităţii grupului bancar elen a inclus şi o raţionalizare a cheltuielilor operaţionale şi abţinerea de la preluări costisitoare.
"Restructurarea Alpha Bank va avea o contribuţie semnificativă la întărirea viabilităţii sectorului bancar din Grecia, în beneficiul economiei elene", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia.
De asemenea, Comisia Europeană a aprobat preluarea de către Alpha a grupului bancar elen Emporiki Bank.
În 2013, banca franceză Credit Agricole a vândut Emporiki către Alpha Bank pentru un euro, în condiţiile în care în 2006 a plătit 2,2 miliarde de euro pentru preluarea băncii greceşti.
Pierderile Alpha Bank s-au atenuat în primul trimestru din 2014, pe măsură ce Grecia îşi revine din criza datoriilor. În perioada ianuarie-martie 2014, banca elenă a înregistrat pierderi de 94,1 milioane de euro (128 milioane de dolari), faţă de 245 milioane de euro în primele trei luni din 2013. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la pierderi de 107,6 milioane de euro.
În primul trimestru din 2014, provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 22%, la 395 milioane de euro, în timp ce rata creditelor neperformante (NPL) a urcat la 33,3% din portofoliul de împrumuturi, de la 32,7% în ultimul trimestru din 2013.
Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 44%, la 471,3 milioane de euro, datorită costurilor de finanţare mai reduse.
Alpha Bank a menţinut, totodată, o disciplină a costurilor, iar cheltuielile operaţionale - ajustate pentru costurile de integrare a Emporiki şi elementele excepţionale - au scăzut cu 5,7% în perioada ianuarie-martie 2014, comparativ cu primele trei luni din 2013.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).