În fiecare an, unul din patru adulţi europeni caută informaţii despre carieră, arată raportul Organisation for Economic Cooperation and Development. Acelaşi raport arată că activităţile de orientare în carieră au rezultate economice, educaţionale şi sociale pozitive
pentru tineri. Merită să apelezi la consilierea în carieră mai ales atunci când îţi doreşti să schimbi domeniul şi să te orientezi spre un domeniu în care poate nu ai experienţă, cum ar fi IT-ul.
IT-ul este de altfel un domeniu considerat stabil şi de viitor de mulţi dintre candidaţi. El se află şi în topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete, pentru IT Software, câştigul salarial mediu net fiind de 6.000 lei, potrivit raportului Review & Trends, realizat de eJobs. Pentru a-ţi negocia un salariu pe măsura pregătirii tale şi a aşteptărilor, este important să începi cu un program de formare care include sesiuni de consiliere în carieră, cursuri şi coaching, precum proiectul Cursuri IT, organizat de eJobs România. Iată etapele pe care le vei parcurge!
• Descoperă ce carieră ţi se potriveşte
Alegerea unei cariere în domeniul IT poate fi o sarcină destul de dificilă. Însă e important ca alături de un consilier în carieră să-ţi evaluezi abilităţile, nevoile şi dorinţele pentru a ajunge la acea specializare potrivită ţie. Iată ce întrebări poţi primi:
●Ce îţi place să faci?
●Ce activităţi te fac să te simţi împlinit?
●Care sunt aptitudinile tale?
●Ce calificări ai?
●Ce calificări ţi-ai dori să obţii?
●În ce companii ţi-ai dori să lucrezi?
Dacă în urma acestei evaluări ţi-ai dat seama că ai aptitudini tehnice şi ţi-ar plăcea să lucrezi în domeniul IT pentru că eşti pasionat, pentru că îţi doreşti un salariu peste medie şi posibilitatea de a lucra în timp ce călătoreşti, poţi face următorul pas în cariera ta: să urmezi cursuri IT.
• Alege cursuri de formare în IT
Poţi alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor noastre să aplici la joburi în IT. Pentru asta, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar.
• Iată care sunt condiţiile pentru înscriere:
●ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti
●ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani
●eşti angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
●ai absolvit cel puţin 8 clase
●dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) - cursurile au loc doar online
●ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
●ai în posesie difuzor/căşti şi microfon pentru a participa la discuţii
●eşti un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
●deţii competenţe digitale de bază
• Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
• Consiliere în carieră şi după finalizarea cursurilor
Într-o sesiune de orientare în carieră, consilierul te pot ajuta în redactarea CV-ului şi a scrisorii de intenţie astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici şi îţi vor oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare şi, ulterior, în pregătirea pentru interviu.
• Subiecte posibile de discuţie în sesiunile de consiliere în carieră:
●Abilităţi sau talente în domeniul IT. Pentru ce job ti-ar putea fi de folos?
●Calificările necesare pentru cariera dorită în IT
●Salariile potenţiale pentru anumite joburi
●Mediul de lucru. Sunt joburi care necesită prezenţa fizică la birou sau companii care cer acest lucru (cel puţin în stil hibrid), şi joburi pe care le poţi face de oriunde din lume. Sunt companii în care există anumite proceduri şi companii unde este încurajat un stil antreprenorial. Contează să identifici cum ţi-ar plăcea să lucrezi şi să comunici acest aspect consilierului în carieră pentru a identifica împreună joburile şi companiile potrivite.
●Oportunităţile de schimbare sau de avansare într-o anumită carieră. Unele joburi sunt mai flexibile decât altele. La sesiunea de consiliere în carieră vei afla care sunt acele joburi care-ţi permit mobilitatea în companie sau avansarea.
●Unii consilieri îţi pot oferi sfaturi despre cum să-ţi negociezi un salariu mai mare decât cel propus de angajator.