Ce este guvernanţa corporativă?

J.P.
Miscellanea / 3 februarie 2021

Ce este guvernanţa corporativă?

Guvernanţa corporativă este sistemul prin care se conduce şi controlează o companie. Mai exact, guvernanţa corporativă este un complex de procese, practici, politici, cadru de reglementare, cu impact asupra conducerii, administrării şi controlului unei companii.

Ce reprezintă guvernanţa corporativă

Guvernanţa corporativă reprezintă ansamblul principiilor ce stau la baza cadrului de administrare prin care compania este condusă şi controlată. Transpuse în documente normative interne, aceste principii determină eficienţa şi eficacitatea mecanismelor de control adoptate cu scopul de a proteja şi a armoniza interesele tuturor părţilor interesate - acţionari, administratori, directori, manageri ai diverselor structuri ale societăţii, angajaţi şi organizaţii care le reprezintă interesele, clienţi şi parteneri de afaceri, furnizori, autorităţi centrale şi locale, reglementatori şi operatori ai pieţelor de capital etc.

Ce este guvernanţa corporativă?

Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB

Începând cu anul 2016, companiile listate aplică noul Cod de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acest Cod este un set de principii şi recomandări pentru companiile ale căror acţiuni sunt listate pe piaţa reglementată. Scopul Codului este de a crea în România o piaţă de capital atractivă la nivel internaţional, în baza celor mai bune practici, a transparenţei şi încrederii. Codul încurajează companiile să construiască o relaţie puternică cu acţionarii lor şi cu stakeholderii (părţi cu interese în companie), să comunice în mod eficient şi transparent, şi să manifeste deschidere faţă de toţi investitorii potenţiali, conform bvb.ro.

Acest nou Cod înlocuieşte Codul iniţial care a fost emis în anul 2001 şi revizuit în 2008. Schimbarea cu noul Cod a apărut din dorinţa de a ţine cont de lecţiile învăţate din aplicarea primelor versiuni ale Codului şi din schimbarea cadrului juridic din România şi din Europa, precum şi de noile aspiraţii ale societăţii şi ale stakeholderilor cu privire la obligaţiile şi conduita companiilor.

Obiectivul Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB este de a spori încrederea în companiile listate, prin promovarea unor standarde de guvernanţă corporativă îmbunătăţite în aceste companii.

BVB menţine un mecanism bazat pe principiul "aplici sau explici", prin care se transmit în piaţă informaţii clare, exacte şi actuale despre respectarea regulilor de guvernanţă corporativă de către companiile listate.

Elementele centrale ale acestui Cod sunt accesul la informaţii al investitorilor şi protejarea drepturilor acţionarilor. Codul încearcă să nu le impună companiilor listate obligaţii excesive care ar putea depăşi beneficiile, dar BVB consideră că eforturile de satisfacere a aşteptărilor investitorilor generează avantaje atât pentru companii, cât şi pentru conducerea acestora. Prin urmare, fiecare companie listată trebuie să urmărească respectarea tuturor prevederilor din Cod. Rolul unei bune guvernanţe este să faciliteze o conducere antreprenorială bună şi eficientă, care poate să asigure succesul pe termen lung al companiei.

Companiile vor include o declaraţie de guvernanţă corporativă în raportul anual, într-o secţiune distinctă, care va cuprinde o autoevaluare privind modul în care sunt îndeplinite "prevederile care trebuie respectate", precum şi măsurile adoptate în vederea respectării prevederilor care nu sunt îndeplinite întru totul.

Toate cazurile de nerespectare de către o companie a unei prevederi din secţiunile Codului intitulată "Prevederi care trebuie respectate" vor fi raportate pieţei sub forma unui raport curent conform Codului BVB - Operator de Piaţă.

O versiune simplificată de Cod de Guvernanţă este aplicabilă companiilor listate pe piaţa AeRO, piaţa de acţiuni din cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, tot începând cu anul 2016. Principiile Codului vor adăuga acestui sistem noi valenţe, cu scopul de a construi o piaţă cât mai atractivă pentru investitori, crescând nivelul de transparenţă şi încredere pentru companiile listate. De asemenea, vor încuraja companiile să creeze o legătură mai stransă cu acţionarii şi o deschidere câtre toţi investitorii potenţiali.

Concluzie

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti se conformează şi adoptă normele Codului de guvernanţă corporativă emis de BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb