CE lansează două propuneri legislative pentru utilizarea numerarului

D.R.
Comunicate de presă / 29 iunie 2023

CE lansează două propuneri legislative pentru utilizarea numerarului

Comisia Europeană a prezentat ieri, două propuneri menite să garanteze că cetăţenii şi întreprinderile pot continua să facă retrageri şi plăţi cu bancnote şi monede euro în întreaga zonă euro şi pentru a defini un cadru pentru o posibilă nouă formă digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană ar putea să o emită în viitor, în completarea numerarului, transmite un comunicat al CE, remis astăzi.

Moneda euro rămâne un simbol al unităţii şi al puterii Europei. De peste două decenii, în zona euro şi în afara acesteia, cetăţenii şi întreprinderile s-au obişnuit să plătească cu monede şi bancnote euro. În timp ce 60 % dintre persoanele intervievate ar dori să aibă în continuare opţiunea de a utiliza numerarul, un număr tot mai mare de persoane aleg să plătească digital, utilizând carduri şi aplicaţii emise de bănci şi de alte firme digitale şi financiare. Această tendinţă s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19.

Pentru a reflecta aceste tendinţe, Comisia a propus ieri două seturi de măsuri care se susţin reciproc, pentru a se asigura că orice persoană care doreşte să plătească cu moneda centrală poate alege între a plăti în numerar sau sub formă digitală: o propunere legislativă privind statutul de mijloc legal de plată al numerarului în euro pentru a proteja rolul numerarului, a garanta că acesta este acceptat pe scară largă ca mijloc de plată şi rămâne uşor de obţinut pentru cetăţenii şi întreprinderile din întreaga zonă euro; o propunere legislativă de instituire a cadrului juridic pentru o posibilă monedă euro digitală, care să vină în completarea plăţilor cu bancnote şi monede euro. Cetăţenii şi întreprinderile ar avea astfel la dispoziţie o opţiune suplimentară - pe lângă opţiunile private actuale - care le-ar permite să plătească în zona euro cu o formă de plată digitală ieftină, sigură, fiabilă şi acceptată pe scară largă, şi care ar veni în completarea soluţiilor private existente în prezent. Odată adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu, propunerea de ieri ar stabili cadrul juridic pentru moneda euro digitală, însă Banca Centrală Europeană va fi cea care va decide dacă şi când să emită moneda euro digitală.

Numerarul în euro constituie "mijloc legal de plată" în zona euro. Această propunere urmăreşte să stabilească în legislaţie ce înseamnă de fapt acest lucru, punând accentul pe două elemente: acceptarea şi accesul (la numerar). Deşi plata în numerar este bine acceptată, în general, în zona euro, au apărut probleme în unele state membre şi în unele sectoare. În acelaşi timp, unele persoane întâmpină dificultăţi în a accesa numerarul, de exemplu din cauza închiderii bancomatelor şi a sucursalelor bancare.

Propunerea de ieri urmăreşte să garanteze acceptarea pe scară largă a numerarului în întreaga zonă euro. De asemenea, va garanta că cetăţenii pot obţine suficient numerar pentru a putea plăti sub această formă, dacă o doresc.

Propunerea va garanta că toţi cetăţenii din zona euro au libertatea de a alege metoda de plată pe care o preferă şi că au acces la servicii de bază legate de plata în numerar. Ea va garanta incluziunea financiară a grupurilor vulnerabile care tind să prefere plata în numerar, cum ar fi persoanele în vârstă.

Pentru a se adapta la digitalizarea tot mai mare a economiei, Banca Centrală Europeană (BCE) - la fel ca multe alte bănci centrale din întreaga lume - analizează posibilitatea introducerii unei monede euro digitale, în completarea numerarului. Moneda euro digitală ar oferi consumatorilor o soluţie de plată alternativă la nivel european, pe lângă opţiunile existente în prezent. Consumatorii ar avea astfel la dispoziţie mai multe opţiuni, iar moneda euro ar deveni mai puternică pe plan internaţional.

La fel ca în cazul numerarului, moneda euro digitală ar fi disponibilă alături de mijloacele de plată private naţionale şi internaţionale existente, cum ar fi cardurile sau aplicaţiile. Ea ar funcţiona ca un portofel digital. Cetăţenii şi întreprinderile ar putea plăti cu moneda euro digitală oricând şi oriunde în zona euro.

De remarcat că ar putea permite efectuarea de plăţi atât online, cât şi offline, adică direct de la un dispozitiv la altul fără conexiune la internet, dintr-o zonă îndepărtată sau dintr-o parcare subterană. În timp ce tranzacţiile online ar oferi acelaşi nivel de confidenţialitate a datelor ca mijloacele digitale de plată existente, plăţile offline le-ar asigura utilizatorilor un grad ridicat de protecţie a vieţii private şi a datelor: aceştia ar putea efectua plăţi digitale comunicând mai puţine date cu caracter personal decât în prezent atunci când efectuează plăţi cu cardul, la fel ca atunci când efectuează plăţi în numerar, sau când retrag numerar de la un bancomat. Nimeni nu ar putea vedea pentru ce plătesc offline cu moneda euro digitală.

Moneda euro digitală le-ar fi distribuită cetăţenilor şi întreprinderilor de către bănci şi alţi prestatori de servicii de plată de pe teritoriul UE. Persoanele fizice ar beneficia gratuit de serviciile de bază cu euro sub formă digitală. Pentru a promova incluziunea financiară, persoanele care nu au un cont bancar ar putea să deschidă şi să deţină un cont la un oficiu poştal sau la o altă entitate publică, cum ar fi o autoritate locală. Moneda euro digitală ar fi uşor de utilizat, inclusiv de către persoanele cu handicap.

Moneda euro digitală ar putea constitui, de asemenea, o bază solidă pentru alte inovaţii, permiţând, de exemplu, băncilor să le propună clienţilor soluţii inovatoare.

Disponibilitatea şi utilizarea pe scară largă a unei monede digitale a băncii centrale ar fi, de asemenea, importantă pentru suveranitatea monetară a UE - în special dacă alte bănci centrale din lume încep să dezvolte monede digitale. Ar fi importantă şi din perspectiva dezvoltării pieţei criptomonedelor.

Propunerea de ieri stabileşte cadrul juridic şi principalele elemente ale monedei euro digitale, care - odată adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu - i-ar permite Băncii Centrale Europene să pună eventual în circulaţie o monedă euro digitală care să fie uşor de utilizat şi disponibilă pe scară largă. BCE va decide dacă şi când să emită moneda euro digitală. Acest proiect va necesita eforturi tehnice suplimentare de proporţii din partea BCE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de asta ati desfiintat casieriile din toate unitatile bancare si acum inchideti bancomatele....mincinosi nenorociti....desfiintati bancomatele ca sa poata sa scoate omul bani lichizi.....precum garantati voi, politicienii mincinosi, platile in continuare cu cash.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb