CE lansează o cerere de propuneri de 4 miliarde euro pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete

F.D.
Internaţional / 29 noiembrie 2023

CE lansează o cerere de propuneri de 4 miliarde euro pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete

Comisia Europeană lansează astăzi, 23 noiembrie, cererea de propuneri din 2023 a Fondului pentru inovare, cu un buget record de 4 miliarde EUR, pentru a sprijini implementarea tehnologiilor de decarbonizare inovatoare, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Cererea de propuneri este finanţată din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), subliniind importanţa stabilirii preţului carbonului pentru tranziţia verde. Comisia a majorat fondurile totale disponibile şi a dublat bugetul alocat proiectelor de producţie de tehnologii curate în comparaţie cu cererea anterioară. Sunt disponibile 1,4 miliarde EUR pentru consolidarea capacităţii de producţie industrială, a poziţiei de lider tehnologic şi a rezilienţei lanţului de aprovizionare în Europa.

Promotorii de proiecte pot solicita granturi în cadrul a cinci teme cu cerinţe distincte în materie de buget şi cheltuieli de capital (CAPEX):

Decarbonizare generală (la scară largă) - 1,7 miliarde EUR disponibile pentru proiecte cu CAPEX de peste 100 de milioane EUR

Decarbonizare generală (la scară medie) - 500 de milioane EUR disponibile pentru proiecte cu CAPEX între 20 de milioane EUR şi 100 de milioane EUR

Decarbonizare generală (la scară mică) - 200 de milioane EUR disponibile pentru proiecte cu CAPEX între 2,5 milioane EUR şi 20 de milioane EUR

Producţia de tehnologii curate - 1,4 miliarde EUR disponibile pentru proiecte cu CAPEX de peste 2,5 milioane EUR axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompe de căldură şi producţia de hidrogen

Proiecte-pilot - 200 de milioane EUR disponibile pentru proiecte cu CAPEX de peste 2,5 milioane EUR axate pe decarbonizarea profundă.

Proiectele vor fi evaluate în funcţie de potenţialul lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de gradul lor de inovare, de maturitate, de reproductibilitate şi de eficienţa din punctul de vedere al costurilor. Fondul pentru inovare poate acoperi până la 60 % din costurile relevante ale unui proiect. Proiectele situate în SEE sunt eligibile şi, în urma recentei revizuiri a Directivei EU ETS, cererile de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare sunt deschise în prezent şi sectoarelor transportului maritim, transportului rutier şi construcţiilor, pe lângă tehnologiile din industriile mari consumatoare de energie (inclusiv aviaţia), energia din surse regenerabile sau stocarea energiei. Proiectele promiţătoare care nu sunt suficient de mature pentru un grant sau care nu sunt selectate pentru finanţare din cauza limitărilor bugetare pot beneficia de asistenţa pentru dezvoltare de proiecte (PDA) acordată de Banca Europeană de Investiţii.

Etapele următoare

Promotorii de proiecte trebuie să depună cereri până la 9 aprilie 2024, ora 17:00 (CET), prin intermediul Portalului pentru oportunităţi de finanţare şi ofertare al UE. Candidaţii sunt încurajaţi să participe la Ziua de informare privind procedura de ofertare IF23, care va avea loc online la 7 decembrie 2023. Acest eveniment este o ocazie de a afla mai multe despre noile caracteristici, de a descoperi procesul de depunere a cererilor şi de a adresa întrebări Agenţiei Executive Europene pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA), care pune în aplicare cererile de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare. Punctele de contact naţionale ale Fondului pentru inovare organizează, de asemenea, zile de informare în majoritatea statelor membre.

Solicitanţii vor fi informaţi cu privire la rezultatele evaluării în al patrulea trimestru al anului 2024. Solicitanţii selectaţi vor semna acorduri de grant în primul trimestru al anului 2025.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb