Competiţia politică din alegerile parlamentare anticipate din Germania, se dă între principalele partide: CDU/CSU, SPD, Partidul Verzilor, FDP şi AfD, fiecare cu viziuni distincte asupra economiei, imigraţiei şi politicii externe.
Mai jos regăsiţi programele acestora:
• Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU)
Sub conducerea lui Friedrich Merz, CDU/CSU propune "Agenda 2030" pentru relansarea economică, axată pe reducerea impozitelor pentru companii şi persoane fizice, precum şi simplificarea administrativă. În domeniul imigraţiei, se preconizează întărirea controalelor la frontieră şi expulzarea solicitanţilor de azil fără documente.
În politica externă, se susţine o apărare europeană consolidată şi o poziţie fermă faţă de Rusia şi China. Această abordare conservatoare este apreciată de susţinătorii tradiţionali ai CDU/CSU şi de aliaţii europeni conservatori.
• Partidul Social-Democrat (SPD)
Sub conducerea cancelarului în funcţie, Olaf Scholz, SPD propune o "primă Made in Germany" pentru atragerea investiţiilor industriale şi creşterea salariului minim la 15 euro pe oră. În domeniul imigraţiei, se pune accent pe integrarea şi repatrierea voluntară a migranţilor.
În politica externă, se susţine continuarea sprijinului pentru Ucraina şi menţinerea relaţiilor transatlantice. Această platformă social-democrată este susţinută de sindicate şi organizaţii progresiste, dar a fost criticată de opoziţie pentru lipsa de măsuri concrete în domeniul imigraţiei.
• Partidul Verzilor
Cu Robert Habeck ca lider, Verzii promovează o tranziţie ecologică susţinută de investiţii masive în energii regenerabile şi un "fond cetăţenesc" pentru garantarea pensiilor. În domeniul imigraţiei, se susţine o repartizare echitabilă a refugiaţilor în Europa. În politica externă, se pune accent pe protecţia mediului şi drepturile omului. Această viziune ecologistă este apreciată de tineretul urban şi de susţinătorii mediului, dar a fost criticată de cei care consideră că măsurile propuse ar putea afecta competitivitatea economică.
• Partidul Liberal-Democrat (FDP)
FDP insistă pe reducerea birocraţiei şi flexibilitatea economică, promovând o economie de piaţă liberă. În domeniul imigraţiei, se susţine integrarea rapidă a migranţilor calificaţi. În politica externă, se pune accent pe comerţul liber şi relaţii economice puternice. Această platformă liberală este susţinută de antreprenori şi investitori, dar a fost criticată de cei care consideră că reducerea reglementărilor ar putea duce la inegalităţi sociale.
• Alternativa pentru Germania (AfD)
AfD propune o "remigraţie" a populaţiilor de origine străină şi o politică de imigraţie strictă. În domeniul economic, se susţine revenirea la surse de energie tradiţionale şi reducerea reglementărilor ecologice. În politica externă, se promovează relaţii mai apropiate cu Rusia şi o politică externă independentă.
AfD este considerat un partid de extremă dreapta şi a primit susţinere din partea unor lideri politici extremişti, precum Elon Musk, care a exprimat public sprijinul pentru AfD. Această susţinere internaţională a fost criticată de opoziţie şi de aliaţii tradiţionali ai Germaniei, care consideră că AfD promovează politici xenofobe şi eurosceptice. AfD a înregistrat o creştere semnificativă a sprijinului în ultimele luni, reflectând nemulţumirea publicului faţă de guvernul actual şi politicile sale.
Aceste programe reflectă principalele direcţii politice şi economice propuse de partidele germane în contextul actual al alegerilor
Opinia Cititorului