Ce reprezintă lansarea ETF-urilor pe Bitcoin spot în Statele Unite, pentru criptomonedă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie

Ce reprezintă lansarea ETF-urilor pe Bitcoin spot în Statele Unite, pentru criptomonedă

English Version

Standard Chartered: "Lansarea ETF-urilor pe Bitcoin spot poate duce preţul criptomonedei la 200.000 de dolari, până la sfârşitul anului 2025"

Avantgarde Finance: "Aprobarea ETF-ului înseamnă o recunoaştere tot mai mare a criptomonedelor de către finanţele tradiţionale"

Better Markets: "Decizia SEC nu a schimbat nimic în privinţa acestui produs financiar fără valoare"

Gary Gensler, SEC: "Investitorii ar trebui să rămână precauţi cu privire la nenumăratele riscuri asociate cu Bitcoin şi cu produsele a căror valoare este legată de cripto"

Decizia Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) privind aprobarea ETF-urilor pe Bitcoin spot schimbă regulile jocului în industrie, cred unii analişti şi adepţi ai activelor cripto.

Potrivit lor, lansarea fondurilor tranzacţionate cu expunere pe Bitcoin deschide calea adopţiei pe scară largă a criptomonedei, sporind rolul sectorului în finanţele "mainstream", ceea ce va susţine creşterea preţului. Pe de altă parte, voci din lumea financiară, inclusiv supraveghetorul pieţei americane, se delimitează de criptomonedă şi atrag atenţia asupra riscurilor pe care le implică astfel de investiţii.

Ce a aprobat SEC ?

Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare a aprobat aplicaţiile pentru unsprezece ETF-uri pe Bitcoin spot, provenite inclusiv de la giganţi financiari precum BlackRock sau Fidelity. În esenţă, un ETF reprezintă o modalitate facilă de a investi într-un activ sau grup de active, fără să fie nevoie ca investitorul să cumpere direct activele în sine. De pildă, ETF-ul SPDR Gold Shares permite oricui să investească în aur, fără să fie necesar să aibă un loc în care să depoziteze şi să protejeze metalul galben, scrie The Guardian.

Potrivit Reuters, ETF-urile pe Bitcoin spot vor fi listate la Nasdaq, New York Stock Exchange (NYSE) şi Chicago Board Options Exchange (CBOE), activul suport Bitcoin urmând să fie cumpărat de la exchange-urile cripto şi deţinut prin custozi, precum Coinbase Global.

Produsele vor urmări un benchmark Bitcoin sau un indice furnizat de CF Benchmarks, ce pune laolaltă datele de tranzacţionare de la mai multe pieţe operate de exchange-uri mari. Pentru a răspunde preocupărilor SEC legate de manipulare, Nasdaq şi CBOE au creat împreună cu Coinbase, cel mai mare exchange cripto din SUA, un mecanism de supraveghere a pieţei, conform Reuters.

De menţionat că, de câţiva ani de zile există fonduri de tip ETF pe Bitcoin în Statele Unite, dar cu expunere pe contracte futures ale criptomonedei, nu pe activul din piaţa spot (la vedere).

Standard Chartered: "Intrările în ETF-uri s-ar putea situa între 50 şi 100 de miliarde de dolari, în primul an de tranzacţionare"

Analiştii spun că ETF-urile pe Bitcoin spot vor atrage noi clase de investitori care, până acum, evitau sau chiar erau opriţi de reglementările interne să ia expunere pe criptomonedă, ceea ce va aduce noi bani în piaţă şi va susţine creşterea preţurilor.

De asemenea, faptul că giganţi de pe Wall Street lansează ETF-uri pe Bitcoin spot ar trebui să ofere clasei de active mai multă credibilitate în faţa investitorilor tradiţionali, potrvit Business Insider.

Geoff Kendrick, şeful departamentului de cercetare - pieţe valutare din cadrul Standard Chartered, este de părere că, lansarea ETF-urilor pe Bitcoin spot poate duce preţul criptomonedei la 200.000 de dolari până la sfârşitul anului 2025. În opinia lui Tom Lee, şeful departamentului de cercetare al Fundstrat, Bitcoin poate ajunge până la 150.000 de dolari, în următoarele douăsprezece luni, mai scrie publicaţia americană.

"Dacă intrările legate de ETF se materializează aşa cum ne aşteptăm, credem că este posibil ca Bitcoin să fie aproape de 200.000 de dolari, până la sfârşitul anului 2025. Asta presupune ca între 437.000 şi 1,32 milioane de Bitcoin noi să fie deţinute în ETF-uri spot din Statele Unite, până la sfârşitul anului 2024", a spus Kendrick de la Standard Chartered. În opinia sa, intrările în ETF-uri s-ar putea situa între 50 şi 100 de miliarde de dolari, în primul an de tranzacţionare.

Unii analişti cred că impactul lansării ETF-urilor pe Bitcoin va fi asemănător, într-o oarecare măsură, cu cel al lansării ETF-urilor pe aur, în urmă cu aproape 20 de ani. Conform unui raport al casei de brokeraj Bernstein, piaţa Bitcoin spot va atinge 10% din capitalizarea actuală a Bitcoin, de circa 900 miliarde de dolari, în doi până la trei ani.

Primul ETF pe aur a crescut cererea pentru metalul galben, scenariu care s-ar putea repeta în cazul lansării ETF-urilor pe Bitcoin spot. De la lansarea primului ETF pe aur, preţul metalului galben a urcat de la circa 332 de dolari la 1.800 de dolari. În prezent sunt circa 35 de ETF-uri pe aur listate pe pieţele din Statele Unite, cu active sub administrare de circa 105 miliarde de dolari, potrivit Coindesk.

MarketVector Index: "Instituţionalii pot să aloce aproximativ 1% sau mai mult din portofoliu pe un ETF Bitcoin spot"

Analiştii cred că există premise ca giganţi precum Blackrock să îşi îndrume clienţii să aloce o parte din portofolii pe ETF-ul Bitcoin pe care îl oferă. "Dacă instituţionalii şi consilierii financiari găsesc că ETF-ul pe Bitcoin la fel de lichid şi convenabil ca şi alte ETF-uri populare, ar putea să-i aloce aproximativ 1% sau mai mult din portofoliu", spune Martin Leinweber, strateg la MarketVector Index.

Mona El Isa, CEO-ul Avantgarde, crede că ETF-urile pe Bitcoin reprezintă fuziunea dintre două lumi separate: cripto şi finanţele tradiţionale. "Aprobarea unui ETF Bitcoin spot are o importanţă imensă pentru industria cripto. Are potenţialul de a aduce capital substanţial în piaţă, potenţial de miliarde, deoarece investitorii caută expunerea la Bitcoin printr-un vehicul de încredere şi reglementat", a spus El Isa, conform Coindesk. "Aprobarea ETF-ului înseamnă o recunoaştere tot mai mare a criptomonedelor de către finanţele tradiţionale. Poate duce la o colaborare sporită între zona cripto şi Wall Street, transformând, în cele din urmă, industria aşa cum o cunoaştem".

Caroline Crenshaw, SEC: "Aceste produse vor inunda pieţele şi vor ajunge direct în conturile de pensii ale familiilor americane, care îşi permit cel mai puţin să îşi piardă economiile"

În vreme ce industria cripto sărbătoreşte mult aşteptatele ETF-uri pe Bitcoin spot, există voci care critică decizia supraveghetorului pieţei americane din această săptămână. Inclusiv oficiali SEC s-au arătat îngrijoraţi de efectele pe care le poate avea lansarea unor astfel de produse.

"Sunt îngrijorată că aceste produse vor inunda pieţele şi vor ajunge direct în conturile de pensii ale familiilor americane, care îşi permit cel mai puţin să îşi piardă economiile din cauza fraudei şi manipulărilor ce par răspândite în pieţele spot Bitcoin; acestea vor avea impact asupra ETP-urilor (n.r. produselor tranzacţionate, precum ETF-urile)", a scris Caroline Crenshaw, unul dintre cei doi comisari care au votat împotriva aprobării, potrivit Cointelegraph.

Better Markets, o organizaţie economică nonprofit, a descris Bitcoin ca fiind un activ fără valoare şi fără scop.

"Decizia SEC nu a schimbat nimic în privinţa acestui produs financiar fără valoare; Bitcoin şi cripto încă nu au o utilizare legitimă, rămâne produsul preferat al speculatorilor, jucătorilor de noroc şi infractorilor şi continuă să reprezinte o hazna a fraudei, manipulării şi infracţionalităţii", au scris cei de la Better Markets într-o postare pe fostul Twitter.

Inclusiv SEC s-a distanţat de Bitcoin, prin vocea preşedintelui Gary Gensler. "Deşi am aprobat listarea şi tranzacţionarea anumitor produse pe Bitcoin spot, nu am aprobat şi nu susţinem Bitcoin. Investitorii ar trebui să rămână precauţi cu privire la nenumăratele riscuri asociate cu Bitcoin şi cu produsele a căror valoare este legată de cripto", a spus Gensler, conform Business Insider.

În ultimele douăsprezece luni, Bitcoin a avut o creştere de circa 160%, în contextul lansării ETF-urilor pe Bitcoin spot şi a apropierii datei următoarei "înjumătăţiri" a criptomonedei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Puterea de cumparare a USD a scazut de cca 8 ori in ultimii 45 de ani si de cca 33 ori fata de acum 100 de ani

    ETF nu au o legatura cu acest fenomen 

    1. ...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb