CE: România este printre cele mai expuse ţări din UE la efectele negative ale globalizării

F. A.
Macroeconomie / 9 decembrie 2008

România se numără printre ţările din Uniunea Europeană (UE) care sunt cele mai vulnerabile la globalizare, deoarece fabrică produse cu valoare adăugată scăzută şi are o forţă de muncă slab calificată, potrivit raportului "Regiunile în 2020" publicat azi de Comisia Europeană.

Cele două caracteristici ale economiei româneşti ar putea genera dificultăţi în atragerea de investiţii, dar şi în ce priveşte crearea şi menţinerea locurilor de muncă. Economiile statelor membre care nu fac parte din zona euro ar putea fi cele mai afectate din această cauză, ca urmare a competiţiei pe piaţa liberă.

Raportul, prezentat de comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner, ia în calcul patru mari provocări cu care Europa se va confrunta până în 2020: globalizarea, tendinţele demografice, schimbarea climatică şi reducerea rezervei de combustibili fosili necesari pentru producerea energiei.

Al doilea indice luat în considerare în raportul întocmit de Directoratul General de Politici Regionale al Comisiei Europene vizează schimbările demografice prognozate pentru următorii 11 ani. Astfel, CE estimează că UE va avea o populaţie mai redusă şi mai îmbătrânită la orizontul anilor 2020, ca urmare a scăderii numărului de nou-născuţi şi a creşterii speranţei de viaţă a cetăţenilor săi.

De altfel, raportul evidenţiază că din 2017 se va diminua şi forţa de muncă disponibilă, care pe de o parte va acţiona ca o frână asupra potenţialului de creştere economică în UE, iar pe de altă parte va avea repercusiuni fundamentale asupra sistemelor de sănătate şi asistenţă socială, precum şi a finanţelor publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb