Ce se ascunde în spatele Schengen

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 4 ianuarie 2024

Sorin Rosca Stanescu

Analiştii şi finanţiştii au calculat, desigur cu aproximaţie, uriaşele pagube generate de excluderea României din spaţiul Schengen. Sunt zeci de miliarde pierdute, începând din momentul în care România a îndeplinit condiţiile pentru intrarea în spaţiul de liberă circulaţie. Dar nimeni până acum nu a relevat un alt aspect care ne aduce prejudicii şi mai mari. Despre ce este vorba?

Acordul Schengen din care, în mod abuziv, România şi Bulgaria sunt excluse, are mult mai multe prevederi decât cele vizând circulaţia terestră, maritimă şi aeriană. În timp ce noi ne concentrăm asupra acestor aspecte, alţii privesc într-o cu totul altă direcţie. Iar în cele ce urmează, mă voi concentra asupra unui singur aspect.

Una dintre prevederile Schengen stabileşte faptul că autorităţile judiciare ale unui stat care face parte din acest sistem se pot adresa direct omologilor judiciari din celelalte state, fără a mai fi necesară vreo aprobare din partea Ministerului de Justiţie al statului căruia i se adresează solicitarea. Ceea ce înseamnă, ca să dau un exemplu simplu, că dacă despre reprezentanţii unei societăţi comerciale austriece există suspiciunea rezonabilă că prin fel de fel de tertipuri făcute prin încălcarea legii au prejudiciat statul român în ceea ce priveşte TVA, impozite sau alte taxe, procurorii sau instanţele de judecată din această ţară se pot adresa direct omologilor din Austria. Care au obligaţia să raţioneze ca şi când respectivele supoziţii sau concluzii sunt produse de propriile autorităţi. Un om de afaceri austriac poate fi astfel pus imediat sub urmărire în Austria sau, în cazul în care în România a suferit o condamnare, autorităţile statului austriac au obligaţia să-l aresteze deîndată. La fel se întâmplă şi atunci când sunt necesare percheziţii sau confiscări de documente la sediul societăţii mamă din Austria. În acest fel, în joc, sunt sume colosale, şi tot în joc este credibilitatea unor manageri austrieci care, făcându-se ei înşişi vinovaţi de acte de corupţie, îşi permit să taxeze România drept un stat corupt.

Noi stăm în genunchi şi ne rugăm să intrăm în spaţiul Schengen, solicitând astfel un drept care ni se cuvine de ani de zile şi pentru care am cheltuit miliarde de euro pentru a îndeplini condiţiile la care ne-am angajat. În urmă cu mai mulţi ani. Elveţia, care nu este un stat UE, a fost obligată să intre în spaţiul Schengen, deşi autorităţile s-au împotrivit cu toată forţa. De ce i s-a impus Elveţiei un asemenea tratament şi de ce autorităţile elveţiene au opus rezistenţă? Răspunsul este simplu de dat. Pentru că, intrând în spaţiul Schengen, secretul bancar care a atras mii de miliarde de euro în băncile elveţiene, nu mai putea fi protejat. În cele din urmă, s-a ajuns la un compromis. Elveţia a acceptat să intre în spaţiul Schengen, dar acordurile la care m-am referit mai sus au putut fi amânate sub aspectul efectelor timp de cinci ani. S-a creat astfel un precedent, omologat de Uniunea Europeană. O marjă de cinci ani.

Autorităţile de la Viena trag de timp pentru ca operaţiunile ilicite ale unor oameni de afaceri din Austria să poată fi protejate cât mai mult timp. Iar acest tras de timp înseamnă că statul român nu-şi poate valorifica o serie întreagă de drepturi. Eu nu mă mir deloc că în aceste condiţii guvernele de la Bucureşti acordă, în continuare, fără a cere nimic în schimb, în beneficiul OMV Petrom fel de fel de privilegii, iar OMV Petrom, aşa cum pe bună dreptate a remarcat europarlamentarul Rareş Bogdan, nu a mişcat niciun deget pentru ca România să fie primită în spaţiul Schengen. Dimpotrivă, a aplaudat cele cinci noi condiţii abuzive care ni s-au impus şi pe care noi, din prostie sau din trădare, le-am acceptat.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Problema in sine a fost deja rezolvata in integralitatea ei .Intrarea in Schengen a Romaniei este partajata si se va face in cele doua etape binecunoscute noua una in luna Martie si una cindva in luna Septembrie ea(partajarea ) avind drept scop si cistigul politic si electoral al guvernantilor din Romania si Austria si interesele cetatenilor ce in prima faza merg acum cu usurinta in intreg spatiul European .Coruptia din Vamile Romaniei este cunoscuta de multa vreme si acceptata nu numai de Romania si Austria ci si de toate natiunile ce au beneficiat de trecerea prin vamile de la granitele Romaniei .Acum o data cu aparitia EFactura (UE a impus asta si bine a facut)si o data cu modificarile de personal la nivelul conducerii Vamilor si cele din Ministerul de resort lucrurile capata o alta turnura .Perspectiva devine favorabila colectarii a citeva zeci de miliarde de lei in anul care vine .In Romania , pe masura ce pensiile marite, in doua etape (acelasi motiv politic ca la intrarea in Schengen), intra in plata ,ca si cresterile salariale atasate celor care inca nu au beneficiat de crestere totul afisat impreuna cu cresterile salariale din Invatamint si de ofertele banesti ce cuprind cetateni defavorizati ramase si ele in plata , ne vor arata cine cistiga Alegerile din anul 2024.Opozitia nu performeaza in nici un domeniu de activitate si contrar nevoilor nationale de unitate politica , nu face altceva decit critica pina si acesta imensa realizare ce tine de intrarea Romaniei in Schengen .

    1. ...

      . Nu poți contesta nimic te doare și atit

    Dupa continutul si subevaluarea flagranta din legea de aprobare a privatizarii Petrom in integralitate contra echivalentului a catorva statii de benzina ...s a facut macar trafic de influenta ,daca nu mai mult ! Zeci de voci si comentatori au cerut contestatrea acelei legi la Curtea Constitutionala pentru ca acolo s au vandut resursele subsolului Romaniei si asta nu e voie (scrie negru pe alb in Constitutie !). Desi acea lege poate fi contestata in orice instanta in Romania chiar si de un simplu avocat ,astfel ca sa fie verificata la Curtea Constitutionala ulterior ,nu s a miscat nimic de la publicarea acelei legi (secretizata timp de 20 de ani) desi ,repetat s a cerut asta de catre publicul care a fost consternat cat de ieftin ,pagubos si catre un stat ostil a vandut Dan Ioan Popescu (repet ,integral) singurul producator de petrol al Romaniei . Prima lor miscare a fost sa taie Arpechim la fier vechi ...ca vedem acum cand tocmai construiesc industrie petrochimica in verde Austrie care nu are iesire la mare ! Inutil sa mai zic ceva de temporizarea nepermisa si tot ostila privind Neptun Deep deci chiar nu era cazul ca V Popescu sa i mai fereasca si de (mult intarziata ) crestere a redeventelor ,intr un moment de mare deficit in Romania! Daca acest cancelar tot garanteaza ca nu intram in Schengen ,propun sa initiati un referendum (sau macar votare online) daca sa se atace in justitie infama lege a aprobarii privatizarii Petrom . Cat inca mai avem democratie in Romania !

    1. esti depasit de timpuri .

    cum OMV Petrom nu a facut nimic, a cumparat pe 1 mld de euro firma Renavatio, de la cine trebuie.....

    La urma urmei Austria are tot dreptul sa dispretuiasca Romania , o țara fara justitie de tip mafiot . niste jurnalisti austrieci (sic ! ) care faceau ei investigatii despre defrisari , spuneau despre noi ca ne vindem ieftin , adica mai elegant decat sa ne faca prosti .

    1. ???? ca statul austriac e drept ????

      Zi sincer poporului, ptr cati marunti te ai vandut ultima data ??? 

      lasa ca nici cu Austria nu imi este rusine!

      E cacalau coruptie si acolo… doar ca in alta “limba financiar politico leguitoare”. 

      Si plus ca nu Austria se afla in pozitia Romaniei si deci “intrati” nu isi au rostul reflectoarele pe ei ci pe noi. 

      s c c r e t 

    Nu ai cum sa fi exclus atat timp cat BNR are euro pe balanta!

    Plus ca inflarea nominala la noi in preturi a adus cacalau de profitabilitate uniunii europene; nu vad de ce uniunea europeana ar renunta la o gasca care face oua de aur pentru ea. 

    Romania creeaza euro in existenta pentru uniunea europeana - mult mai accelerat si fara a impacta prea mult inflatia la ei in state; shadow bankingul romanesc creaza euroi pe bada rulanta si implicit rasar milionarii ca ciupercile in piata. 

    Romania este o zona strategic militara si economica pentru o UNIUNE fie ea si Europeana; Uniunea nu isi perimite sa Piarda prin necumparare sau neindatorare tara ca Romania! 

    s c c r e t 

    1. Controlați omv petrom. Este adevărat ca un salariat cară cca 9000 euro cash la Viena, lunar?

      Este adevărat ca era organizata colecta de bani din statii, unul care știe fiind acum în consiliul de supraveghere?

      Și mai avem....mult! 

      Ce să controlezi dle? Fă o comparație între Petrom și restul: TEL,SNG,TGN, EL, H2O,COTE (și multele nelistate)

      Ce ai vrea să ai? Eu cred că Petrom!  

      Da, un Petrom nefraudat de austrieci

      Eu vreau un Petrom " fraudat" de austrieci care îmi dă dividende mari și previzibile !

    excelent articol, multumesc penru informare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb