Ce se întâmplă în Piaţa Universităţii?

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 23 ianuarie 2012

CRISTIAN PÎRVULESCU

Piaţa Universităţii este un fenomen democratic cu o asemenea putere de contagiune şi de o determinare cetăţenească aparent surprinzătore. Însă indignarea nu avea nevoie decât de o scânteie pentru a se transforma dintr-un protest surd, consumat în faţa televizoa­relor, într-o mişcare spontană care transformă România văzând cu ochii. Deja, doar după câteva zile de manifestaţii România s-a schimbat până într-acolo încât nu se mai poate reveni la punctul iniţial. Cu un guvern lipsit de orice suport popular şi suspendat deasupra prăpastiei, cu un preşedinte "jucător" care a fost practic scos de pe teren, România de la sfârşitul lunii ianuarie 2012 nu mai are decât o vagă legătură cu cea de la începutul anului. Căci, dincolo de miile de manifestanţi din Bucureşti şi din celelalte oraşe ale ţării, ratingurile ameţitoare ale televiziunilor de ştiri şi orientarea telespectatorilor preponderent către acele televiziuni ce comentează cu simpatie mitingul din Piaţa Universităţii arată o Românie care nu doar că nu mai respinge politica, ci o plebiscitează de-a dreptul. Doar că este o altfel de politică!

Şi, dacă această manifestare a democraţiei participative spontane a surprins nepregătiţi politicienii sau jurnaliştii, ceea ce este şi mai grav este că i-a deconcertat şi pe mulţi din cei ce se îndeletnicesc cu observarea societăţii. De aceea, mulţi încă încearcă să reducă totul la o simplă revoltă socială, o mişcare tardivă împotriva austerităţii, altfel spus un simplu accident. Că nu a fost doar un accident o dovedeşte determinarea celor care manifestă zi de zi, şi mai ales seară de seară transformând Piaţa Universităţii în simbolul rezistenţei civice împotriva derivelor politice şi economice.

Departe de a fi uniformă, Piaţa Universităţii oferă o imagine de ansamblu a unei Românii diverse, policrome şi în plină mişcare. Cele două Pieţe, cea de la Fântâni, din faţa Universităţii de Arhitectură, şi cea de la Intercontinental, din faţa Teatrului Naţional, se completează armonios, aşa cum nu reuşea Piaţa Universităţii din 1990. Studenţii, ultraşii şi ong-iştii de la Fântâni dialoghează, fără a-şi pierde identitatea şi stilul, cu funcţionarii publici sau pensionarii de la Teatrul Naţional, asigurând o mare reprezentativitate unei manifestări politice fără precedent în România. Articularea românească a mesajului indignaţilor din lumea largă este una redutabilă tocmai datorită reprezentativităţii sale.

Dacă pentru sociolog sau antropolog varietatea personajelor prezente în Piaţa Universităţii vorbeşte despre o lume diversă, dar care, dincolo de varietatea mesajelor găseşte numitorul comun în nevoia de schimbare socială şi politică, pentru politolog cele două Pieţe vorbesc despre emergenţa unor noi clivaje politice pe care politicienii, sfătuiţi de consultanţii lor, le-au ignorat. Căci sloganurile postmaterialiştilor (ecologiştii cu "Vrem cianură, Pentru dictatură", libertarieni cu "Vă rugăm să ne scuzaţi, Nu producem cât furaţi!" sau indignaţii cu "Indignaţi, Nu manipulaţi!" etc.) se completează cu cele ale perdanţilor tranziţiei ( "Nu suntem manipulaţi, Suntem doar săraci!" sau "Pe tineri îi arestaţi, Mafia o protejaţi!") permiţând radiografierea unei noi Românii. Dacă nu s-ar fi lăsat amăgiţi de consultanţi centraţi pe marketing care reduceau societatea la o masă amorfă de consumatori dezabuzaţi şi ar fi urmărit cu atenţie apariţia unor noi clivaje precum materialişti/postmaterialişti şi câştigători/perdanţi, politicienii nu ar fi împins societatea la un asemenea gest.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nene Pirvulescule! scoateti cuvantul "asemenea" din prima fraza.

    Nu de alta, dar sa aiba o noima si sa poata fi inteleasa fraza. Pe romaneste. 

    Studenti, ultr-asi, ong-isti ........ ai uitat mercenarii stimabile !. 

    1. A "uitat" si pe mercenarii USL -isti !!. 

      Ceea ce se ştie mai puţin – sau se pretinde că nu se ştie – este că băncile percep pentru aceste credite acordate din nimic, dobânzi exorbitante şi ilegitime, venituri cu creştere exponenţială, aşa cum arată formula dobânzilor compuse C = C(1+i)n.

      Dacă băncile împrumută fondurile pe care le posedă, cu dobânzi, asta e bine; că reîmprumută depozitele pe care le au sau capitalurile lor, cu dobândă mai mare, e normal. Dar să împrumute bani pe care nu-i au şi să perceapă dobânzi pentru ei, asta nu mai merge. Posibilitatea de a face bani pentru bani care nu există, Îmbogăţire fără cauză – şi ne mai mirăm că, secol după secol, puterile banului se coagulează şi cumpără mass media, dirijează guvernele şi aservesc şi domină lumea?! 

      Cu ce drept persoane private, căci bancherii sunt persoane private, ca şi mare parte dintre acţionarii lor, pot face legal ceea ce alte persoane private, ca dumneavoastră şi ca mine, nu pot face fără a fi arestate şi condamnate ca falsificatori de bani şi fără a merge drept la închisoare? 

      „În esenţă, creaţia monetară ex-nihilo pe care o practică băncile seamănă cu fabricarea de monedă de către falsificatorii de bani, pe bună dreptate reprimată de lege... Diferenţa este că aceia care profită nu sunt aceiaşi” Maurice Allais, premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice 1988.Un economist eminent, căci este pus alături de mari nume ale ştiinţelor economice, printre care Milton Friedman, Irving Fischer şi, mai recent, Joseph Stilglitz, care s-au ridicat împotriva acestei uriaşe escrocherii, scandalul financiar cel mai puţin cunoscut, dar cu potenţialul exploziv cel mai mare din întreaga istorie.  

      Cine vrea să repună „puterea politică deasupra puterii financiare” nu poate ignora această inegalitate economică şi această injustiţie socială ilustrată prin acest sofism financiar al băncilor private care profită de dobânzile astfel cumulate pentru credite acordate din bani care n-au existat niciodată. 

      Cine vrea să pună „puterea financiară în serviciul puterii economice” nu poate ascunde această problemă bancară, fără soluţionarea căreia nu se poate vorbi nici de refondarea capitalismului financiar, nici de un nou model de dezvoltare a societăţii.

    Aurorul este complet rupt de realitatea Universitatii. Sa mearga sa vada ca sunt o mana de oameni, destul de multi stimulati cumva, multi pensionari de cismigiu si multe televiziuni.

    E o rupere totala intre realitatea strazii si ce prezinta tleviziunile si ce comenteaza asa zisi analisti, cam plini de ura si ranchina. 

    Romania nu a a avut de ales dupa 2008.

    Aurorul l-a preferat pe Geaona. 

    1. Asa este; dar place televiziunilor, au obiectul muncii asigurat. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb