CE SEMNAL POT TRANSMITE NIŞTE TROGLODIŢI UNEI CIVILIZAŢII MULTIMILENARE? Sfidarea Chinei, o eroare strategică fundamentală pentru România

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 februarie 2021

Călin Rechea

Marşul către o lume multipolară, care nu mai poate fi stăvilit după vremelnica hegemonie americană, va căpăta o cadenţă nouă, mult mai dinamică, după depăşirea pandemiei.

La recenta întâlnire virtuală a Forumului de la Davos, preşedinţii Putin şi Xi au prezentat o viziune asupra noii lumi "uşor" diferită de cea propusă de adepţii Marii Resetări.

Publicaţia Asia Times scrie că viziunea celor doi lideri este una a colaborării multilaterale, care presupune câştiguri pentru toţi participanţii, şi nu a unui joc cu sumă nulă, în care câştigurile unei părţi presupune pierderi pentru ceilalţi.

"Vechile centre ale capitalismului, din SUA, Europa şi Japonia, se îndreaptă către o nouă locaţie", se arată într-un editorial recent din Asia Times. Noile centre vor fi China, India şi Brazilia.

Ce fac "autorităţile" statului român în faţa acestei tendinţe? Nu lasă nici măcar o portiţă de adaptare, ci preferă opţiunea "scufundării" alături de Uniunea Europeană. O Uniune Europeană a cărei "politică externă a murit la Moscova săptămâna trecută", după cum scrie publicaţia online Politico.

Dar astfel de "detalii" nu contează, atunci când o ţară mică, cum este ţara noastră, condusă de politicieni şi mai mici, este gata să se opună planurilor Chinei de a dezbina Uniunea Europeană.

Dincolo de absurdul unei astfel de justificări, oare chiar nu vede nimeni că UE nu are nevoie de "ajutoare" externe pentru a se dezbina?

Un articol recent tot din Politico, preluat pe larg în presa noastră, arată că "Xi Jinping a fost umilit de România şi alte cinci ţări din Estul Europei", deoarece nu şi-au trimis reprezentanţi de cel mai înalt nivel la întâlnirea China - CEEC (Central and Eastern European Countries), cunoscută şi sub numele informal de "17+1".

"E un semnal pe care l-am dat ca ţară evitând o participare de nivel înalt", a declarat un diplomat român, sub protecţia anonimatului, pentru Digi24.

"Chinezii cred că nu-i tratăm cu res­pect", a mai precizat diplomatul.

Ce a împiedicat autorităţile noastre să arate o minimă politeţe? Au fost presiuni externe sau au făcut-o de capul lor? Chiar nu mai există nimeni la Ministerul de Externe care să ştie ce presupune relaţiile cu ţările din Asia?

Oare ce înseamnă diplomaţia pentru aceşti troglodiţi, mai ales pe fondul unor reconfigurări majore ale tendinţelor globale, în condiţiile în care ţara noastră este deja complet ocolită de rutele comerciale din iniţiativa "Drumul şi Calea", noul Drum al Mătăsii?

În acelaşi articol de pe site-ul Digi24 este inclusă şi o declaraţie oficială a Departamentului de Stat american, conform căreia "suntem preocupaţi că statul chinez foloseşte frecvent organizaţii multilaterale ca pe un instrument de a-şi promova interesele economice, de securitate şi politică externă pe seama păcii şi prosperităţii altor ţări, a respectării drepturilor omului şi a ordinii internaţionale bazată pe respectarea regulilor".

Ce ar mai fi de spus? Că sunt mai bune acţiunile unilaterale, care nu au nevoie de astfel de "acoperiri" şi "justificări"?

"Toate ţările implicate, indiferent de mărimea lor, sunt parteneri egali într-un mecanism de cooperare, care presupune consultări extensive, contribuţii comune şi împărţirea beneficiilor", a declarat preşedintele Xi în cadrul videoconferinţei China - CEEC, conform unor ştiri ale agenţiei Xinhua.

"Cooperarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est se bazează pe respect reciproc şi nu are niciun fel de condiţii politice", a mai subliniat preşedintele chinez.

Principalele puncte de cooperare prezentate în presa chineză sunt orientate către creşterea importurilor Chinei din CEEC dincolo de 170 de miliarde de dolari în următorii 5 ani, adâncirea cooperării în agricultură şi creşterea exporturilor agricole către China, înfiinţarea unei universităţi în Ungaria, înfiinţarea unui centru de coordonare a punctelor vamale, precum şi îmbunătăţirea colaborării în ceea ce priveşte sănătatea publică.

Bineînţeles că se pot găsi tot felul de interpretări pentru punctele din această listă, însă nu se poate pleca de la ideea că reprezintă doar căi diferite pentru atingerea obiectivului unei relaţii de vasalitate faţă de China.

Doar nişte politicieni măcinaţi de complexul vasalităţii pot face aşa ceva, îngrijoraţi fiind de posibilitatea că nu-şi aleg bine stăpânul. Bineînţeles că, în aceste condiţii, interesele pe termen lung ale ţării noastre trec pe plan secundar, însă aceasta nu este o noutate.

Kishore Mahbubani, un reputat diplomat şi profesor din Singapore, ne arată, într-o carte recentă despre perspectivele relaţiilor din China şi SUA, de ce sfidarea Chinei este o eroare strategică fundamentală pentru orice ţară, nu doar pentru România.

După ce întreba în 2018 dacă Vestul şi-a pierdut calea ("Has the West Lost It?: A Provocation", Penguin Books), profesorul Mahbubani a revenit, în martie 2020, cu un titlu cel puţin la fel de provocator, "Has China won? : the Chinese challenge to American primacy".

"Spre deosebire de Uniunea Sovietică, China nu încearcă să provoace sau să pună la încercare ideologia americană", afirmă fostul ambasador la ONU, iar din această cauză America face o greşeală strategică majoră, aceea de a încerca "să lupte războiul viitorului cu strategiile de ieri".

Profesorul Mahbubani îl citează pe profesorul Stephen Walt, de la Universitatea Harvard, care în cartea "The Hell of Good Intentions: America's Foreign Policy Elite and the Decline of U.S. Primacy", din 2018, arată că la Washington s-a "dezvoltat" o industrie care profită de pe urma intervenţiilor externe masive şi înregistrează pierderi când aceste intervenţii se reduc.

"Întregul complex militaro-industrial are motivaţii evidente să exagereze ameninţările externe, astfel încât să convingă politicienii să aloce resurse suplimentare", scrie profesorul Walt în cartea sa.

În opinia profesorului Mahbubani, una dintre greşelile principale ale Americii este aceea de a vedea PCC drept Partidul Comunist Chinez, în timp ce "pentru majoritatea observatorilor obiectivi din Asia, PCC reprezintă Partidul Civilizaţiei Chineze".

Această diferenţă are implicaţii majore pentru abordarea diplomatică a relaţiilor cu China, mai ales dacă luăm în considerare că "lumea a cunoscut multe civilizaţii străvechi, însă doar o singură civilizaţie străveche, a Chinei, s-a ridicat din nou după ce s-a prăbuşit de patru ori", conform unei observaţii a profesorului Wang Gungwu amintită de Kishore Mahbubani.

Iar acum, această civilizaţie, alături de alte economii din Asia, s-au angajat într-o competiţie pentru care Vestul nu mai este pregătit.

Poziţia sa dominantă nu mai poate fi menţinută deoarece "restul lumii a învăţat aşa de multe de la Vest", mai scrie diplomatul din Singapore, iar consecinţa este aceea că "alte civilizaţii abia acum încep să îşi tureze motoarele, în timp ce multe părţi ale civilizaţiei Vestice, în special Europa, par să fie extenuate şi lipsite de energie".

"Unul dintre paradoxurile lumii de astăzi este acela că pentru liderii Chinei, o ţară tradiţional mai închisă decât Statele Unite, este mai uşoară abordarea unei lumi diverse, deoarece nu se aşteaptă ca alte societăţi să se comporte asemănător", arată profesorul Mahbubani, care mai subliniază că "liderii chinezi înţeleg, spre deosebire de americani, că alte societăţi gândesc şi se comportă diferit".

În aceste condiţii, este nevoie de "lideri" complet lipsiţi de simţ istoric pentru a sfida China prin "mesajul" neparticipării la o întâlnire de nivel înalt. Consecinţele negative vor fi pe termen lung şi nu se vor limita doar la domeniul economic.

Iar dincolo de o ignoranţa istorică incalificabilă, aceste "personaje" patetice arată şi o fenomenală lipsă de viziune, care nu poate însemna decât un singur lucru, condamnarea ţării noastre la subdezvoltare.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Adevarat , politica nu trebuie amestecata cu diplomatia ,dar nu mai avem oameni praatici in diplomatie.

    1. Chinezii au devenit prea aroganti si prea tupeisti pentru a se putea colabora cu ei iar conducerea lor, totalitara, adopta tot mai des conduita dictatoriala din relatia cu poporul chinez, in relatia cu alte natiuni si conducerile lor.

      Chinezii incep sa semene tot mai mult cu japonezii din perioada premergatoare WW2. 

      Nu ii doresc in preajma mea, in tara mea si nici in Europa din cauza caracterului lor infect.

      Cine in preaslaveste ar trebui ca mai intai sa ii cunoasca si sa aiba de-a face cu ei. 

      Mai bine sugi ciorapii nemtilor care sunt gigea.

    M.am saturat de chinezisme si turcisme. Sunt curios daca autorul are prin casa dansului lucuri,gadgeturi produse de marele popor prieten. Chiar daca o avea made in china...firma sigur nu chinezeasca.

    "însă doar o singură civilizaţie străveche, a Chinei, s-a ridicat din nou după ce s-a prăbuşit de patru ori"...imi place la nebunie, ridicarea asta a Chinei...PIB-ul Chinei in 1990 era de 270 miliarde euro adica o idee peste ce avem noi acum si ei sunt 1.4 miliarde iar ca tara ocupa o suprafata mai mare ca Europa. Ce nu spune autorul articolului este ca aceasta a 4-a ridicare a Chinei se datoreaza in exclusivitate Americii. Daca elimini din PIB-ul Chinei productia firmelor Americane ajung saracii iarasi la invataturile lui Lenin. A fost suficient sa le puna Trump interdictie la accesul la tehnologiile de varf Americane si Huawei a cazul pe pozitia a 5-a la productia de telefoane mobile, iar cresterea lor economica sa se reduca la sub 3%...In principiu "ridicarea Chinei" se datoreste exclusiv lacomiei firmelor Americane care au externalizat aproape tot si nu meritelor Chinei

    1. Idioti sunt multi pe pamant,dar,ca la noi nicaieri.Vai de noi.

      Ai dreptate in ceea ce priveste aportul SUA la ridicarea Chinei. Dar nu trebuie omisa si inteligenta chinezilor, care si-au dat seama de sansa unica pe care au auvut-o si au profitat la maxim de ea. Invatatuile lui Lenin sunt obsolete, chinezii construindu-si propriul drum, in care combina partile bune (si cate odata) rele ale celor doua sisteme, capitalist si comunist. Este China un stat comunist? Cu siguranta nu. Dar un stat democratic sau capitalist nu va fi niciodata. Ei au tacut si au facut, au profitat la maxim de transferul de tehnologie din tarile dezvoltate. Si-au dezvoltat universitati extrem de bune si au investit sume uriase in cercetare. Au apus vremurile in care China producea doar mult, ieftin si de proasta calitate. Incet dar sigur chinezii au devenit liderr tehnologici in multe tehnologii ale viitorului. Ei tac si fac

      "China is leveraging these advantages and striving to become a global technological leader using state-led policies such as Made in China 2025 or the New Generation of Artificial Intelligence Development Plan. One of Beijing’s objectives is to raise the domestic content of core components and materials in high-tech manufacturing to 70 percent by 2025. To help achieve this, China is eclipsing the United States as the world’s largest overall (public and private) R&D investor. The Chinese government already outspent the U.S. government on intramural funding in 2017 ($67.4 billion to $47.1 billion), and Beijing likely exceeded U.S. gross domestic spending on R&D in 2018 (after sitting at roughly one-third below U.S. spending levels a decade ago). By comparison, Japan’s total R&D investment is about whe reChina’s spending was in 2008 (roughly $150 billion), and its intramural government spending only amounts to $12.1 billion.

      In addition, China is the world leader in patent applications with 40 percent of the global total, a share more than two times larger than that of the United States and four times larger than that of Japan. China is also poised to overtake the United States in the most-cited 1 percent of published AI papers by 2025, if current trends continue. Though there are some questions about the efficiency and effectiveness of Beijing’s push to become a leader in tech, it is undeniable that Washington and Tokyo face mounting competition in innovation." 

      Citat din Competing With China on Technology and Innovation 

      JAMES L. SCHOFF, ASEI ITO; Carnegie Endowment of international peace; 10.10.2019 

      "Inteligenta"?! Mai degraba hotia si sclavagismul.

      discreți au copiat, au perseverat în calitatea copiilor ajungând astfel să și întreacă sau cel puțin să fie pe aceeași treaptă cu tehnologiile și calutatea produselor occidentale. Cel puțin in tehnică, dar nu numai. Au ajuns să copie până și iile românești dând dovadă de simț speculativ economic. Cred că pandemia cu coronavirus, faptul că s-a răspândit așa dintr-o dată in toată lumea cred că au trimis "soli" speciali care au răspândit virusul în diferite țări. Nu răspândesc o teorie conspirationistă dar faptul că la ei virusul a fost localizat imediat și nu sa mai răspândit în China e ceva misterios. Și mai cred că ei lucrează în prezent la perfecționarea acestui virus și-l răspândesc la fel prin aceleași procedee ca la început. Tipul o să ne aducă multe vești în acest sens. De aceea eu cred că trebuie să fim prudenți cu acest neam și să-l ținem la un pic de distanță

      Mai Jiji, mai....

      Poate iti iese si in Romana! Incearca cu "Translate" de la Goagal...

      Fa-te ca nici nu stii romaneste! 

    varsta o fi avand autorul articolului? Daca nu a prins "intrarea" rusilor prin casele romanilor prin 1944, vad ca nu i-au povestit nici parintii, nici bunicii! Autorule, cand iti vine rusul in casa nu-l mai scoti!! Chinezii sunt vecinii lor...Democratie? Pai uita-te azi la Moscova sau Beijing...

    nu-i intamplator ca tarile din est au tratat cum au tratat , respectiva intalnire . experienta lor cu , comunismul , le-a fos deajuns . apetitul chinei pentru " democratie " este f bine cunoscut . sint lucruri clare .

    1. politica e una, business-ul e alta.

      e de baza paradigma asta!  

      ar trebui sa te intereseze business-ul, cum se invarte banul.

      Pe politica nu dau doi bani.  

      fundamental pt. ca politica invarte banul...Exceptie SUA...

      si pe americani i-a interesat businessul , si uite unde au ajuns , china are jumatate din america in buzunar . ideia ta nu face doi bani , nu politica . prea te crezi un guru al banilor , esti cumva , vreun miliardar , si nu stiu eu ?

    Eu am tot sustinut ca SUA si vestul isi parcurg ultimii ani de maretie.

    Urmatoarele sute de ani apartin Chinei.  

    Ce a facut Romania in ultimii ani?  

    A inchis puntile comerciale si de comunicare cu China, deschise de Basescu si Ponta (care au fost bine sfatuiti si au ascultat sfaturile unor oameni isteti care vad inainte).  

    Si asta dintr-un masochism crunt.  

    Probabil nu vrem sa ne fie bine in viitor.  

    Tineti minte ce va zic :  

    China e noua SUA din 2026-2028 incolo.  

    Yuan-ul renminbi e noul dolar din 2028-2030 incolo.  

    Bancile lumii vor avea rezervele constituite (printre altele) din Yuani chinezesti.  

    Cei care sunt acum la putere aleg unilateral uitand paradigma de varf a politicii romanesti de pana acum: PE PLAN EXTERN, SA FII PRIETEN SI SA AI RELATII CU TOTI !  

    Ce au facut ei? .... au trantit si usa si fereastra in nas unor forte relevante in lumea asta!  

    No comment!  

    Dar lasati, e ok.

    Urmatoarea clasa politica romaneasca va repara aceste tampenii decizionale! Momentan continuam in aceeasi cheie contradictorie si antiromaneasca ca si pana acum.  

    1. Iar ai cazut in transa si te uiti in globul de cristal!

      Nu-i asa ca atunci cand postezi ai si o oglinda in fata? Cred ca te si inregistrezi, asa pentru posteritate... 

      troll alert

      Ti-am spus eu, ia-ti oglinda din fata si opreste autoinregistrarea!

      Pana la urma autodenuntul tot un denunt este si poate fi luat in serios! 

    tovarasul autor pare sa nu inteleaga ce inseamna ca romania a devenit parte a lumii libere aspirand sa fie parte strategic si dpdv valori cu occidentul. rusia si china sunt puteri globale, tb respectate, nu inseamna ca tb sa le mananci din palma si de la unii si de la altii. faceti confuzii grave pt un om cu pretinse capacitati analitice. romania este aliniata cu us si cu ue, directii strategice corecte. asta cu multipolarismul, chiar dc este o tendinta reala, este incurajata de china si rusia, principalii loseri din ultimul secol, care incearca sa schimbe staus quo-ul. ce sa caute romania in treaba asta. s-a dat lumea dupa china si rusia si nu stim noi? sa fim seriosi. aici nu e vb doar despre economie, ci si despre modele. ce modele ofera china si rusia lumii? stiu ca nu aveti raspuns, de asta lasati propaganda asta manipulatoare pt tari din africa, poate merge pe acolo abordarea asta cu sisteme totalitare care cer globalizarea ideilor lor.

    1. ... sa-i faceti procese de intentie autorului, dar altfel subscriu in mare masura mesajului dvs., ca si celui al autorului de la 1.1. si in parte 3.5. I-as sugera si eu d-lui Rechea ca, data viitoare cand Partidul Civilizatiei Chineze (?) scoate tancurile sa-si invete cetatenii bunele maniere, sa se gandeasca de care parte a tevii vrea sa fie.

      Altfel, pentru ca am mai avut discutii interesante pe exact aceeasi tema, imi ingadui sa pun si aici doua intrebari la care n-am primit raspunsuri concludente: 

      1. Tot aud vorbindu-se de stravechea si mareata civilizatie chineza. Sa-mi dea si mie cineva macar jumatate de duzina de exemple dintre marile descoperiri, inventii, realizari ale milenarei civilizatii chineze, din orice domeniu (ca anecdota si ca sa ne mai descretim fruntile, ca prea suntem incrancenati, printre exemplele pe care le-am primit in acele alte discutii s-au numarat zmeul, matasea si - tineti-va bine - taieteii de orez). 

      2. China e o mare putere economica de cel putin 20 de ani. Sa dea cineva (poate dl. Rechea, ca tot vorbeste de condamnarea la subdezvoltare ca fiind o consecinta directa si imediata a ignorarii Chinei) cateva exemple de tari pe care relatiile economice stranse cu China le-au ajutat sa se dezvolte in mod accelerat. Pentru ca, altfel, impresia mea (pur subiectiva, admit) este ca China are o foarte musculoasa mana de luat si una pipernicita de dat. 

      Iar in ultima instanta e o chestiune de filosofie de viata, de unde si cum ne-ar placea fiecaruia sa traim - in China sau in decadentul si vlaguitul Occident. 

      Ar fi bine ca Romania sa fie plina de ''Prosti" ca tine. :)

      de acord!!

      ... nu imi vin in minte jumatate de duzina de exemple ... dar anecdotic ma gandesc la doua ... praful de pusca si hatia igienica ... probail taieteii si alte preparatele din orez au fost inventii subsecvente ... dealtfel, ceea ce lipseste chinei este un cult / o cultura ale individului / individualitatii ... desigur, astazi acestea sunt inspirate (inca) din cele occidentale ... dar despre "scolile" de reeducare se vorbeste prea putin ... probabil pentru ca constipatia nu a ajuns la cote alarmante ...

    Le-am oferit intrarea in UE cum nici nu visau, adica prin domeniul nuclear, dar ne-au ras in fata. Acum se asteapta sa intre la noi prin ungaria? Inacceptabil. Cresterea importurilor din CEE este o gluma, sau nu mai au bani de subventii?

    Iar bati campii(le) patriei?

    N-ai vazut ca n-a iesit nimic cu chinezii la Nuclearelectrica? 

    Nu se poate lucra cu ei.Vor sa ia ei toti banii. 

    Pe unde au investit, au inrobit tarile respective. 

    In plus, noi suntem cu UE.

    q.e.d. 

    1. UE va da coltul in actualul deceniu.

      Ce va face Romania mai apoi ? 

      va fi un judet din china ca sa fii tu multumit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb