CE solicită României consolidarea politicii fiscale şi reducerea birocraţiei

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 ianuarie 2009

Comisia Europeană (CE) a recomandat, ieri, României să-şi consolideze politica fiscală, să-şi îmbunătăţească "urgent" capacitatea administrativă, să reducă birocraţia şi să pregătească mai eficient forţa de muncă, în contextul planului european de redresare economică.

"Comisia recomandă României să evite o politică fiscală pro-ciclică, pentru a stopa adâncirea deficitului de cont curent şi presiunile inflaţioniste, dar şi să aibă în vedere corelarea majorărilor salariale cu creşterea productivităţii. De asemenea, România trebuie să îmbunătăţească planificarea şi execuţia bugetară şi să aibă mai multă grijă la cheltuielile publice", potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Comisiei, citat de Newsin.

Reprezentanţii de la Bruxelles arată că deficitul bugetului general consolidat s-a adâncit la 5,2% din produsul intern brut (PIB) în 2008 de la 2,5% în 2007 şi ar putea ajunge la 7,5% din PIB în acest an, potrivit datelor din prognoza interimară publicată de CE în 19 ianuarie.

"Comisia solicită României să asigure sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, în special în ce priveşte potenţialul risc generat de majorarea pensiilor", se arată în acelaşi document.

Bruxelles-ul recomandă autorităţilor îmbunătăţirea urgentă a capacităţii administrative, "pentru a putea analiza problemele existente şi pentru a putea propune şi implementa soluţii".

A treia recomandare se referă la diminuarea birocraţiei şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, în special prin reducerea sarcinii fiscale.

"România are, încă, unul dintre cele mai împovărate sisteme de impozitare din lume, companiile trebuind să plătească 113 taxe pe an. Autorităţile române s-au angajat să reducă povara fiscalităţii cu 25% până în 2012, însă ar fi necesare acţiuni concrete pentru atingerea acestui scop", susţine Comisia în comunicat.

Bruxelles-ul recomandă, de asemenea, creşterea pregătirii forţei de muncă şi luarea de măsuri pentru reducerea "muncii la negru".

"Măsurile luate până acum în acest domeniu au avut un efect limitat. E nevoie de un efort mai mare şi de sancţiuni mai puternice, precum şi de reîntărirea legăturii slabe dintre contribuţiile sociale şi beneficiile actuale", se mai arată în document.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb