"CME Group" Inc. (CME), cea mai mare piaţă futures la nivel mondial, estimează că activităţile sale din Asia se vor extinde cu 35% anual, în baza tranzacţiilor cu cereale, valute, aur, energie şi produse financiare, potrivit directorului executiv Phupinder Gill.
Oficialul CME precizează, citat de Bloomberg, că aproape 25% din cele 12 milioane de contracte futures tranzacţionate zilnic pe această piaţă sunt din afara SUA. Phupinder Gill spune că, în Asia, cele mai importante volume provin din Taiwan, Hong Kong, Singapore şi Tokyo.
CME beneficiază de pe urma creşterii susţinute din Asia, în condiţiile în care restul lumii luptă pentru redresare.
"Aveam doi angajaţi în Asia în urmă cu cinci ani, iar acum avem 45", a afirmat Gill, adăugând că numărul acestora nu se va opri aici.
Strategia CME implică alianţe cu alte burse din Asia - printre care Bursa Malaysia -, constituirea unei baze solide de clienţi şi realizarea de anumite tranzacţii 24 de ore din 24.
Amintim că, în 2009, CME a preluat 25% din Bursa Malaysia.
Profitul net al "CME Group" a scăzut la 166,8 milioane de dolari în ultimul trimestru din 2012, de la 746 milioane de dolari în intervalul similar din 2011.
Luna aceasta, CME a anunţat că volumul tranzacţiilor de pe platformele sale a crescut cu 7% în februarie 2013, în ritm anual, la 13,7 milioane de contracte pe zi, respectiv 259 de milioane de contracte per total. Faţă de luna ianuarie, creşterea a fost de 20%.
Săptămâna trecută, unele surse anonime citate de presa internaţională declarau că CME a abordat, în 2012, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt - "Deutsche Boerse" AG - pentru o posibilă lansare a negocierilor de fuziune. Dar, conform surselor, oficialii "Deutsche Boerse" ezită să lanseze discuţiile în condiţiile în care, anul trecut, Comisia Europeană a blocat planul pieţei germane de a prelua NYSE Euronext.
"Deutsche Boerse" a informat, în acest sens, că nu poartă discuţii de fuziune cu CME şi se concentrează pe creşterea organică.