CEASUL AL DOISPREZECELEA PENTRU SECTORUL ÎMBUNĂTĂŢIRILOR FUNCIARE: SNIF - între faliment, bursă şi privatizare

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 20 mai 2008

Pericolul falimentului şi pierderea locurilor de muncă i-a determinat pe sindicaliştii Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) să picheteze, din nou, sediul Ministerului Agriculturii. Peste 150 de salariaţi ai SNIF vor lua cu asalt, începând de astăzi, sediul ministerului, în speranţa că, în ceasul al doisprezecelea, sectorul îmbunătăţirilor funciare va continua să existe şi după expirarea protecţiei fis­cale a statului asupra societăţii. SNIF se pregăteşte astfel să iasă de sub umbrela administrării speciale, sub care a intrat anul trecut prin "ordinele" fostului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş. La pândă stau însă creditorii societăţii, care îşi cer drepturile financiare, blocate tocmai prin instituirea administrării speciale. Supravegherea fiscală a statului avea ca scop relansarea financiară a societăţii şi pregătirea acesteia pentru privatizare.

Deşi SNIF este cu un picior în prăpastia financiară şi mai are doar 1.100 de salariaţi, părerile celor responsabili de viitorul societăţii sunt împărţite. Creditorii îşi cer drepturile financiare, ceea ce ar pune SNIF în imposibilitate de plată în situaţia în care nu-şi va găsi un investitor serios. Astfel, toate lucrările ce ţin de amenajările de irigaţii, desecări, drenaje, îndiguiri şi combaterea eroziunii solului vor deveni o amintire frumoasă şi atât, întrucât SNIF este singurul mecanism specializat în astfel de operaţiuni, care are acoperire în întreaga ţară. În consecinţă, posibilul faliment al SNIF va avea repercusiuni asupra siguranţei producţiei agricole.

Pe de altă parte, sindicaliştii SNIF spun că Agenţia Domeniilor Statului (ADS), acţionarul unic al SNIF, susţin că varianta optimă pentru viitorul societăţii o reprezintă vânzarea de acţiuni pe piaţa de capital.

Salariaţii societăţii au respins cu vehemenţă propunerea ADS, întrucât, potrivit lor, prin listarea pe piaţa de capital "nu se ştie cine cumpără, nu se asigură protecţie socială şi nu implică responsabilităţi din partea cumpărătorului faţă de perspectivele societăţii sau garanţii privind continuarea activităţii". Mai mult, sindicaliştii susţin că vânzarea de acţiuni pe piaţa de capital "poate dura un an, un an şi jumătate, timp pe care SNIF nu îl are, întrucât expiră protecţia supravegherii fiscale şi societatea intră în insolvenţă". În opinia sindicaliştilor, singura soluţie pentru salvarea societăţii o reprezintă privatizarea SNIF prin metoda negocierii directe. Procedura permite participarea la privatizare şi a Asociaţiei Salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare (ASIF), primul ofertant pentru preluarea societăţii de la ADS. Sindicaliştii consideră că prin acestă modalitate va fi asigurată protecţia locurilor de muncă şi continuarea activităţii societăţii, făcând aluzie la zvonurile ce ţin de interesul unor persoane doar pentru preluarea patrimoniului SNIF, estimat la peste 100 de milioane de euro şi neinclus în capitalul social. "Procedura de evaluare a capitalului social este în curs de desfăşurare, iar noi, salariaţii, vom decide la acel moment ce procent din societate vom prelua", ne-a declarat Vasilica Blebea, liderul de sindicat din SNIF. Odată cu procedura de evaluare a patrimoniul social, cei responsabili de soarta societăţii mai au de soluţionat problema unor active care nu pot fi înstrăinate prin prinvatizare, întrucât SNIF nu are "acte" asupra tuturor locaţiilor în cauză.

Daniel Drăgan, preşedintele ADS, ne-a declarat, recent, că SNIF va fi vândută "cu toate bunurile aflate în evidenţă la momentul actual", întrucât problema patrimoniului dintre societate şi Administraţia Naţională Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) ar fi fost rezolvată în mare parte, singurul obstacol fiind obţinerea unor avize de mediu.

Momentan, în urma acţiunilor de pichet, sindicaliştii vor să obţină un act normativ din partea Ministerului Agriculturii, care să asigure privatizarea societăţii prin metoda negocierilor directe, precum şi problemele ce ţin de protecţia socială a salariaţilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb