Ceaţă în jurul fondurilor de investiţii proiectate de Guvern

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2010

Adriean Videanu

Adriean Videanu

Executivul a aprobat, ieri, vânzarea participaţiilor minoritare ale statului la companiile din subordinea Ministerului Economiei

Banii merg în Fondul de Dezvoltare

Statul nu iese din acţionariatul Petrom, în schimb pleacă din companiile din energie l Cu ce se mai alimentează Fondul de Investiţii Naţional?

Guvernul a aprobat, ieri, vânzarea participaţiilor minoritare ale statului la companiile din subordinea Ministerului Economiei.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat cu acest prilej, într-o conferinţă: "Vorbim de pachete minoritare la companiile de distribuţie şi furnizare privatizate în domeniul gazelor şi energiei electrice, pachete minoritare ale companiilor energetice listate, dar şi listarea unor pachete mici. Acolo unde statul este majoritar, listarea companiilor se va face cu pachete mici, astfel încât statul nu-şi va pierde pachetul de control. Banii obţinuţi vor alimenta Fondul Naţional de Dezvoltare şi vor fi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor de infrastructură".

Întrebat ce se întâmplă cu Fondul de Investiţii Naţional (FIN), minis-trul Videanu a spus: "Vreau să clarific informaţiile legate de Fondul de Investiţii. Ideea implicării CEC şi BNR nu aparţine Ministerului Economiei. Este o năstruşnicie care circulă în anumite medii. Se pare că este un proiect mai vechi al fostei conduceri AVAS. Din punctul meu de vedere, CEC şi BNR nu au cum să alimenteze un fond de investiţii. Ministerul Economiei are un proiect strict legat de companiile din subordine şi acest proiect a fost aprobat de Guvern. Banii din vânzarea pachetelor de acţiuni la aceste companii vor merge la investiţii în infrastructură. Eu mi-aş fi dorit să meargă şi în energie, pentru demararea de parteneriate cu mari investitori privaţi, dar o să vedem pe parcurs. Pentru fiecare vânzare de pachet minoritar va fi promovată o hotărâre de Guvern".

Cu aceste declaraţii, ministrul Videanu ne-a "înceţoşat" complet.

Se mai face sau nu Fondul Naţional de Investiţii?

Dacă da, cu ce active ale statului pentru că cele mai valoroase companii sunt la ministerul condus de domnul Videanu?

Rămânem doar cu Fondul Naţional de Dezvoltare? Multe întrebări rămân, în continuare, fără răspuns.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a dezminţit ieri informaţiile apărute în presă privind constituirea unui Fond de Investiţii iniţiat de Guvern cu bani de la CEC şi cu sprijinul BNR. "Aceste informaţii sunt incorecte. În dezbaterea Guvernului nu a intrat un astfel de proiect", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului. Guvernul are în vedere un proiect de act normativ cu privire la constituirea unui fond de investiţii, însă acesta va fi alcătuit în principal din participaţiile minoritare ale statului la diverse companii. "Modul în care vor fi valorificate aceste acţiuni minoritare va fi comunicat de către Guvern şi de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri la momentul oportun", a precizat Ioana Muntean.

Statul nu iese din acţionariatul Petrom

Sigur este că, în cazul companiilor listate, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Oil Terminal şi Conpet, statul va vinde pachetele minoritare pe Bursa de Valori Bucureşti. La Petrom, nu se pune problema ieşirii statului din acţionariat, unde va rămâne cu minim 8%. "Vom vinde un pachet mic, astfel încât statul să mai rămână cu acţiuni şi să păstrăm şi cei 8% care li se cuvin salariaţilor", a explicat ministrul Videanu.

Pentru Romgaz şi alte companii din domeniul energetic se pregătesc listările. Ministrul Videanu a mai declarat: "Sigur că pachetele de acţiuni nu vor fi vândute pe Bursă toate odată. Bursa de Valori Bucureşti nu are suficientă lichiditate. Vânzările şi listările se vor face treptat. Sigur că analizăm şi vânzarea de acţiuni sau listarea pe alte burse decât cea din România. Scopul este să obţinem maximul de fonduri pentru investiţii".

Statul iese totuşi din companiile de distribuţie şi furnizare din energie

Pachetele minoritare din companiile privatizate de distribuţie şi furnizare a electricităţii vor fi ofertate mai întâi către Enel şi E.ON. La fel se va întâmpla şi cu societaţile de distribuţie şi furnizare a gazului. Dacă statul solicită vânzarea, acţionarii majoritari vor trebui să le facă o ofertă de cumpărare, potrivit contractelor de privatizare. Dacă majoritarii nu vor dori achiziţionarea pachetelor se vor putea organiza licitaţii, a mai spus ministrul Economiei.

Parteneriate public-private de trei miliarde euro în energie

La pachet cu vânzarea acţiunilor companiilor energetice, Ministerul Economiei a prezentat, ieri, Guvernului, un program de parteneriate public-private în sectorul energetic, pentru atragerea de investitori privaţi în noi unităţi de producţie. Adriean Videanu a mai declarat: "Avem proiecte de trei miliarde euro. Este vorba despre două grupuri de câte 500 MW în cadrul viitoarei companii Electra, în valoare totală de 1,7 miliarde euro. Restul până la trei miliarde euro reprezintă construcţia de hidrocentrale pe râurile Olt, Someşul Mare, Arieş, Buzău, dar şi de grupuri noi pe gaz şi cărbuni la CET Bucureşti Sud, CET Grozăveşti, termocentralele Deva şi Paroşeni".

Domnia sa susţine că aproape toţi investitorii străini în piaţa noastră de energie doresc astfel de parteneriate (Enel, E.ON, CEZ, GDF Suez). În plus, intenţii de investiţii şi-au mai exprimat o companie chineză, japonezii de la Itochu şi germanii de la RWE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb