Pe 24 noiembrie, CEC Bank a sărbătorit 160 de ani de la înfiinţare, reafirmându-şi statutul de bancă stabilă şi de încredere, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Această aniversare oferă ocazia de a analiza atât realizările recente, precum progresele semnificative în digitalizare şi transformare, cât şi evoluţia sa de la începuturile modeste, în urmă cu un secol şi jumătate, până la o instituţie financiară solidă şi modernă. CEC Bank îşi continuă misiunea de a sprijini dezvoltarea economică şi financiară a României.
Arborele genealogic al CEC Bank îşi are originile în data de 24 noiembrie 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în efortul de a reorganiza finanţele ţării, a fondat Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni (CDC) prin decret domnesc. CDC a fost o instituţie inovatoare pentru vremea sa, fiind prima care a introdus conceptul de cont curent cu utilizarea scrisorilor de debitare şi creditare.
Un exemplu notabil al activităţii instituţiei din acea perioadă este propunerea de utilizare a fondurilor: "Să se propună Măriei Sale Domnului de a se da suma de 100.000 lei din excedentul Casei pentru cumpărarea de arme şi cojoace, cu rezerva de a obţine aprobarea Corpurilor Legiuitoare." În caz de refuz, suma urma să fie considerată împrumut, conform legislaţiei în vigoare la acea vreme. Această decizie ilustrează rolul CDC în sprijinirea statului şi în gestionarea resurselor financiare ale ţării.
În acelaşi an, CDC primeşte sarcina de a tipări biletele ipotecare, ale căror desene au fost realizate de marele pictor Nicolae Grigorescu.
După Revoluţie, CEC îşi extinde activitatea, prin acordarea de credite pe termen scurt, mediu şi lung societăţilor bancare dar şi alte operaţiuni.
În 2005, apare un nou statut al CEC, care reorganiza CEC după modelul băncilor comerciale moderne iar în mai 2008, după un lung proces de rebranding apare Ordinul nr. 1312 emis de
Ministerul Economiei şi Finanţelor, privind schimbarea imaginii şi a denumirii în CEC Bank S.A.
Până în prezent, CEC Bank a evoluat de la o bancă "tradiţională", la una digitalizată. CEC Bank este acum a treia bancă din piaţă după valoarea activelor şi îşi reconfirmă poziţia
de bancă puternică, stabilă, incluzivă, capabilă să facă faţă oricăror provocări prezente şi viitoare, pentru încă 160 de ani.
1. !
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2024, 09:32)
Era interesant de stiut cu cat a contribuit Casa regala din averea proprie la cele 7 conflicte militare in care a fost implicata Romania in perioada 1866-1947.