Salariaţii Casei de Economii şi Consemnaţiuni solicită creşterea salariilor cu 25% şi ameninţă cu greva, în cazul neîndeplinirii acestei cereri. Dacă are loc, greva ar putea fi prima din sectorul bancar românesc. Matei Brătianu, secretarul general al Blocului Naţional Sindical din care fac parte şi sindicatele CEC, a anunţat în cursul zilei de ieri că principala nemulţumire a angajaţilor se referă la salariul mediu de încadrare de şase milioane, adică sub media pe ecomomie.
Eugen Rădulescu, preşedintele CEC, consideră că acesta este unul din cazurile în care oamenii sînt întărîtaţi de persoane care au alte interese decît ale salariaţilor. Domnia sa speră că salariaţii vor avea înţelepciunea să nu cadă în plasa pescuitorilor în ape tulburi şi vor înţelege că perspectivele CEC sunt foarte bune, dar peste tot răsplata urmează performanţa, nu o precede.
Pe de altă parte, domnul Rădulescu ne-a explicat că această creştere a salariilor nu se justifică şi a catalogat-o mai mare decît posibilităţile din acest moment ale băncii.
Domnia sa ne-a declarat: "Nu putem porni de la dorinţe fără acoperire, ci de la calcule riguroase, aşa cum stă bine unor bancheri. Ce arată aceste calcule? Banca noastră are o cotă de piaţă de circa 5% la 31 martie 2005 şi peste 9000 de salariaţi. Singura bancă apropiată ca număr de personal este Banca Comercială Română, cu circa 11.000 de salariaţi şi o cotă de piaţă de 25%. Un calcul simplu arată că productivitatea în CEC este de 4-5 ori mai scăzută, ceea ce face ca pretenţiile salariale să fie făra obiect".