CEC SPRIJINĂ ACCESAREA FONDURILOR SAPARD Între 5.000 şi 10.000 de euro pentru microproiecte în mediul rural

Eli Roman
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 decembrie 2004

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) a încheiet, ieri, un protocol de colaborare în vederea sprijinirii dezvoltării mediului rural şi accesării fondurilor Sapard. Acest protocol reprezintă o cale mai uşoară pentru producătorii agricoli care vor să beneficieze de fonduri Sapard pentru Măsura 3.1 "Investiţii în exploataţii agricole" şi Măsura 3.4 "Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative".

Valoarea investiţiilor care pot fi realizate în cadrul celor două măsuri este cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro (echivalent în lei), din surse nerambursabile Sapard şi microcredite acordate de CEC.

Cele şapte părţi implicate în protocolul de colaborare îi sprijină pe solicitanţii care nu dis-pun de fonduri proprii de cofinanţare şi nu au posibilitatea să întocmească cererea de finanţare Sapard.

Prezent la semnarea protocolului, Petre Daea, ministrul agri-culturii, a declarat: "Prin acest program se pot realiza circa 18.000 de proiecte care vor contribui la creşterea competitivităţii micului producător agri-col şi a produselor agro-alimentare, la creşterea siguranţei alimentare şi va spori veniturile beneficiarilor acestui program". Din cele 18.000 de proiecte des-tinate domeniilor precum: ferme de producţie vegetală, turism rural, acvacultură, procesarea fructelor de pădure şi de arbuşti fructiferi, 11.000 vor reprezenta investiţii în cadrul mă-surii 3.1, iar restul în cadrul măsurii 3.4. Petre Daea a mai precizat că impactul acestui protocol din zona economică va prinde dimensiuni şi în zona socială prin orientarea activităţilor agricole spre realizarea de ferme moderne. "Vom realiza trans-formarea micilor produ-că-tori agricoli în fermieri europeni", a subliniat domnia sa.

În vederea realizării obiectivului protocolului, microcreditele de investiţii urmează să fie finanţate din fonduri nerambursabile Sapard şi microcredite acordate de CEC, pentru asigurarea finanţării microproiec-telor eligibile din cadrul programului Sapard.

"Începe să se formeze cultura creditelor în zona rurală", afirmă Enache Jiru, preşedintele CEC

Preşedintele CEC, Enache Jiru, consideră că protocolul semnat reprezintă primul concept de acordare a creditelor pe bază de proiect. La ora actuală, fermierul român nu are garanţii reale din punct de vedere bancar, a subliniat preşedintele CEC. În acest sens, microcreditele acordate, pot fi garantate, la solicitarea CEC, de Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, în maxim trei zile de la data solicitării. Microcreditele acordate de CEC sînt în valoare maximă de 10.000 de euro (echivalent în lei) şi au o perioadă de rambursare de pînă la cinci ani. Dobînda practicată de CEC la creditele acordate va fi de 19% pe an (variabilă). Valoarea totală a celor 18.000 de proiecte, de aproximativ 180 de milioane de euro, reprezintă în opinia domnului Jiru un plasament extraordinar care susţine politica pe termen scurt a CEC, în perioada de pre-privatizare, respectiv de creşterea portofoliului de clienţi şi credite.

Părţile semnatare ale Protocolului de Colaborare sînt: Ministerul Agriculturii, Agenţia Na-ţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC), Agenţia Sapard, Agen-ţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), Casa de Economii şi Consemnaţiuni, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Fondul Na-ţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mij-locii (FNGCIMM).

FGCR garantează pînă la 70% din valoarea microcreditelor acordate şi nu percepe comision producătorilor agricoli individuali, iar altor categorii de împrumutaţile percepe un comision de maxim 2% pe an. FNGCIMM garantează pînă la 80% din valoarea microcreditelor acordate şi percepe un comision de 100 de euro pentru fiecare garanţie acordată. ANCA elaborează "Manualul solicitantului pentru micropro-iecte de pînă la 10.000 de euro" şi identifică alături de ANIMMC potenţialii beneficiari ai prezentului Protocol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb