CEDO a respins plângerea văduvei şi a fiicei fostului lider palestinian Yasser Arafat legată de otrăvirea acestuia

J.P.
Internaţional / 2 iulie 2021

CEDO a respins plângerea văduvei şi a fiicei fostului lider palestinian Yasser Arafat legată de otrăvirea acestuia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi plângerea formulată de văduva şi de fiica fostului lider palestinian Yasser Arafat, care au contestat decizia justiţiei franceze de clasare a dosarului privind presupusa asasinare prin otrăvire a acestuia în anul 2004, relatează AFP, citat de Agerpres.

Văduva şi fiica lui Arafat, Souha El Kodwa Arafat şi Zahwa El Kodwa Arafat, au invocat încălcarea articolului 6.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil.

Însă instanţa europeană a estimat că ''în toate etapele procedurii'' ele ''şi-au putut exercita efectiv drepturile şi exprima poziţia asupra diferitelor puncte în litigiu'', prin urmare plângerea lor este ''nefondată''.

Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004 la un spital militar din apropiere de Paris. El fusese internat acolo în octombrie după ce a acuzat dureri abdominale în timp ce se afla la cartierul său general din Ramallah, unde era izolat din decembrie 2001 sub încercuirea armatei israeliene.

Cauza decesului său nu a fost niciodată elucidată, dar suspiciunile despre otrăvirea lui de către Israel au apărut imediat după ce pe hainele sale au fost găsite urme de poloniu 210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.

Experţi desemnaţi de judecătorii francezi au respins de două ori ipoteza otrăvirii, punând descoperirea acestei substanţe pe seama prezenţei în mediul exterior a radonului, un gaz radioactiv natural.

În schimb, experţi elveţieni solicitaţi de văduva lui Arafat au considerat că, dimpotrivă, rezultatele ''susţin în mod rezonabil ipoteza otrăvirii'' cu poloniu.

Un raport de expertiză complementar, cerut de judecătorii francezi, a confirmat însă primele concluzii, astfel că instanţa franceză a clasat dosarul. Văduva şi fiica fostului lider palestinian au pierdut apoi şi apelul înaintat Curţii de Casaţie franceze, astfel că s-au adresat CEDO contestând modul în care a procedat justiţia franceză, dar fără să obţină câştig de cauză în final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb