Platforma CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair& Transparent Competition) a lansat public consultarea on-line întreprinsă în rândul mediului de afaceri, avocaţilor şi experţilor sectorului academic şi ONG în legătură cu noul sistem de acordare a schemelor ajutoarelor de stat ale Uniunii Europene. Principalele domenii vizate de Comisia Europeană sunt pentru acordarea unei finanţări sunt: încurajarea cercetării-dezvoltării pentru inovaţii tehnologice; încurajarea întreprinzătorilor mici şi mijlocii pentru creşterea competitivităţii lor; compensaţii pentru sectorul fondurilor de investiţii de pe piata de capital; proiecte de mediu; stimularea anteprenoriatului feminin prin mai buna aplicare a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Platforma CEFTAC este un proiect fondat în anul 2004 de EUROLINK-Casa Europei, în parteneriat cu Consiliul Concurenţei şi CCIR. Consultarea a fost lansată înaintea Forumului Interactiv "Ziua Europeană a Concurenţei şi Competitivităţii organizată de CEFTAC pe data de 6 noiembrie în cadrul căreia se vor dezbate concluziile.
"Contextul actual este foarte complicat pentru economia noastră în condiţiile în care agenţiile de evaluare financiară ne plasează în rândul ţărilor cele mai expuse la criza financiară", a declarat Sever Avram, preşedinte executiv al EURLINK - Casa Europei. În opinia domniei sale ţara noastră se confruntă cu o lipsă de informare cronică asupra modalităţilor de finanţare a domeniilor prioritare.
Ajutoarele de stat sunt deja la dispoziţia nevoilor solicitanţilor români, dar eforturile oficiale de popularizare, conştientizare şi sprijin pentru activarea lor sunt lipsite de ecoul scontat în rândul oamenilor de afaceri, au explicat reprezentanţii CEFTAC. Subiectele consultării publice vizează o inventariere a problemelor şi nemulţumirilor exprimate de mediul de afaceri privind modul de accesare a fondurilor prevăzute prin noile scheme ale ajutoarelor de stat acordate de Comisia Europeană şi operaţionale şi cu sprijinul Consiliului Concurenţei, al ARIS, şi al instituţiilor guvernamentale abilitate. Totodată, prin această consultare, organizatorii îşi propun să menţină un lobby asupra reprezentanţilor autorităţilor publice pentru îmbunătăţirea sistemului de comunicare al acestora cu potenţiali beneficiari, au mai explicat cei de la CEFTAC.