Cehia a găsit noi dovezi privind standardele de calitate ale alimentelor

S.A.
Internaţional #Agro-alimentar / 12 iulie 2017

Cehia a găsit noi dovezi privind standardele de calitate ale alimentelor

Cehia va pune noi presiuni asupra Uniunii Europene astfel încât această să urmărească standardele produselor alimentare, după ce o serie de noi teste au scos în evidenţă mari diferenţe în calitatea ingredientelor pe care companiile multinaţionale le utilizează în produsele alimentare vândute în Cehia şi cele din statele occidentale, informează Reuters.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat ieri că testele efectuate de Ministerul pe care îl conduce şi Facultatea de Chimie au arătat că produsele vândute în supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mică de ingrediente principale decât versiunile aceloraşi produse vândute în Germania. Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de peşte care conţineau mai puţin peşte în Cehia.

Dublul standard al produselor alimentare a devenit un subiect sensibil pentru statele membre UE din Europa de Est. Cehii, slovacii, ungurii, polonezii şi românii consideră că este vorba de un exemplu al statutului lor de cetăţeni de rangul doi comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Toate statele est-europene cer executivului comunitar să împiedice companiile să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în produsele vândute pe pieţele lor.

Într-o conferinţă de presă, Marian Jurecka a declarat că va prezenta noile sale dovezi la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor europeni ai Agriculturii pentru a dovedi că problema este una reală. Obiectivul este modificarea legislaţiei. "Cehii şi alţi consumatori din Uniunea Europeană au dreptul la aceeaşi calitate a produselor", a subliniat Marian Jurecka, potrivit Agerpres.

De exemplu, testele efectuate în Cehia au arătat că firma daneză "Tulip Food Co" vinde în Cehia carne la conservă care alături de carne de porc conţine şi carne de pui în timp ce versiunea din Germania a aceluiaşi produs nu conţine şi carne de pui. Un purtător de cuvânt de la "Tulip" a precizat că cele două produse au un design similar, dar este vorba de produse diferite cu reţete diferite.

Ministerul Agriculturii din Cehia şi Facultatea de Chimie au testat un număr de douăzeci şi unu de produse, inclusiv ciocolată, alimente conservate şi congelate dar şi produse non-alimentare precum săpun de rufe. În doar trei cazuri au fost identificate aceleaşi ingrediente.

Potrivit cifrelor Eurostat, pe ansamblu produsele alimentare sunt cu 25% mai ieftine în Cehia decât în Germania. Acest lucru reflectă atât costurile mai mici cât şi standardele de viaţă din Cehia.

În ţara noastră, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat luni că va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză pe probele recoltate din Olanda, Germania şi Belgia.

În perioada 19 - 26 iunie 2017, o echipă din România formată din specialişti ai MADR, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).

Delegaţia ţării noastre a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: "Lidl" - Germania şi Olanda; "Kaufland" - Germania; Belgia - "Delhaize" ("Mega Image" -România).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca in Cehia ajung produse alimentare cu "mari diferente in calitatea ingredientelor", ma intreb ce importam noi? Laturile din vest la preturi de trufe?

    Bine punctat în articol. Mai rar acest lucru. Da, este adevărat că în Cehia conserva de carne conține porc dar și amestec de pui (probabil resturi de pui, nu piept care este scump). Dar se și spune în articol că prețurile sunt mai mici în Cehia decât în Germania.

     

     

    Am pățit chiar eu acest lucru în România. Nu prea cumpăr deloc mezeluri. Dar pentru o pizza făcută în casă, încercam și niște mușchi file. Am căutat de mi-au sărit ochii din cap un produs de calitate. Am dat de acesta: 

     

    "Muschi file premium Aldis 150g, preț 9 lei bucata" 

    Scria pe el că este un produs neinjectat. Iar lista de ingrediente era destul de inocentă, 99% mușchi file de porc, condimente naturale și doar doi conservanți, comparativ cu alte produse care conțin 5-6 substanțe chimice și coloranți. 

     

    Super, mi-a plăcut cât timp a durat. Acum produsul este scos de pe piață. Aldis, nu-i așa că experimentul lansării acestui produs a eșuat? Că am fost prea puțini cumpărători? Și că nu merită să puneți în vânzare ceva de calitate pe piața asta săracă? 

    Istericalele cehilor sunt penibile. Comercianții pun în vânzare ceea ce se poate vinde. Iar Europa de Est este mult prea săracă. Iar eu nu mai cumpăr niciun fel de mezeluri de pe piață. 

    1. Invocarea "preturilor mai mici" pentru justificarea discrepantelor de calitate este falsa intrucat multe dintre produsele alimentare vandute la noi de marii retaileri au preturi similare cu cele din vest sau chiar mai mari in unele cazuri (iar situatia asta am constatat-o comparand in urma cu cativa ani preturile de la noi cu cele din Anglia, in conditiile in care Anglia nu este una dintre pietele ieftine din vest)! Am inatlnit multe produse cu preturi similare sau mai mici decat la noi dar de calitate mai buna (exceptand unele fructe si legume) - untul, laptele, iaurtul, pizza, sucurile la cutie, cicolata (si dulciurile in general), alunele, unele sortimente de carne, cascaval si de mezeluri etc. Teoria preturilor mai mici la noi este este falsa. Pot sa spun chiar ca am intalnit produse cu preturi sensibil mai mici decat la noi (dar de calitate proasta unele, cum ar fi limonada la PET). Insa am cumparat banane cu 0,5...0,6 £/kg si ananas mare cu 0,5£ bucata sau 2 bucati la 1£. La noi, nu am intalnit inca asemenea preturi decat daca banana este neagra sau ananasul este descompus. In concluzie, povestea cu preturile mici care sa justifice lipsa de calitate este falsa!

      Înțeleg ce spui dar nu mă convingi. Și pe mine mă interesează prețurile și costul vieții comparativ, așa că am făcut și eu analize. Există excepții, după cum vom vedea bananele, dar regula mi se pare că avem prețuri mai mici acolo unde se poate scădea prețul, din cauza pieței cu cumpărători cu buzunare sărace.

       

      Din prețurile date de tine m-au interesat bananele. Cel mai bun preț în UK este de 0.72 £, la Tesco. Adică 3.7 lei kg. Preț comparabil cu cel din România, deși puțin mai mic (3.99 - 4.5 lei). 

       

      UK este cel mai mare importator de banane din UE. Sigur obțin discount și din volum. Iar ele vin din America de Sud (Ecuador, Columbia). Drumul cu vaporul până în UK este la jumătatea distanței până în România. 

       

      În aceste condiții de discount pe bază de afaceri, te cred că pot exista promoții când bananele ajung la 0.5£. Au de unde să scadă. La noi nu prea au din ce să scadă. 

      Dar banana este excepția care nu poate crește sau fi fabricată oriunde. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb