• Acţionarul majoritar al filialei "Electrica Oltenia" SA a devenit CEZ a.s. din Republica Cehă care a preluat 51% din totalul acţiunilor societăţii, pentru 151 milioane de euro. Vor resimţi efectele privatizării circa 1.400.000 de consumatori din şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vîlcea
Privatizarea se încheie după un an de negocieri, iar preţul plătit este de 151 milioane euro. Din această sumă, 47,4 milioane euro reprezintă achiziţionarea unui pachet de 24,62% de la "Electrica" SA, iar restul de 103,6 milioane euro constă în aportul de capital în societate, astfel încît pachetul de acţiuni deţinut de CEZ să ajungă la 51%.
Prezent la ceremonia de finalizare a privatizării "Electrica Oltenia", Codruţ Şereş, Ministrul Economiei şi Comerţului, a declarat: "Această privatizare a evitat tergiversările şi amînările cu care se confruntă alte companii aflate în procesul privatizării şi e un motiv în plus să credem că ea are o importanţă strategică pentru populaţie". Domnia sa a făcut precizarea că se aşteaptă ca această companie nou privatizată să ducă la dezvoltarea pe orizontală a industriilor adiacente celei electrice, atîta timp cît "va solicita deservirea anumitor lucrări sau servicii furnizorilor autohtoni".
Cu un capital social de aproximativ 10 miliarde euro, CEZ este cea mai mare companie integrată din sectorul energetic din Europa Centrală şi de Est şi în primele zece companii europene în domeniu. Cu toate acestea, Martin Roman, Preşedinte CA şi Director General CEZ a.s., a afirmat: "Nu avem ambiţia să fim numărul unu în lume, ci doar în sud-estul Europei, iar în demersul nostru Electrica Oltenia este unul din paşii pe care i-am făcut". Martin Roman şi-a mai exprimat intenţia ca, pe lîngă vînzarea de energie, să şi producă energie electrică în ţara noastră şi a dat asigurări că vor fi investiţi bani care pot contribui la creşterea economică a României.
De această "conectare la curentul european în ceea ce priveşte distribuţia şi furnizarea energiei electrice", conform spuselor lui Nicolae Coroiu, director general "Electrica", vor beneficia în primul rînd cele şapte judeţe deservite de "Electrica Oltenia". Cei aproximativ 1.400.000 consumatori din Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vîlcea vor avea ocazia să cunoască standarde calitative şi o deschidere a pieţei, deşi distribuţia şi furnizarea energiei electrice va rămîne în continuare un monopol.
Dacă pentru privatizarea celor două filiale ale "Electrica" - "Moldova" şi "Oltenia" - îşi exprimaseră interesul la începutul negocierilor investitori din SUA, Germania, Grecia şi Spania, alături de cei de la CEZ, Comisia de Negociere a optat în final doar pentru investitorii germani şi cehi.
Compania din Cehia a oferit 4,139 euro/acţiune la "Electrica Oltenia", atît pentru acţiunile vîndute, cît şi pentru cele cu care se face majorarea capitalului social.
Important pentru angajaţii societăţii "Electrica Oltenia" este că noua conducere nu va recurge la restructurări de personal şi nici la schimbarea numelui societăţii, conform declaraţiilor lui Martin Roman.