Cei aproape 9.000 de angajaţi ai "ArcelorMittal" Galaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic pentru 15 zile

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2010

Cei aproape 9.000 de angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi vor intra, pe rând, în şomaj tehnic pentru o perioadă de cel mult 15 zile, după ce îşi vor lichida zilele de concediu de odihnă rămase pentru anul în curs, urmând să primească, în această perioadă, 85% din salariu.

Conducerea ArcelorMittal Galaţi a informat sindicatele că timpul de lucru va fi redus cu 20 de zile lucrătoare, ca urmare a diminuării producţiei, potrivit Mediafax.

"După anunţul referitor la oprirea temporară a unui furnal, ArcelorMittal Galaţi a avut o întâlnire cu partenerii sociali pentru a defini condiţiile de lucru din această perioa-dă. Reducerea producţiei înseamnă şi o diminuare a timpului de lucru cu 20 de zile lucrătoare, iar concluzia întâlnirii a fost că în combinat se va aplica şomajul tehnic", a declarat Dorian Dumitrescu, country communicator al ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit acestuia, angajaţilor li se va acorda, mai întâi, concediul de odihnă neefectuat, iar apoi vor intra în şomaj tehnic pentru o perioadă de maximum 15 zile, până la finalul lunii decembrie.

"În ianuarie, dacă perioada de 20 de zile nu a fost completată, vor primi concediu de odihnă pe 2011, pentru diferenţă", a mai spus Dorian Dumitrescu.

Deciziile impuse de către conducerea ArcelorMittal Galaţi prevăd ca în perioada de şomaj tehnic muncitorii şi maiştrii să primească 85 la sută din salariu şi să le fie plătit sporul de vechime, în vreme ce personalul TESA va primi în această perioadă doar 75 de procente din salariu şi se va achita, şi în acest caz, sporul de vechime.

Sindicaliştii care au luat parte la discuţiile cu administraţia ArcelorMittal Galaţi au spus că sunt nemulţumiţi de decizia luată de către conducere întrucât aceasta afectează grav drepturile salariale ale muncitorilor şi nu se justifică din punct de vedere economic, social şi tehnic.

Preşedintele sindicatului Solidaritatea de la "ArcelorMittal" Galaţi, Gheorghe Tiber, a declarat, ieri, că din informaţiile pe care le are combinatul de la Galaţi a realizat deja planul de producţie de 2,2 milioane de tone de oţel lichid pe anul 2010, iar aceste măsuri se justifică doar prin faptul că s-ar pregăti, în următoarea perioadă, oprirea integrală a fluxului cald (furnale şi oţelării).

"Măsura adoptată în mod unilateral de către administraţia ArcelorMittal Galaţi cu privire la trimiterea salariaţilor în maximum 15 zile de şomaj tehnic în perioada noiembrie - decembrie este una abuzivă şi nedreaptă, motiv pentru care recomandăm tuturor membrilor să nu semneze nicio hârtie prin care să fie de acord să plece în şomaj tehnic", a declarat Gheorghe Tiber, care a precizat că sindicatul stă la dispoziţia membrilor săi în vederea organizării unor proteste la poarta combinatului sau în interiorul unităţii.

La rândul lor, reprezentanţii FSS Metarom, cea mai importantă structură sindicală de pe platforma siderurgică gălăţeană, au spus că nu sunt de acord nici cu şomajul tehnic, nici cu impunerea concediilor forţate, menţionând că este vorba despre o decizie unilaterală a administraţiei, iar sindicatelor le rămâne doar să îşi informeze membrii în legătură cu acest lucru şi să îi consulte privind acţiunile viitoare.

La 4 noiembrie, ArcelorMittal Galaţi a anunţat oficial că urmează să închidă unul dintre cele două furnale aflate acum în funcţiune, începând din 19 noiembrie. Combinatul va opera astfel în perioada următoare cu un singur furnal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb