Acţiunile producătorului de prefabricate din beton "Prebet" Aiud (PREB) au înregistrat cea mai mare creştere la Bursa de Valori Bucureşti (13,15%), în perioada 4-11 februarie, în condiţiile în care indicii bursieri s-au depreciat puternic atât pe piaţa noastră, cât şi pe piaţa internaţională.
"În cazul Prebet, lichiditatea din piaţă este destul de mică, ceea ce conduce, de regulă, la mişcări importante de preţ chiar şi la valori mici ale tranzacţiilor", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville. Preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Hagea, deţine 31% din acţiunile "Prebet", iar Asociaţia PAS Prebet are 15,41%.
În perioada analizată, topul creşterilor în BVB a fost completat de acţiuni mai puţin lichide, precum "Socep", cu un plus de 6,06%, şi "Boromir Prod" , cu o apreciere de +5,31%.
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi semnificative, de peste 5%, în perioada 4-11 februarie, raportat la moneda euro, pe fondul corelării cu bursele internaţionale, spun brokerii.
În intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 4,99%, iar indicele extins BET-XT a coborât cu 5,06%.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat şi el, cu 5,99%, cel mai puţin în cadrul indicelui scăzând titlurile "SIF Transilvania" (-2,91%).
Din cadrul indicelui BET, titlurile "Electrica" (EL) au înregistrat cel mai bun randament, de 0,05%, raportat la euro.
"Referitor la EL putem specula că motivul pentru care a fost mai puţin afectată decât majoritatea companiilor importante listate la BVB este apartenenţa la categoria companiilor de utilităţi, care o face mai atractivă în perioade de incertitudine", ne-a mai precizat Ovidiu Dumitrescu.
Titlurile fondului "Raiffeisen Benefit" au oferit un randament de 1,22%, în perioada 4-11 februarie, raportat la euro. Topul a fost completat de fonduri cu venit fix (obligaţiuni), în condiţiile în care perioada analizată a fost dominată de volatilitate. Astfel, titlurile "FDI Carpatica Obligaţiuni" au crescut cu +0,72%, iar acţiunile "BT Obligaţiuni" au înregistrat un plus de 0,64%.
La cursul Băncii Naţionale, aurul s-a apreciat cu 5,51%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.
"Aurul este întotdeauna un instrument de refugiu în momente de criză", ne-a declarat Marcel Murgoci, director operaţiuni Estinvest Focşani.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,62% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,58%.
• DUPĂ REZULTATUL NEGATIV DIN 2014,
Prebet Aiud a înregistrat un profit brut de un milion de lei
Producătorul de materiale de construcţii Prebet Aiud, a obţinut, anul trecut, un profit brut de un milion de lei, după ce, în 2014, a înregistrat o pierdere de 327.000 de lei, potrivit unui raport al societăţii.
Compania a înregistrat, la finele anului 2015, o cifră de afaceri netă de 26,55 milioane de lei, în creştere cu 4,36% comparativ cu cea din anul precedent, care însumează 25,44 milioane de lei, conform documentului.
Veniturile totale ale companiei înregistrate în 2015, în valoare de 26,75 milioane de lei, s-au majorat cu 16,20%, comparativ cu 2014, mai arată datele Prebet.
Conform sursei citate, cheltuielile totale din anul trecut s-au majorat, într-o dinamică mai redusă, cu 10,28%, ajungând la 25,75 milioane de lei, de la 23,35 milioane de lei în 2014.
Creşterea mai accentuată a veniturilor totale reprezintă motivul pentru care societatea producătoare de materiale de construcţii a obţinut, anul trecut, un profit net de 785.000 de lei.
Prebet Aiud este producător de prefabricate din beton armat şi precomprimat pentru căi de comunicaţii, feroviare şi rutiere. (Andrei Murguleţ)