CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10-17 AUGUST TMK-Artrom - creştere înaintea publicării rezultatelor semestriale

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 august 2017

TMK-Artrom - creştere înaintea publicării rezultatelor semestriale

Având o apreciere de 13,84% în ultima săptămână (perioada 10-17 august), acţiunile producătorului de ţevi TMK-Artrom (ART) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada luată în considerare, au fost realizate tranzacţii cu acţiuni ART în doar pentru şedinţe de tranzacţionare, fiecare dintre acestea reprezentând creşteri pentru cotaţia titlului.

Cele mai mari dintre acestea au apărut înaintea datei de 16 august, când societatea şi-a publicat rezultatele financiare semestriale. Astfel, pe data de 10 august, dată la care emitentul anunţa investitorii cu privire la disponibilitatea rezultatelor financiare începând cu data de 16 august, titlurile ART au urcat cu 6,69%, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 18.043 de unităţi, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 620 de acţiuni.

În ziua următoare, pe 11 august, titlurile şi-au continuat ascensiunea, preţul acestora apreciindu-se cu 7,84%, fiind transferate 2.169 de unităţi.

Joi, 17 august, după ce cu o zi în urmă producătorul de ţevi îşi publica situaţia financiară semestrială după închiderea şedinţei de tranzacţionare, acţiunile ART creşteau cu 3,2%, rulajul fiind de 2.353 de titluri.

În primul semestru al acestui an, societatea a realizat un profit net de 18,06 milioane de lei, de şapte ori mai mare faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent, de 2,57 milioane lei.

Cifra de afaceri s-a ridicat la 516,3 milioane de lei, cu 27,7% faţă de cea din primele şase luni ale anului precedent, când valoarea acesteia s-a situat la 404,4 milioane lei.

Compania a vândut 94.525 tone de ţevi în primul semestru din 2017, cu 7,27% mai mult decât cantitatea livrată în prima jumătate a anului 2016, de 88.116 tone.

Activele totale s-au apreciat cu 14,75% la 30 iunie 2017, faţă de nivelul înregistrat la începutul anului, atingând valoarea de 1,15 miliarde lei.

Şi datoriile totale au crescut, înregistrând după primele şase luni ale acestui an valoarea de 646,2 milioane lei, cu 25,16% peste nivelul de la data de 1 ianuarie 2017.

De subliniat că, lichiditatea titlurilor ART la BVB este redusă, astfel încât, aprecierea preţului acţiunilor este dată, parţial, şi de acest element.

Acţionarul principal al emitentului este TMK Europe GmbH din Germania, ce deţine 92,73% din companie, societate care, la rândului ei, este deţinută de OAO TMK din Rusia.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Ropharma (RPH), care au urcat cu 3,84% , iar poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Altur (ALT), a căror apreciere a fost de 3,57%, în intervalul de timp analizat.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB s-a depreciat, în perioada 10-17 august, cu 0,13%, în raport cu moneda euro.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia indicelui se află în consolidare pe termen scurt (în general, termenul scurt este asociat unui orizont de timp de până în trei săptămâni).

În continuare, cea mai bună evoluţie din componenţa principalului indice al BVB a fost înregistrată, în intervalul menţionat, de acţiunile Romgaz (SNG), preţul acestora crescând cu 3,26%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 17 august, titlurile SNG s-au apreciat cu 0,66%, pe fondul unui volum de 211.165 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 127.200 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,88%, raportat la moneda euro, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi care s-au apreciat în intervalul de timp menţionat.

Spre deosebire de indicele BET, indicele financiar se găseşte, din punct de vedere tehnic, pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt.

Din componenţa BET-FI, cea mai mare creştere a fost consemnată de SIF Banat-Crişana (SIF1), a cărui apreciere a fost de 1,95%, în raport cu moneda europeană.

Joi, 17 august, acţiunile SIF1 au urcat cu 2,8%, fiind transferate 238.022 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 478.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,05%, în perioada 10-17 august, raportat la moneda euro.

Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o, acţiunile SNG.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 9-16 august, este condus de titlurile ERSTE Bond Flexible Romania EUR, cu o apreciere de 0,06%.

Pe locul al doilea, în acest top, s-au situat Fortuna Gold şi OTP Euro Bond, ambele fonduri înregistrând o apreciere de 0,05%.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 10-17 august, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,11%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,46%, iar cursul monedei naţionale în raport cu moneda europeană s-a depreciat cu 0,14%, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptomonedei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 25,59%, în perioada 10-17 august.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.706 euro (aproximativ 17.004 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,5883 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 60,65 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb