Beneficiind de o creştere de 0,53%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 septembrie, acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicilor BET şi BET-XT, în intervalul menţionat.
Pentru perioada avută în vedere, cotaţia acţiunilor producătorului de petrol şi gaze a fluctuat între o depreciere de 1,04%, înregistrată pe 11 septembrie, pe fondul unui volum de 18,67 milioane de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 10,26 milioane de titluri, şi o creştere de 0,9%, consemnată pe data de 17 septembrie, în contextul unui rulaj de 19,47 milioane de acţiuni.
Pe lângă tranzacţiile derulate prin piaţa "regular", pe data de 14 septembrie s-a înregistrat şi un transfer de tip "deal" cu titlurile SNP, în cadrul operaţiunii de piaţă fiind schimbate 55,74 milioane de unităţi, la preţul unitar de 0,336 lei/acţiune.
Luni, 17 septembrie, Sapura Energy, cea mai mare companie de servicii petroliere şi gaze din Malaezia a anunţat că îşi vinde o participaţie de 50% din divizia sa upstream (Explorare şi Producţie, E&P) grupului energetic austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Propusa tranzacţie este bazată pe o valoare de antrepriză de 1,6 miliarde de dolari, a anunţat Sapura, care a adăugat că firmele au acceptat să continue discuţiile pe bază exclusivă, menţionează sursa amintită.
Pentru primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a raportat un profit net de 1.288 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.
Grupul austriac OMV deţine 51,01% din Petrom, în timp ce Ministerul Economiei are un pachet de 20,64% din titlurile SNP.
Fondul Proprietatea (FP) deţine 20,11% din compania petrolieră, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) 2,03%, în timp ce 6,21% din acţiunile SNP se tranzacţionează liber la BVB.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.
Valoarea de piaţă a grupului petrolier la BVB este de aproape 19,09 miliarde lei.
Ponderea titlurilor SNP în indicii BET şi BET-XT, a căror cotaţie a coborât, în intervalul 10 - 17 septembrie, cu 2,14% şi 2,2%, este de 16,88%, respectiv 15,27%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a înregistrat, în perioada 10 - 17 septembrie, o scădere de 1,86%, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) înregistrând singura evoluţie pozitivă în raport cu moneda euro, din cadrul indicelui financiar.
Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de titlurile producătorului de aparate electrocasnice şi unelte electrice portabile Electroargeş (ELGS), cu un avans de 4,67%, în timp ce acţiunile producătorului de medicamente Biofarm (BIO) au consemnat o creştere de 4,4%, poziţionându-se pe locul doi în acest top.
Podiumul acestui clasament este completat de combinatul petro-chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care se află, din nou, în topul celor mai rentabili emitenţi de la bursa noastră.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 7 - 14 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au raportat o creştere de 1,73%, în raport cu moneda euro.
Pe locul al doilea în acest clasament se află YOU Invest Active EUR, cu o creştere de 0,25%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care s-au apreciat cu 0,21%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului a scăzut cu 0,37%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 10 - 17 septembrie, cu 0,22%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,18%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,84%, în intervalul 10 - 17 septembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.228 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 108,86 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizari:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrica sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.