CEL MAI BUN PLASAMENT, ÎN PERIOADA 11 OCTOMBRIE - 13 NOIEMBRIE: AVANS DE 17,25% PENTRU ACŢIUNILE ATB SIF Oltenia a lăsat "Biofarm" pentru "Antibiotice"

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 noiembrie 2013

SIF Oltenia a lăsat "Biofarm" pentru "Antibiotice"

Magda Sîrghe, Tradeville: "SIF Oltenia a ajuns la 11,3712% din acţiunile ATB"

Acţiunile cotate la Bursă ale producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (simbol ATB) au adus investitorilor, în perioada 11 octombrie - 13 noiembrie, cele mai mari randamente din piaţă, de 17,25% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului BURSA. Această creştere este cu 2,36 puncte procentuale peste cea înregistrată în intervalul 11 octombrie - 12 noiembrie, când cotaţia ATB a avansat cu 14,89%.

Diferenţa considerabilă de peste două puncte procentuale, din ultima lună, a fost practic marcată de creşterea înregistrată miercuri, pe 13 noiembrie, când acţiunile ATB atingeau un maxim de 0,56 lei/unitate.

La o distanţă de 4,28 puncte procentuale de ATB s-a aflat, în perioada analizată, cotaţia Casei de Bucovina - Club de Munte (simbol BCM), care a urcat cu 12,97%, de la 0,08 lei/unitate, pe 11 octombrie, la 0,0906 lei/unitate, pe 13 noiembrie.

Al treilea randament din perioada analizată, ca valoare, a aparţinut titlurilor iFond Financial Romania (simbol IFR), care au crescut cu 10,56%, între 11 octombrie şi 13 noiembrie, de la 146,25 lei/unitate, la 162,1 lei/unitate.

De la începutul anului, cotaţia ATB a crescut cu peste 46,4%, preţul acţiunilor la 3 ianuarie fiind de 0,3825 lei, iar pe 13 noiembrie de 0,56 lei.

Titlurile companiei farmaceutice au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare cu 0,18%, la 0,561 lei/unitate. Ieri au fost efectuate 22 tranzacţii cu 15.500 acţiuni ATB, în valoare totală de 8.676 lei.

Datorită măririi exporturilor, Antibiotice Iaşi obţine încasări care contrabalansează arieratele de pe piaţa internă, potrivit Magdei Sîrghe, analist la casa de brokeraj Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Compania Antibiotice are o strategie de dezvoltare elaborată anul trecut pentru perioada 2012-2016, bazată pe creşterea exporturilor, pe care, cu mici ajustări, până în prezent a şi respectat-o. De asemenea, a obţinut reînnoirea avizului favorabil dat de către autoritatea de reglementare în domeniu din SUA (FDA) pentru această piaţă şi, drept consecinţă, îşi va mari exporturile pe această piaţă şi nu numai. Astfel, compania reuşeşte să obţină încasări din exporturi care contrabalansează arieratele de pe piaţa internă. La acestea, se adaugă portofoliul diversificat de produse, multe cu preţuri accesibile, iar pentru unele dintre ele are avantajul de a fi unic producător".

Antibiotice anunţa, la începutul lunii august, că intenţionează să deschidă reprezentanţe în zece state, printre care Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina şi Serbia, în vederea creşterii vizibilităţii şi a livrărilor pe aceste pieţe.

Un alt factor care a influenţat pozitiv cotaţia ATB a fost dat de faptul că SIF Oltenia a intrat anul acesta la cumpărare, care, conform celei mai recente raportări, din 23 octombrie, deţine 11,3712% din acţiuni, ne-a mai transmis analistul Tradeville. Domnia sa a adăugat: "Comparativ cu alţi emitenţi europeni din domeniu, titlurile ATB se tranzacţionează la valori cu mult sub nivelul preţurilor teoretice ale multiplilor P/B şi P/S, potrivit rezultatelor generate de instrumentul nostru automatizat de analiză < BVB vs Europa >. Din perspectiva multiplului P/E, titlul apare ca fiind marginal supraevaluat.

Privatizarea Antibiotice nu va intra în viitorul apropiat pe agenda statului, ne-a mai spus reprezentantul Tradeville. "Privatizarea Antibiotice nu este inclusă în documentele semnate de România cu FMI, UE şi Banca Mondială, iar în lipsa unei constrângeri externe nu cred că Guvernul Ponta va demara un astfel de proces", conform analistului Magda Sîrghe".

În urmă cu două zile, Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, ne preciza că este posibil scenariul ca privatizarea producătorului de medicamente din Iaşi să revină pe portativul Guvernului. Domnia sa declara: "Nu este exclus să revină în discuţie problematica posibilei privatizări a companiei. Se vorbea, înainte de criză, în 2007-2008, de acest subiect în presa financiară. Acum, că am depăşit punctul culminant al crizei, este posibil să revină în ecuaţie".

După primele şase luni ale anului, compania farmaceutică ieşeană a raportat un profit brut de 18,44 milioane lei, valoarea netă rămasă după deducerea impozitului pe profit fiind de 16,12 milioane lei.

Începând cu acest an, Antibiotice şi-a reorientat structural activitatea în prima jumătate a anului, încadrându-se şi depăşind indicatorii din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli şi înscriindu-se pe indicatorii bugetaţi până în 2015.

Vânzările de medicamente din România, la preţ de distribuţie, au scăzut, în al treilea trimestru, cu 3,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2,79 miliarde lei, potrivit Cegedim România, care arată că disponibilitatea multor produse a fost afectată semnificativ.

La nivelul primelor nouă luni, valoarea totală a pieţei medicamentelor a fost de 8,69 miliarde lei (1,97 miliarde euro), în creştere cu 1,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, datorită performanţei mai bune din primul semestru, precizează studiul. În euro, creşterea a fost de 1,8%.

Fondul Erste Equity Romania, administrat de Erste Asset Management, a detronat, în perioada analizată, liderul fondurilor de investiţii, BT Index Austria ATX, care, până în urmă cu două zile, a reieşit drept cel mai eficient, de la începutul lunii trecute.

Astfel, Erste Equity Romania a urcat, în perioada studiată, cu 4,94%, depăşind randamentele oferite de plasamentele în aur (1,03%), depozitele bancare în lei (0,31%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de Erste Asset Management, au urmat, în materie de randament, Raiffeisen România Acţiuni, care a crescut cu 4,56%, şi BT Index Austria ATX, care a progresat cu 4,13%.

Investitorii care au preferat, pe 11 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 13 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,15%, raportat la moneda europeană.

În perioada 11 octombrie - 13 noiembrie, leul s-a depreciat cu 0,25% faţă de moneda europeană. Astfel, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR), pe 11 octombrie, a fost de 4,4508 lei/euro, iar pe 13 noiembrie, de 4,4619 lei/euro.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.286,62 dolari, pe pieţele internaţionale.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 3,17%, în perioada 11 octombrie - 13 noiembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 1,94%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,05%.

Venituri mai mari şi profit mai mic la ATB

În primele nouă luni ale anului, Antibiotice Iaşi a realizat venituri din vânzări de 217,07 milioane lei, în creştere cu 1,15% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut (214,59 milioane lei), potrivit raportării financiare a companiei.

Profitul la nouă luni al producătorului de medicamente s-a diminuat, pe de altă parte, faţă de perioada similară din 2012. Astfel, din ianuarie şi până la finele lunii septembrie, profitul Antibiotice a fost de 16,71 milioane lei, faţă de 26,7 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai arată în documentul citat.

Profitul din exploatare, la 30 septembrie, a fost de 30,838 milioane lei, faţă de 36,033 milioane lei, în primele nouă luni ale lui 2012, potrivit aceluiaşi comunicat.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb