CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 APRILIE - 12 MAI 2014 Popovici, OTP Asset Management: "În cazul unui conflict deschis în Ucraina, mă aştept ca pieţele să se corecteze puternic"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 mai 2014

Popovici, OTP Asset Management: "În cazul unui conflict deschis în Ucraina, mă aştept ca pieţele să se corecteze puternic"

Situaţia tensionată din Ucraina transmite îngrijorări către pieţe, care potrivit brokerilor se resimt şi pe bursa noastră.

Dan Popovici, director general al OTP Asset Management, spune că este îngrijorat de starea de spirit a pieţelor, în contextul situaţiei din Ucraina: "În cazul unui conflict deschis, mă aştept ca pieţele să se corecteze puternic, atât cele de acţiuni, cât şi cele de instrumente cu venit fix".

În opinia sa, nu va exista un conflict cald, ci ne îndreptăm spre un conflict rece între Rusia şi Occident.

Directorul OTP Asset Management apreciază că investitorii se pot proteja, de exemplu, prin ieşirea de pe acţiunile riscante sau prin mutarea de pe maturităţi lungi pe maturităţi scurte.

Pe Bursa noastră, indicii au înregistrat evoluţii mixte, în perioada 12 aprilie - 12 mai 2014.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a urcat cu 3,33% în perioada analizată, raportat la moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 2,67%. Cel mai bun plasament din componenţa celor doi indici a fost "Transelectrica", al cărei preţ a urcat cu 15,27%.

Transportatorul de energie electrică a anunţat, săptămâna trecută, un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), aferent primului trimestru, cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,41%, între 12 aprilie -12 mai, cel mai bine din acest indice performând acţiunile SIF3 Transilvania, care au avut un plus de 14,87%.

Indicii bursieri ar urma să beneficieze de listările anunţate în acest an, ale Electrica şi Complexului Energetic Oltenia, consideră Florin Irimin, director general adjunct în cadrul Intercapital Investment Management.

Aerostar, cel mai bun plasament

Acţiunile "Aerostar" (ARS) ar fi adus cel mai bun randament din piaţă unui investitor care le-ar fi cumpărat pe 12 aprilie şi şi-ar fi făcut exit-ul, pe 12 mai. Cotaţia ARD a urcat cu 33,66%, în perioada analizată.

Compania "Aerostar" Bacău (simbol ARS) a înregistrat un profit net de 5,7 milioane lei în primul trimestru din 2014, uşor în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un raport al companiei. Cifra de afaceri a societăţii pentru trimestrul I al acestui an este de 48,5 milioane lei, la acelaşi nivel cu primul trimestru din 2013.

Acţionarii "Aerostar" Bacău au hotărât ca 70% din profitul de 14.863.993 lei aferent anului 2013 să fie distribuit ca dividende (0,089 lei per acţiune).

Compania Iarom Bucureşti, controlată de trei persoane fizice, Grigore Filip, Mihail Nicolae Toncea şi Doru Damaschin, deţine 71% din acţiunile Aerostar, iar SIF Moldova (SIF2) are 14,5% din titluri, potrivit celor mai recente raportări.

Pe locul secund în topul randamentelor s-au clasat acţiunile "COMCM" Constanţa (CMCM), cu un plus de 29,80% podiumul fiind completat de "Electroaparataj" (ELJ), care a avut o creştere de 22,80%

ETF - BET Tradeville, plus de 3,88%

Pe piaţa fondurilor de investiţii, ETF - BET Tradeville ar fi adus cel mai mare câştig, raportat la moneda europeană, respectiv 3,88%.

ETF - BET Tradeville este un fond deschis de investiţii care respectă cu stricteţe structura indicelui BET şi este singurul ETF românesc listat la BVB.

FDI iFond Acţiuni, administrat de Intercapital Investment Management, a înregistrat o apreciere de 3,46%, raportat la euro, în perioada 12 aprilie - 12 mai 2014, clasându-se pe a doua poziţie în clasamentul fondurilor.

iFond Acţiuni investeşte cea mai mare parte a activului său în acţiuni listate, obiectivul său fiind obţinerea unor câştiguri superioare randamentului mediu al titlurilor care se tranzacţionează pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit strategiei publicate de acesta.

Administratorul fondului a optat pentru o schimbare de strategie investiţională, de la începutul anului, vizând reducerea expunerii pe segmentul de acţiuni, potrivit lui Florin Irimin.

"La sfârşitul lui 2013, acţiunile listate aveau o pondere de peste 90% în activul total al iFond Acţiuni. De la începutul acestui an, am redus treptat această pondere, până la aproximativ 80%", ne-a explicat recent domnia sa.

Pe poziţia a treia în clasamentul fondurilor s-a situat Certinvest BET Index.

Nextebank a oferit, în perioada 12 aprilie - 12 mai 2014, cel mai bun randament la un depozit în lei (0,96%), în timp ce Marfin Bank a avut cea mai mare creştere pentru depozitele în euro (0,21%).

Aurul a scăzut, în perioada analizată, cu 1,02% faţă de moneda europeană. În schimb, leul s-a apreciat faţă de euro cu 0,66%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb