CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 APRILIE - 13 MAI 2014 Ţânţaru, ING: "Contextul internaţional este favorabil leului şi celorlalte monede din Europa Centrală şi de Est"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 mai 2014

Ţânţaru, ING: "Contextul internaţional este favorabil leului şi celorlalte monede din Europa Centrală şi de Est"

Acţiunile TEL, locul trei în topul randamentelor bursiere

Perioada 13 aprilie - 13 mai a fost marcată de evoluţie pozitivă a leului, comparativ cu euro, cursul coborând de la aproape 4,47 lei/euro, la începutul său, la puţin peste 4,43 lei/euro, la finalul său, ne-a declarat Mihai Ţânţaru, economist în cadrul ING Bank.

Domnia sa se aşteaptă ca moneda europeană să se tranzacţioneze, în continuare, în intervalul 4,42 - 4,47 lei, pe care îl consideră ca fiind unul de echilibru pentru această pereche valutară.

"Acest interval a fost cel în care s-a încadrat euro şi în ultimul semestru al anului trecut, moneda europeană revenind în el în a doua parte primului trimestru al lui 2014. Vedem cursul menţinându-se aici în cea mai mare parte a acestui an", precizează Mihai Ţânţaru.

Factorii care ar trebui să menţină euro între 4,42 şi 4,47 lei sunt eventualele intervenţii ale Băncii Naţionale a României (BNR), pentru a evita o apreciere mai puternică leului şi indicatorii macroeconomici ai ţării noastre, care nu susţin o depreciere mai mare, potrivit economistului.

"BNR s-a exprimat prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu în favoarea acestui interval, dând de înţeles că nu sunt în favoarea unui leu mai puternic. De asemenea, o depreciere a leului care să ducă la un curs mai mare de 4,47 lei/euro ar ignora indicatorii fundamentali ai României, care, în acest moment, arată bine", ne-a explicat domnia sa.

Reprezentanţii ING se aşteaptă ca Institutul Naţional de Statistică (INS) să anunţe astăzi o creştere economică de 4,1%, în primul trimestru al lui 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai mare decât estimările pieţei şi ale Guvernului.

Un astfel de anunţ ar avea ca efect o apreciere a leului, care să duca la un curs de 4,4 lei/euro, în perioada imediat următoare, conform lui Mihai Ţânţaru.

Contextul internaţional este favorabil leului şi celorlalte monede din Europa Centrale şi de Est, care s-au apreciat, la rândul lor, în ultimele două luni, având în vedere sentimentul optimist care există pe bursele externe, sentiment determinat de policile monetară relaxate ale principalelor bănci centrale din lume (FED, Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei), ne-a mai precizat economistul.

Domnia sa ne-a mai spus că tensiunile din Ucraina au un efect marginal pozitiv asupra ţării noastre, atât timp cât nu se intensifică temerile privind o eventuală escaladare a conflictului.

Indicii bursieri au avut avoluţii pozitive, raportat la moneda euro, în perioada 13 aprilie -13 mai.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a urcat cu 3,11% în perioada analizată, raportat la moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 2,57%. Cel mai bun plasament din componenţa celor doi indici a fost "Transelectrica", al cărei preţ a urcat cu 16,98%.

Transportatorul de energie electrică a anunţat, săptămâna trecută, un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), aferent primului trimestru, cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,28%, cel mai bine din acest indice performând acţiunile SIF3 Transilvania, care au avut un plus de 16,52%.

Acţiunile "Aerostar" (ARS) ar fi adus cel mai bun randament din piaţă unui investitor care le-ar fi cumpărat pe 13 aprilie şi şi-ar fi făcut exit-ul, pe 13 mai. Cotaţia ARS a urcat cu 42,88%, în perioada analizată.

Compania "Aerostar" Bacău (simbol ARS) a înregistrat un profit et de 5,7 milioane lei în primul trimestru din 2014, uşor în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un raport al companiei. Cifra de afaceri a societăţii pentru trimestrul I al acestui an este de 48,5 milioane lei, la acelaşi nivel cu primul trimestru din 2013.

Pe locul secund în topul randamentelor s-au clasat acţiunile "COMCM" Constanţa (CMCM), cu un plus de 29,21% podiumul fiind completat de "Transelectrica".

Pe piaţa fondurilor de investiţii, "Certinvest Dinamic" ar fi adus un randament de 4,52%, topul fiind completat de FDI Audas Piscator (+4,31%) şi ETF - BET Tradeville (+4,26%).

ETF - BET Tradeville este un fond deschis de investiţii care respectă cu stricteţe structura indicelui BET şi este singurul ETF românesc listat la BVB.

Nextebank a oferit, în perioada 13 aprilie - 13 mai 2014, cel mai bun randament la un depozit în lei (1,01%), în timp ce Marfin Bank a avut cea mai mare creştere pentru depozitele în euro (0,21%).

Aurul a scăzut, în perioada analizată, cu 0,92% faţă de moneda europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb