CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 FEBRUARIE SIF Transilvania, printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 februarie 2019

SIF Transilvania, printre performerii bursei

Marcând un salt al cotaţiei de 8,03%, în raport cu moneda euro, în intervalul 14 - 21 februarie, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a consemnat un avans de 0,89%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie care se datorează, în mare parte, şedinţei din data de 20 februarie, când preţul acţiunii SIF3 a urcat cu 4,17%, pe fondul unui rulaj de 21,02 milioane de titluri, acesta fiind cel mai mare volum tranzacţionat cu titlurile emitentului din ultimii cinci ani.

În legătură cu aprecierea din data de 20 februarie, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, ne-a declarat: "Această creştere coincide cu anunţul poziţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) referitoare la convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), care urmează să aibă loc în luna martie, cu privire la iniţierea de către SIF3 a unui program atipic de răscumpărare, în sensul în care mare parte din răscumpărarea pachetului vizat se face prin transfer cu acţiunile deţinute de SIF la societatea Comcm (COMCM)".

Într-o scrisoare transmisă de ASF către SIF Transilvania în 14 februarie şi publicată pe site-ul BVB în data de 18 februarie, autoritatea arăta că acţiunile emise de COMCM nu pot face obiectul unei oferte publice în lipsa clarificării situaţiei societăţii şi reintroducerii la tranzacţionare, în condiţiile în care tranzacţionarea titlurilor COMCM este suspendată din 2014.

În data de 31 ianuarie, directoratul SIF3 a decis ca pentru 80% din acţiunile vizate în cadrul programului de răscumpărare să fie oferite la schimb întregul pachet deţinut de SIF la Comcm (Compania de Construcţii - Montaj) din Constanţa.

Domnul Murgoci a completat: "Cu ASF-ul având o poziţie nefavorabilă, pot bănui că în eventualitatea în care AGEA va aproba programul de răscumpărare şi se va adresa autorităţii de reglementare pentru autorizarea prospectului, acesta să fie respins. (...) În acest context, se pare că interesul faţă de SIF Transilvania a recrescut pentru că au fost ordine mari de cumpărare".

În restul celor cinci zile de tranzacţionare cuprinse în intervalul analizat, cotaţia SIF3 a oscilat între o creştere de 3,06%, avută în şedinţa din 15 februarie, apărută în contextul unui volum de 0,77 milioane de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de 0,59 milioane de acţiuni, şi o depreciere de 0,2%, avută pe 21 februarie, în contextul unei lichidităţi de 0,2 milioane de titluri.

Totodată, în data de 18 februarie, conducerea societăţii de investiţii financiare a propus acţionarilor pentru adunarea din 24 aprilie distribuirea din profitul anului trecut a unui dividend brut de 0,0121 lei/unitate, valoare care, raportată la cotaţia SIF3 de joi, de 0,2495 lei, oferă un randament al dividendului de 4,85%.

De menţionat că în şedinţa din 19 februarie, preţul acţiunii emitentului a raportat o creştere de 1,91%, pe fondul unui rulaj de 1,84 milioane de unităţi.

În 2018, SIF Transilvania a obţinut un profit net de 64 milioane de lei, în stagnare, din care conducerea SIF-ului are în vedere repartizarea unei sume de circa 26,16 milioane de lei către distribuirea de dividende, 3,2 milioane de lei către rezerve legale, în timp ce aproape 34,64 milioane de lei sunt destinate a fi alocate către "alte rezerve - surse proprii de finanţare constituite din profit".

Pentru finalul lunii decembrie a anului trecut, SIF Moldova a raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 0,4517 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF5 din data de 21 februarie, de 0,2495 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 45%.

Valoarea de piaţă la BVB a SIF2 este de circa 545 milioane de lei.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 14 - 21 februarie, este condus de titlurile Turbomecanica (TBM), care au raportat un salt de 12,63%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua în topul randamentelor bursei s-au clasat titlurile Prebet (PREB), care au marcat o creştere de 9,39%, în perioada analizată, în timp ce pe a treia treaptă a podiumului rentabilităţii de la BVB s-au clasat acţiunile SIF3.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o creştere de 2,57% în raport cu moneda euro, în intervalul 14 - 21 februarie.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile Purcari Wineries (WINE), care au crescut cu 4,52%, în raport cu moneda euro.

Indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o depreciere de 2,06%, în raport cu moneda euro, în intervalul analizat, acţiunile cu cel mai bun randament din cadrul acestui indice fiind titlurile TBM.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 13 - 20 februarie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 1,94%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 0,68%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville, care s-au apreciat cu 0,66%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,6%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 14 - 21 februarie, cu 0,23%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,2%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat un salt de 8,91%, în intervalul 14 - 21 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.944 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 70,11 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb