CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 IANUARIE SIF Moldova - cel mai rentabil emitent din BET-FI

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 23 ianuarie 2019

SIF Moldova - cel mai rentabil emitent din BET-FI

Înregistrând o apreciere a cotaţiei de 5,34%, în raport cu moneda euro, în intervalul 14 - 21 ianuarie, acţiunile SIF Moldova (SIF2) reprezintă titlurile cu cea mai buna evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a înregistrat o scădere de 0,67%, în perioada menţionată.

În cele şase zile bursiere din perioada menţionată, cotaţia emitentului a fluctuat între o depreciere de 1,85%, avută în data de 14 ianuarie, în contextul unui rulaj de 290.970 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 153.000 de unităţi şi o creştere de 2,72%, apărută în şedinţa din 17 ianuarie, pe fondul unui volum tranzacţionat de 104.009 unităţi.

De subliniat că aprecierea acţiunilor emitentului din perioada 14 - 21 ianuarie a avut loc, în mare parte, în şedinţele în care rulajul cu titlurile SIF2 s-a aflat sub media ultimelor 20 de zile anterioare, situată în jurul nivelului de circa 170.000 de unităţi, ceea ce arată că performanţa cotaţiei societăţii de investiţii financiare nu a fost susţinută de o activitate febrilă la cumpărare.

De altfel, la nivelul cotaţiilor, în intervalul menţionat, parcursul acţiunilor SIF2 a fost în ton cu cel al întregii pieţe, în condiţiile în care cotaţia societăţii de investiţii cu sediul în Bacău, cât şi indicele principal al bursei autohtone, BET, au consemnat scăderi în şedinţele din 14 şi 21 ianuarie şi creşteri în restul zilelor bursiere din periada avută în vedere.

Pentru finalul lunii decembrie a anului trecut, SIF Moldova raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 1,7413 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF5 din data de 21 ianuarie, de 1,198 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 31%.

În primele nouă luni din 2018, societatea de investiţii financiare a afişat un profit net în valoare de 62 milioane de lei, cu 52,78% mai mic comparativ cu rezultatul net obţinut în aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce valoarea activelor totale deţinute de SIF Moldova la finalul lunii septembrie 2018 a fost cu 10,92% mai mare decât la finalul anului 2017.

Valoarea de piaţă la BVB a SIF2 este de circa 1,21 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele financiar este de 19,86%, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa societăţii de investiţii financiare este de 3,8%.

De altfel, indicele extins al BVB, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri, a înregistrat o apreciere de 2,59%, în condiţiile în care acţiunile producătorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) au cunoscut un avans de 10,23%, în perioada 14 - 21 ianuarie, aceasta fiind cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT.

Referinţa pieţei noastre de capital, indicele BET, care este compus din cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, a consemnat o apreciere de 2,56%, în intervalul menţionat.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă, din nou, cele mai performante titluri din cadrul acestui coş de acţiuni, titlurile SNP înregistrând o creştere de 7,85%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 14 - 21 ianuarie, s-au menţinut acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice Amonil (AMO), care au crescut cu 44,87%, în raport cu moneda euro.

Podiumul acestui top este completat de titlurile CMP şi Transilvania Broker de Asigurare (TBK), cotaţia TBK marcând o apreciere de 9,73%.

Pe prima poziţie a clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 11 - 18 ianuarie, se află titlurile BT Index Austria ATX, cu o creştere de 2,5%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul FDI Audas Piscator, al cărui avans a fost de 2,27%.

Poziţia a treia a topului de investiţii este ocupată de titlurile YOU Invest Active EUR, al cărui unităţi de fond au urcat cu 1,03%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,5%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,66%, în intervalul 14 - 21 ianuarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,62%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 4,06%, în perioada 14 - 21 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.518 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 62,34 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb