CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 DECEMBRIE 2013 - 17 IANUARIE 2014 SIF-urile, fruntaşe la Bursă

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 ianuarie 2014

SIF-urile, fruntaşe la Bursă

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Continuarea planului de listări pentru companiile din portofoliul statului poate creşte exponenţial vizibilitatea pieţei locale"

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "SIF-urile au crescut datorită anunţurilor privind posibilitatea ca un SIF să poată cumpăra acţiuni ale unui alt SIF"

Indicele care a crescut cel mai mult, în perioada 17 decembrie 2013 - 17 ianuarie 2014, a fost BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), care a avansat cu 4,55%.

Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în intervalul analizat, cu 3,9%, în timp ce BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 2,44%.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că SIF-urile au avut o evoluţie foarte bună, datorită anunţurilor privind posibilitatea ca un SIF să poată cumpăra acţiuni ale unui alt SIF. "A fost interes pe SIF-uri, iar acest lucru s-a văzut în preţ", a adăugat domnul Milea.

Directorul general adjunct la "Muntenia Global Invest" este de părere că evoluţia indicelui BET a fost influenţată şi de faptul că în componenţa sa sunt şi societăţi energetice, care au fost afectate de impozitul pe construcţii speciale, anunţat la sfârşitul anului trecut. Domnia sa opinează că unii deţinători, destul de mari, au luat decizia să vândă acţiuni ale unor societăţi energetice. De asemenea, domnul Milea apreciază că impozitul pe construcţii speciale va conta în valoarea profitului obţinut, anul acesta, de unele societăţi energetice.

Ion Milea ne-a mai declarat: "Se aşteaptă rezultatele financiare pe anul 2013. Dacă vor exista surprize, pozitive sau negative, acest lucru se va vedea în preţ. Cred că, în cazul celor mai multe companii de pe Bursă, rezultatele sunt deja anticipate, iar acestea sunt incluse în preţ. După publicarea acestor rezultate, este posibil să vedem nişte marcări de profituri. Dacă rezultatele vor fi bune, cumpărătorii ar putea să fie o contraparte puternică, contrabalansând aceste marcări de profituri".

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni de la Estinvest, consideră că BET-FI şi BET-XT au avut o evoluţie superioară indicelui BET, datorită faptului că în componenţa lor se află şi SIF-urile, care au avut o evoluţie superioară pieţei, în perioada analizată.

Domnul Murgoci pune avansul SIF-urilor pe zvonurile privind posibilitatea de reducere a cvorumului din cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor şi a posibilităţii ca un SIF să poată achiziţiona acţiuni ale unui alt SIF. De asemenea, directorul de operaţiuni de la "Estinvest" a remarcat şi rezultatele financiare bune ale SIF-urilor.

Marcel Murgoci apreciază pozitive şi rezultatele financiare ale "Fondului Proprietatea" şi ne-a spus că acestea au condus la traiectorii pozitive ale cotaţiei FP.

Domnul Murgoci ne-a spus că BET-XT conţine toate societăţile componente ale indicelui BET-FI, dar că ponderea acestora este mai mică, acesta fiind motivul pentru care randamentul BET-FI l-a depăşit pe cel al BET-XT.

Potrivit domniei sale, acţiunile din indicele BET (din care nu fac parte SIF-urile) au avut o evoluţie mixtă, fiind şi societăţi care au avut o traiectorie mai puţin mulţumitoare, în perioada analizată, cum ar fi cazul "Nuclearelectrica" (SNN). Marcel Murgoci apreciază că şi modificările legislative (n.r. taxa pe construcţii speciale) au avut efecte negative asupra societăţilor energetice.

Nicu Grigoraş, directorul departamentui Front Office de la "Intercapital Invest", apreciază că toţi indicii locali au avut evoluţii pozitive în ultima lună, datorate în mare masură creşterii interesului investitorilor, autohtoni şi nerezidenţi, pentru acţiunile listate la BVB. Potrivit domniei sale, promovarea de care a beneficiat Bursa de pe urma listărilor "Nuclearelectrica" (SNN) şi "Romgaz" (SNG) au crescut interesul investitorilor pentru piaţa locală. Nicu Grigoraş este de părere că, având în vedere evaluările foarte atractive ale multor companii listate, este de aşteptat ca acest interes să fie în creştere. În opinia directorului departamentui Front Office de la "Intercapital Invest", continuarea în 2014 a planului de listări pentru companiile din portofoliul statului, "Hidroelectrica", "Electrica", "CE Oltenia" şi posibil "Romtelecom" poate creşte exponenţial vizibilitatea pieţei locale.

Domnia sa a observat aprecierea cotaţiei SIF-urilor, care au crescut mai mult decât piaţa şi au făcut ca BET-FI să fie cel mai performant indice. Nicu Grigoraş ne-a mai declarat: "BET-FI a avut cea mai bună evoluţie dintre toţi indicii calculaţi de BVB, în ultima lună. Explicaţiile ar putea veni din faptul că investitorii aşteaptă ca SIF-urile să distribuie cele mai consistente dividende dintre companiile listate şi în 2014. Posibilitatea ca SIF-urile să poată să îşi cumpere acţiunile între ele, până la pragul de 5% din capital, şi relaxarea condiţiilor de cvorum pentru anumite decizii ar putea crea cerere suplimentară pentru acţiunile SIF-urilor, în perioada următoare. Momentan însă, majoritatea SIF-urilor se tranzacţionează în apropierea nivelurilor de rezistenţă (maximele ultimilor ani) şi, în lipsa unei ştiri pozitive, vor trece greu de acest nivel".

Acţiunile cotate la Bursă care au crescut cel mai mult în perioada 17 decembrie 2013 - 17 ianuarie 2014 sunt ale companiei craiovene "Electroputere" (simbol EPT) şi au adus investitorilor un randament de 264,24% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA".

Astfel, pe 17 decembrie 2013, preţul de închidere a cotaţiei EPT a fost de 0,0102 lei/unitate, în timp ce, pe 17 ianuarie 2014, a fost de 0,0374 lei/unitate.

A doua companie listată la Bursă care a evoluat cel mai bine, din punctul de vedere al creşterii cotaţiei, în perioada analizată, a fost "Siretul" Paşcani (simbol SRT). Preţul de închidere a cotaţiei SRT, pe 17 decembrie 2013, a fost de 0,0066 lei/unitate, iar pe 17 ianuarie 2014, de 0,0113 lei/unitate, astfel că acţiunile producătorului de metraje prin tricotare sau croşetare s-au apreciat cu 83,45%, în perioada analizată.

Locul al treilea al podiumului a fost ocupat de către compania ialomiţeană "Amonil" (simbol AMO), a cărui cotaţie a avansat, în intervalul 17 decembrie 2013 - 17 ianuarie 2014, cu 81,33%.

Ion Milea este de părere că investitorii mari nu iau în seamă aceste titluri. Domnia sa a făcut această remarcă uitându-se la volumele de tranzacţionare de pe aceşti emitenţi, care, în opinia domniei sale, sunt destul de mici. "Cred că micii investitori au intrat pe aceste titluri", a adăugat directorul general adjunct al la "Muntenia Global Invest".

Marcel Murgoci consideră că investitorii de pe aceste companii sunt, în mare majoritate, persoane cărora le place riscul. Potrivit domniei sale, tranzacţiile pe aceste societăţi au fost făcute, în special, de către investitori de retail.

Plasamentele în aur ar fi adus investitorilor, în perioada analizată, un randament pozitiv, preţul metalului preţios urcând cu 1,55%. Uncia de aur se tranzacţiona, ieri, în jurul preţului de 1.254 dolari, pe pieţele internaţionale.

Anul trecut, preţul aurului a scăzut cu aproximativ 30%, după 12 ani de creştere a valorii metalului preţios.

Radu Ciofu, analist "Admiral Markets", este de părere că, pe termen scurt, este vorba despre un suport tehnic în zona de 1.200 de dolari/uncie. Domnul Ciofu a remarcat achiziţiile de aur făcute de către China, care au fost mai mari în anul 2013 decât în 2012.

Pe termen lung, analistul "Admiral Markets" anticipează că preţul metalului preţios se va aprecia. Domnia sa ne-a declarat că, spre finalul anului, preţul aurului ar putea să ajungă la 1.500 de dolari/uncie.

Banca cu cele mai bune dobânzi, în intervalul 17 decembrie 2013 - 17 ianuarie 2014, pentru depozitele în euro, a fost Marfin Bank, care a oferit clienţilor un randament de 0,23%. Depozitele în lei, raportate la moneda unică europeană, au adus un randament negativ investitorilor, la toate băncile de pe piaţa autohtonă. Cea mai redusă pierdere, în acest sens, a fost tot la banca cipriotă, deponenţii în lei la "Marfin Bank" pierzând 1,08%, raportat la euro, în această perioadă.

Moneda naţională s-a depreciat cu 1,45% faţă de euro, în intervalul analizat.

BNR a afişat un curs euro/leu de 4,4643 lei, pe 17 decembrie 2013, iar pe 17 ianuarie 2014, un euro era cotat la 4,5301 lei, la cursul oficial.

Radu Ciofu, analist "Admiral Markets", pune deprecierea leului pe seama deciziilor luate de către Banca Naţională în şedinţa de politică monetară de acum două săptămâni. Domnia sa a observat o uşoară apreciere a leului, în ultimele şedinţe şi consideră că raportul euro/leu se va stabiliza, pe termen scurt, în jurul acestei zone. Pentru partea a doua a anului, domnul Ciofu se aşteaptă la o depreciere a monedei naţionale, anticipând un curs euro/leu în jur de 4,6.

Claudiu Cazacu, analist şef al "XTB Romania", ne-a declarat: "Cadrul relaxat al politicii monetare, unele dintre datele macroeconomice din prima parte a lunii şi o atitudine generală mai prudentă au dus la alunecarea leului în raport cu euro".

Potrivit domnului Cazacu, apetitul pentru risc al investitorilor globali va fi determinant pentru mişcările cursului.

"După o perioadă de relativă acalmie, presiunile de depreciere a leului ar putea continua, împingând cursul chiar şi peste 4,55 lei/euro", ne-a mai spus analistul şef al "XTB Romania".

Domnia sa a precizat că acestea sunt păreri şi nu recomandări de tranzacţionare.

Fondul cu cel mai bun randament a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 17 decembrie 2013 - 17 ianuarie 2014, cu 8,17%, şi a depăşit cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-1,08%) şi ale celor în euro (0,23%).

"BT Index Austria ATX" este un fond pasiv, care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena. Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 5,87%, şi "BT Index România ROTX", care a progresat cu 3,68%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Evident ca brokerilor le convine masura prin care SIF-urile pot cupara intre ele, dar este o masura gresita care sprijina deja diversele grupuri de ADMINISTRATORI SIF, si care este o masura impotriva INVESTITORILOR in SIF-uri, si care pe termen mediu si lung va prabusii cotatiile SIF -urilor. RASPUNDEREA trebuie sa fie integral a ASF-ului si a celor care voteaza asa ceva

    1. Isi asuma raspunderea ASF daca e nevoie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb