Acţiunile Biofarm (BIO) au urcat cu 3,9%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 - 9 decembrie, ceea ce plasează titlurile producătorului de medicamente din Bucureşti pe poziţia a doua în topul randamentelor de la bursa noas-tră, în perioada avută în vedere.
Evoluţia titlurilor Biofarm apare în condiţiile în care, astăzi, acţionarii companiei între care SIF Muntenia (SIF4) cu o deţinere de 50,98% din producătorul de medicamente şi SIF Banat - Crişana (SIF1), ce are 36,74% din companie şi care deţine aproape integral SAI Muntenia Invest, societatea ce administrează SIF4, vor hotărî suplimentarea dividendului acordat din profitul anului 2018 cu 0,01 lei/titlu.
Raportat la cotaţia BIO din data de 9 decembrie, de 0,34 lei, randamentul brut al dividendului pe care este posibil să-l acorde compania este de 2,94%.
În luna septembrie a acestui an, Biofarm a acordat acţionarilor un dividend de 0,01 lei care, în data de 23 aprilie - momentul aprobării distribuirii dividendului, oferea un randament brut de 3,14%.
Din punct de vedere tehnic, cotaţia BIO se găseşte într-un trend ascendent pe termen scurt, dar pe termen mediu şi lung preţul acţiunii producătorului de medicamente din Bucureşti se găseşte într-o consolidare ce durează încă din a doua parte a anului trecut.
Pentru perioada ianuarie - septembrie 2019, veniturile din vânzări ale Biofarm s-au ridicat la 140,14 milioane de lei, cu 7,2% peste cele înregistrate după primele nouă luni ale anului anterior, în timp ce profitul net a cunoscut o creştere mai accelerată, de 11,2%, până la 40,15 milioane de lei, pentru acelaşi interval de raportare.
La preţul de închidere al acţiunilor BIO înregistrat în şedinţa de tranzacţionare din data de 9 decembrie, valoarea de piaţă a producătorului de medicamente era de aproape 335,03 milioane de lei.
Pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se află acţiunile Nuclearelectrica (SNN), a căror cotaţie a crescut cu 4,13%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 - 9 decembrie, podiumul aces-tui clasament fiind completat de titlurile Dafora (DAFR), ce s-au apreciat cu 3,26%, în aceeaşi perioadă de raportare.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,35%, în intervalul 2 - 9 decembrie, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noas-tră, s-a apreciat cu 0,31%.
Acţiunile SNN, a căror pondere în principalul indice al pieţei noastre este de 2,16%, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, în perioada avută în vedere.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,35%, în perioada 2 - 9 decembrie.
Din structura sa, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie s--a apreciat cu 1,1%,în intervalul menţionat.
Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele financiar este de 17,43%.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 0,86%, în intervalul menţionat.
Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o apreciere de 0,83%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 0,81%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul 2 - 9 decembrie , în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu euro, a stagnat.
Depozitele bancare în lei ar fi adus un câştig de 0,03%, în timp ce randamentul depozitelor în euro a fost de 0,01%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 0,52%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.360 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 134,03 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Nadia în data de 12.12.2019, 09:33)
Buna ziua tuturor
Vă rog să mă informati si pe mine de unde se pot cumpara acțiuni?
Vă mulțumesc si vă urez o zi buna in continuare
Cu respect
Nadia Pavlov
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2019, 19:44)
Acţiunile se cumpără din piaţa, prin intermediul unui broker.