Cel mai bun randament de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost înregistrat, în perioada 2-9 iulie de acţiunile TMK Artrom (ART) care s-au apreciat cu 11,6%, raportat la moneda euro.
Grupul rus TMK a intrat pe piaţa noastră în anul 2002, prin achiziţia companiei Artrom, producător de ţevi din oţel pentru industria energetică, constructoare de maşini şi construcţii. În vederea asigurării fluxului companiei cu producţie de materie primă, TMK a cumpărat în 2004 fostul combinat siderurgic Reşiţa.
Circa 85% dintre produsele de la Slatina sunt exportate în ţările membre ale Uniunii Europene, în SUA şi Canada, reprezentanţilor companiei care au mai spus, recent, că TMK Reşiţa exportă circa 45% din producţia sa către alţi producători de ţevi, restul fiind destinat consumului TMK Artrom ca materie primă.
TMK Artrom Slatina a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 972 milioane de lei, în creştere de la 876 milioane lei în 2013 şi un profit net de 93 milioane lei, faţă de 60 milioane lei în anul precedent.
TMK Europe Gmbh deţine 92,7% din titlurile ART.
În topul acţiunilor de la BVB s-au mai clasat "Uztel" Ploieşti (UZT), cu o apreciere de 5,92%, şi "Şantierul Naval Orşova", cu un plus de 5,65%.
Şantierul Naval Orşova a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit brut de 651.462 lei, cu 18% peste cel prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, de 550.000 lei.
Per ansamblu, indicii bursieri au scăzut în intervalul analizat, BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, coborând cu 20,9%. În cadrul acestuia, cel mai mult s-au apreciat acţiunile "Transelectrica" (+2,24%).
Profitul net al Transelectrica din primul trimestru al acestui an a fost de 126 milioane de lei, cu 7% sub nivelul din perioada similară a anului trecut. Veniturile operaţionale totale ale societăţii au crescut la 779 milioane de lei.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor, a scăzut cu 1%. În cadrul BET-FI, cel mai mult au urcat titlurile SIF1 Muntenia, cu 1,18%.
BET-XT, indicele extins al pieţei, s-a depreciat cu 1,92%, în perioada 2-9 iulie, raportat la moneda euro. Acţiunile "Conpet" Ploieşti au reprezentat cel mai bun plasament din cadrul BET-XT.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult au urcat titlurile "Certinvest Short Fund", care mizează pe scădere, cu 4,44% faţă de euro. În topul creşterilor, s-au mai clasat "Fortuna Clasic", după o creştere cu 2,28%, şi OTP Euro Bond, cu un plus de 0,02%.
Aurul şi moneda naţională au avut fluctuaţii reduse faţă de euro, iar depozitele bancare ar fi fost remunerate cel mai bine la Millenium Bank, însă cu randamente apropiate de zero.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.