Marcând o creştere a cotaţiei de 3,39%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 martie, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul indicelui financiar BET- FI, în perioada avută în vedere.
Este o evoluţie apărută în contextul unui rulaj relativ redus, pentru toate şedinţele bursiere incluse în intervalul menţionat, volumul situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare, situaţie apărută, în mare măsură, în cazul tutror celor cinci SIF-uri, săptămâna trecută.
Societatea din Craiova vrea să distribuie un dividend de 0,1 lei/unitate, echivalentul unui randament brut de 4,7% raportat la preţul mediu de tranzacţionare al titlurilor SIF-ului, în anul 2019, acţionarii fiind convocaţi în acest sens în data de 28 aprilie.
Pe lângă alocarea de dividende, societatea mai ţinteşte derularea unui program de răscumpărare a 22,149 milioane de acţiuni proprii (echivalentul a aproape 3,82% din SIF), în vederea reducerii capitalului social.
În data de 25 martie, acţionarii SIF-ului au aprobat eliminarea din actul constitutiv al societăţii a prevederilor referitoare la limita de deţinere de 5%, fapt ce va intra efectiv în vigoare începând cu data de 24 iulie a acestui an.
Pe lângă ridicarea pragului, acţionarii SIF Oltenia au mai aprobat derularea unui program de răscumpărare tot pentru 22,149 milioane de acţiuni proprii, titlurile urmând a achiziţionate la preţul pieţei, dar care nu poate fi mai mare de 3 lei/unitate sau mai mic de 0,1 lei/unitate (ceea ce reprezintă şi valoarea nominală a acţiunilor SIF5).
Ulterior derulării programului, care se va derula până la data de 15 august 2020, acţiunile răscumpărate urmează să fie anulate pentru reducerea capitalului social al SIF-ului.
La finele lunii februarie, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al SIF Oltenia era de 3,5027 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF5 din data de 27 martie, de 1,97 lei, oferea un discount de tranzacţionare de 43,75%.
Ponderea titlurilor SIF5 în indicele BET-FI, care a urcat cu 0,78%, în perioada 20 martie - 27 martie, este de 17,53%.
Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia societăţilor de investiţii financiare, a urcat cu 2,7%, în intervalul avut în vedere, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 2,1%.
Cu o creştere de 10,47%, în raport cu moneda euro, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, pentru perioada avută în vedere.
Topul celor mai bune randamente de la bursa noastră, în intervalul 20 - 27 martie, este condus de acţiunile Electroargeş (ELGS) a cărot cotaţie a urcat cu 14,15%, în raport cu moneda euro.
Pe poziţia a doua în acest clasament se află titlurile Electromagnetica (ELMA), ce s-au apreciat cu 11,66% în acelaşi interval, podiumul fiind completat de acţiunile SNN.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 19 - 26 martie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 18,16%, în intervalul menţionat, indicând evoluţia puternic pozitivă de săptămâna trecută a pieţele bursiere din Europa.
Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Real Estate & Construction, cu o apreciere de 6,69%, în timp ce titlurile BRD Global Clasa A, care au urcat cu 6,18%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 4,72%, în intervalul 20 - 27 martie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a urcat cu 0,23%.
Depozitele bancare în lei ar fi adus un câştig de 0,26%, în vreme ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 4,49%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona la 6.323 de dolari, în creştere cu 3%.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 115,48 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.