Acţiunile "UAMT" Oradea (UAM) au crescut cu 17,53%, faţă de euro, în perioada 21 aprilie - 21 mai 2014, ceea le poziţionează pe locul al doilea în clasamentul acţiunilor realizat de ziarul BURSA.
Producătorul de piese şi accesorii auto a raportat un profit net aferent primului trimestru de 3.02 milioane lei, în scădere cu 9,7% faţă de rezultatul perioadei respective a anului trecut,
În 2013, "UAMT" şi-a triplat rezultatul net, comparativ cu 2012 (9,4 milioane lei, faţă de 3,08 milioane lei), conform datelor anunţate.
Consiliul de Administraţie al companiei a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), pe data de 25 iunie, pentru revocarea şi descărcarea de gestiune a directorului general, Horia - Adrian Stanciu, începând cu 30 iunie, şi numirea, în locul său, a unui nou director general executiv, din afara membrilor CA.
Acţiunile "UAMT" sunt împărţite între Programul Acţionarilor Salariaţi, care deţin 35,66% din capitalul social, Ioan Stanciu, cu un pachet 31,51% din titluri, şi alţi acţionari, care controlează 32,82% din capital.
Cea mai bună evoluţie raportată la euro, din rândul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a fost cea a "Uztel", cu o creştere de 25,46%, podiumul fiind completat de "Electroputere" (EPT), cu un avans de 15,79%.
Fondul cu cea mai mare creştere raportată la euro, din perioada 21 aprilie - 21 mai, a fost Certinvest Dinamic (+ 4,46%). Pe cea de a doua poziţie s-a clasat Certinvest BET-FI Index, cu o creştere de 3,64%, iar pe cea de a treia, ETF - BET Tradeville (+ 3,58%).
Cea mai bună acţiune din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, a fost, în continuare, cea a SSIF Broker (BRK), cu un avans de 4,14%. În cazul indicelul BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea (FP), titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cel mai mult, relativ la euro, în perioada analizată, (+ 13,89%).
Aceste acţiuni au consemnat şi cea mai mare creştere din cadrul indicelul extins BET-XT.
Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei (+ 0,82%), iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro (+ 0,21%).
Aurul a urcat, în perioada 21 aprilie - 21 mai, cu 0,55% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,52% faţă de euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.