Fondul de investiţii FDI STK Europe, cu plasamente în acţiuni din Europa, ar fi adus investitorilor un randament de 5,84%, în perioada 21 ianuarie - 21 februarie 2014, cel mai mare câştig dintre fonduri, în condiţiile în care indicii bursieri locali au încheiat perioada analizată pe minus.
Administratorii fondului susţin că printre avantajele investiţiei în fondul STK Europe se numără diversificarea plasamentelor prin investiţii în sectoare deloc sau slab reprezentate în România.
La capitolul riscuri, administratorii enumeră riscul de piaţă, riscul de lichiditate (riscul ca o poziţie din portofoliul fondului să nu poată fi vândută cu costuri limitate într-un interval de timp rezonabil de scurt), riscul operaţional sau evenimente neprevăzute.
Pe segmentul fondurilor, podiumul a fost completat de "FDI Audas Piscator" (+5,75%, raportat la moneda euro) şi BT Obligaţiuni (+0,9%),
• Acţiunile "Fondul Proprietatea", singurele care temperează deprecierea BET-FI
BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,81%, în timp ce BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,75%.
BET-FI, care urmăreşte cele cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 3,70%, însă Fondul Proprietatea a crescut cu 0,33%.
Brokerii sunt de părere că FP are o capacitate de rezistenţă substanţial superioară SIF-urilor, atunci când piaţa se află în scădere.
"Judecând strict în termeni fundamentali, randamentul dividendului la FP pentru 2013 este de 5,3%, adică unul foarte atractiv raportat la nivelul actual al dobânzilor în lei", ne-a declarat Mihai Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital BCR, săptămâna trecută.
Analistul BCR a apreciat că, referitor la FP, există o anume aşteptare a pieţei în privinţa lansării unui nou program de răscumpărare de acţiuni, fie a activării politicii de distribuţie de cash bazată pe reducerea capitalului social, ambele însă fiind la discreţia unor aprobări ale ASF.
• Banca Transilvania, cel mai bun randament din BET
În indicele BET, acţiunile care au performat cel mai bine, în perioada 21 ianuarie - 21 februarie, au fost cele ale Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,63%.
Banca Transilvania a raportat, în 2013, un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% faţă de anul anterior, şi un profit net de 374.9 milioane lei, la finele anului 2013.
Conducerea Băncii Transilvania (TLV) a decis răscumpărarea unui număr de 10 milioane de acţiuni, la un preţ maxim de 2 lei/unitate, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti. Operaţiunea are loc în intervalul 19 februarie 2014 - 17 aprilie 2014. Banca are în derulare un program de răscumpărări de acţiuni proprii, aprobat de acţionari în AGA din luna aprilie 2013, care vizează un pachet de 17,25 de milioane de acţiuni TLV (0,78% din capitalul băncii).
• "Cemacon", plus de 52,04%
În continuare, cel mai bun randament a fost dat de "Cemacon" (CEON), care a oferit un câştig de 52,04%, în perioada analizată, raportat la moneda euro.
Potrivit brokerilor, creşterea acţiunilor s-a datorat intrării fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief în acţionariatul Cemacon, prin preluarea unei creanţe de 12 milioane euro pe care BCR o avea asupra companiei.
Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) s-au majorat cu 38% anul trecut, de la 34,8 milioane lei la 48 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 17 milioane lei la 5,7 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, comunicat joi de companie.
Veniturile companiei au crescut cu 21% anul trecut, de la 45,4 milioane lei la 54,9 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 11%, la 60,6 milioane lei, de la 54,8 milioane lei în 2012.
Potrivit estimărilor Cemacon, preţurile medii la materialele de construcţii ar putea creşte în acest an, producătorii fiind forţaţi spre astfel de măsuri în contextul modificărilor fiscale şi a liberalizării preţurilor la energie, factori care pun presiune puternică pe costurile de producţie.
În topul creşterilor de la BVB, au revenit acţiunile "Electroputere" (simbol EPT), pe poziţia secundă, cu un plus de 17,04%
Compania a înregistrat anul trecut o pierdere de 59.114.760 lei, în scădere faţă de pierderea de 53.114.760 lei din 2012. De asemenea, cifra de afaceri în anul 2013 a fost de 97.963.179 lei, sub nivelul din 2012, atunci când s-a înregistrat suma de 127.917.376 lei.
Acţionarul majoritar al Electroputere Craiova este compania saudită Al-Arab Contracting Company Limited, care deţine 86,28% din capitalul social. În momentul privatizării, la EPT lucrau 2.600 de salariaţi, în prezent rămânând circa 700.
Locul al treilea, în topul creşterilor de la BVB, a fost ocupat de acţunile "Impact Developer & Contractor" (IMP), cu un plus de 16,95%.
"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,23%), în perioada 21 ianuarie - 21 februarie 2014, în timp ce depozitele în lei au consemnat cea mai mare creştere la "MKB Nexte Bank" (0,81%).
În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a crescut cu 4,51% faţă de euro, iar moneda naţională s-a apreciat cu 0,46% comparativ cu euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. KPMG, ULTIMA SPERANTA!
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 25.02.2014, 00:13)
Locul al treilea detinut de IMPact este UNUL FALS! La fel de FALS precum FALSE au fost contractele de v/c dintre IMPact si propriii angajati(rude, apropiati)pentru case la Oradea(VERIFICA CINEVA DACA JURISTA IMPact, fota directoare executiva, MA-SA, fiul lui POPP AU ACHITAT PRETUL? Achitarea PRETULUI ESTE ELEMENT ESENTIAL INTR-UN CONTRACT DE V/C! Va spun eu: SIGUR NU L-AU ACHITAT! Aceste contracte de v/c au fost de "forma" pentru ca IMPact-ul sa prinda niste terenuri la Oradea care sa-i faciliteze vanzarea unor case(altfel NEVANDABILE)! In plus prin aceasta STRATAGEMA se platea si un impozit mai mic la Bugetul Local al Municipiului Oradea! Alt FALS(tot la Oradea): TVA NELEGAL de 5% pentru CASE NEFINISATE si/sau AMPLASATE PE TERENURI MAI MARI DE 250 mp(CONTRAR CODULUI FISCAL IN VIGOARE)! RUSINE(wow, rusine pentru IMPactisti?)pentru SANDULESCU, POPP, PATRINOIU, POROSNICU, NEDA, GRIGORE, PUSCASU, PADUREANU, SOFRONIE, STEF, STEF s.a. DAR SI pentru FIZICIAN, URDA, MIHAILA, PETRE si VASILE care AU ACCEPTAT toate aceste lucruri(desi erau in cunostinta de cauza). KPMG, inca mai poti rezolva ceva! daca nici tu(MARELE AUDITOR)nu vei face nimic, atunci esti pe picior de egalitate cu modul in car a auditat IMPact-ul SCHWARTZ(OK, stiu ca auditorii isi exprima doar opinii/la ce bani iau, normal/DAR EXPRIMA-TI O OPINIE CORECTA!)
1.1. Oradeanu nu se plictiseste (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de TF în data de 25.02.2014, 09:49)
Si EPT o fi pebune, te pomenesti. Dar vad ca nu te plictisesti deloc CU IMP.. oricum nu vei primi nimic de la aia.. tu viseaza in continuare.
1.2. doar dreptate! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 25.02.2014, 10:35)
NU VISEZ LA NIMIC, NU-MI TREBUIE NIMIC! VISEZ DOAR CA ORGANELE COMPETENTE SA VADA IN SFARSIT DESPRE CE ESTE VORBA IN CAZUL IMPact!