Titlurile "Romgaz" (SNG) s-au apreciat cu 5,3%, raportat la euro, în perioada 22 - 29 februarie 2016, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET şi BET-XT, catalizatorii creşterii fiind rezultatele financiare preliminare raportate de către societate pentru anul 2015, potrivit brokerilor.
"Această apreciere vine după o lungă perioadă (în luna ianuarie) în care a avut loc o evoluţie descendentă pentru acţiunile SNG, acestea cunoscând minime după minime cam în fiecare zi", ne-a declarat Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest Focşani.
Potrivit domniei sale, această revenire destul de spectaculoasă şi destul de abruptă, într-o perioadă scurtă de timp, se datorează, în principal, unei reveniri în ochii investitorilor acestui emitent, în condiţiile în care rezultatele financiare nu au fost cu mult sub aşteptările investitorilor.
"Creşterea nu a fost generată de un comunicat oficial din partea societăţii sau de vreun document anume, ci este, pur şi simplu, o reaşezare a preţurilor în concordanţă directă cu rezultatele financiare afişate de către societate pentru anul 2015", ne-a mai spus domnul Murgoci.
În 2015, profitul net al companiei de gaze a ajuns la 1,18 miliarde de lei, cu 16% mai puţin decât un an anterior, arată raportul financiar pentru anul trecut, potrivit raportului remis Bursei de Valori Bucureşti.
Per total, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 1%, iar indicele extins BET-XT a crescut, în perioada analizată, cu 1,15%. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,62% raportat la moneda europeană, tras în sus de acţiunile SIF Moldova (+4,99%).
• "Electroargeş", avans de 11,36%
Titlurile societăţii "Electroargeş" (ELGS) au crescut, în perioada 22-29 februarie, cu 11,36% raportat la moneda europeană, rămânând pe prima poziţie în clasamentul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În urma titlurilor ELGS s-au situat acţiunile societăţii "Prebet" Aiud (PREB), care s-au apreciat, în aceeaşi perioadă, cu 10,59%, raportat la moneda europeană.
Producătorul de materiale de construcţii Prebet Aiud a obţinut, anul trecut, un profit brut de un milion de lei, după ce, în 2014, a înregistrat o pierdere de 327.000 de lei, potrivit unui raport al societăţii.
Preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Hagea, deţine 31% din acţiunile "Prebet", iar Asociaţia PAS Prebet are 15,41%.
Podiumul este completat cu titlurile "New Europe Property Investments" (NEP) care au crescut, în perioada 22-29 februarie, cu 7,74%, raportat la moneda euro.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, "ETF - BET Tradeville" a înregistrat o apreciere de 3,62%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul amintit. Potrivit datelor de pe site-ul administratorului, ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, fiind singurul astfel de fond de la bursa românească. Totodată, titlurile "Certinvest BET Index" şi "Certinvest XT Index" au avut creşteri de 3,55%, respectiv 3,27%.
• Aurul a crescut cu 3,86%
Aurul continuă să performeze, oferind investitorilor un randament de 3,86%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul Băncii Naţionale a României.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,22% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,18%.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2016, 07:15)
la 22-23 lei, ziceati ca vine insolventa...