Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cea mai mare pondere în indicele BET-FI, au urcat cu 2,71%, în intervalul 22 - 29 mai, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadru indicelui financiar, care a crescut cu doar 0,6%, în aceeaşi perioadă de raportare.
Este un parcurs ce apare în condiţiile în care, în prezent, Fondul derulează cel de-al zecelea program de răscumpărare de acţiuni, operaţiune de piaţă ce are în vedere creşterea cotaţiei FP, prentru a reduce discount-ul dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net care acum se situează la circa 26%, peste obiectivul de 15%, avut de administratorul Franklin Templeton.
Conform ultimului raport al Fondului, între 22 şi 24 mai, FP şi-a răscumpărat 1,93 milioane de acţiuni, la preţuri medii cuprinse între 0,9649 lei şi 0,9724 lei şi, având în vedere frecvenţa emitentului în realizarea de achiziţii de acţiuni proprii, probabil că şi în perioada 27 - 29 mai FP a efectuat răscumpărări care încă nu sunt raportate la BVB.
De la începutul operaţiunii de piaţă şi până în prezent, Fondul a achiziţionat 128,88 milioane de acţiuni tranzacţionate la BVB şi GDR-uri cu acţiuni suport FP listate la Londra, din totalul de 750 milioane de titluri cât cuprinde programul ce se va încheia la finele acestui an.
Miercuri, 6 iunie, reprezintă ultima zi în care investitorii pot cumpăra acţiuni ale Fondului pentru a beneficia de dividendul de 0,0903 lei care, raportat la ultima cotaţie FP din data de 29 mai, de 0,992 lei, oferă un randament brut de 9,1%.
De menţionat că, în ultima şedinţă de tranzacţionare a intervalului avut în vedere, acţiunile Fondului au atins, pentru prima dată de la listarea din 2011 la BVB, preţul de 1 leu/titlu, echivalent cu valoarea nominală la care au fost despăgubite persoanele care au fost expropriate abuziv de către regimul comunist.
Pentru primul trimestru al acestui an, FP a raportat un profit net de 414,43 milioane de lei, cu 41,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, creştere susţinută îndeosebi de avansul de 19,4% din primul trimestru a titlurilor OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care participaţia Fondului de 10% la grupul petrolier reprezintă a doua cea mai importantă deţinere din portofoliul emitentului.
Ponderea acţiunilor Fondului în indicele BET-FI este de 33,14%.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii listate la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a marcat un avans de 4,48%, în perioada 22 - 29 mai, în timp ce indicele BET-XT, ce înglobează cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 3,76%, pentru acelaşi interval de raportare.
Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), a căror cotaţie s-a apreciat cu 7,37%, în perioda menţionată.
Cu o pondere de 20,42% în indicele BET, titlurile grupului financiar din Cluj au cea mai mare importanţă în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, în timp ce în cadrul indicelui extins, acţiunile TLV au o pondere de 15,61%.
Topul randamentelor titlurilor de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 22 - 29 mai, este condus tot de acţiunile TLV, în timp ce pe poziţia a doua se află titlurile OMV Petrom (SNP), ce au urcat cu 7,14%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.
Podiumul randamentelor bursei noastre este completat de acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), al căror avans a fost de 5,7%, în intervalul avut în vedere.
Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 21 - 28 mai, se află titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 5,49%.
Unităţile fondului de investiţii Certinvest BET Index au avut un plus de 5,31%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX s-au apreciat cu 4,84%.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,85%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,04%, în intervalul 22 - 29 mai.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,07%, pentru perioada menţionată, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,01%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 13,95%, în intervalul 22 - 29 mai.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.710 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 154,74 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.