CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 OCTOMBRIE - 22 NOIEMBRIE Cotaţia "Impact" a urcat cu 43,54%

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 noiembrie 2013

Cotaţia "Impact" a urcat cu 43,54%

Ion Milea, Muntenia Global Invest: "Progresul acţiunilor IMP este aproape inexplicabil"

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact Contractor & Developer" (simbol IMP) au adus investitorilor, în perioada 22 octombrie - 22 noiembrie, cel mai mare randament din piaţă, de 43,54%, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Astfel, pe 22 octombrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2094 lei/unitate, în timp ce pe 22 noiembrie, de 0,3016 lei/unitate.

Ieri, acţiunile dezvoltatorului au încheiat în creştere cu 0,67%, faţă de şedinţa de vineri, la 0,302 lei/unitate. Progresul a fost consemnat pe ultima sută de metri, întrucât în jurul orei 16:00, cotaţia IMP era în scădere cu 1,33% faţă de ultima şedinţă a săptămânii trecute.

Ieri, au fost realizate şapte tranzacţii cu 13.000 titluri IMP, în valoare totală 3.878 lei.

De la începutul anului, acţiunile IMP au crescut de peste 2,5 ori.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al "Impact", care deţine peste 41% din capitalul social al companiei, a achiziţionat, marţea trecută, un număr de 149.500 titluri IMP, la un preţ unitar de 0,2594 lei/titlu, potrivit unei notificări transmise Bursei de Valori Bucureşti.

Progresul din ultima perioadă al acţiunilor "Impact" este aproape inexplicabil, potrivit lui Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest". Domnia sa ne-a declarat: "Nu ştiu cine cumpără peste preţul de ofertă la < Impact >. Dacă aş şti, poate aş găsi o explicaţie. Cred că în această privinţă există o legătură şi cu acţionarul majoritar, domnul Iaciu. Probabil cumpără cineva din grupul domniei sale. Nu este exclus să existe nişte planuri interesante de viitor cu această companie. Cred că este foarte interesant faptul că valoarea titlurilor IMP a crescut spectaculos şi mă refer inclusiv la valoarea terenurilor pe care compania le deţine".

În urmă cu o săptămână, directorul adjunct al casei de brokeraj "Estinvest", Marian Lupu, ne spunea că nici nu există motive concrete care să justifice progresul titlurilor IMP.

Pierderile dezvoltatorului imobiliar au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Al doilea plasament de pe "podium" a fost, în perioada analizată, cotaţia dezvoltatorului "Electroputere" (simbol EPT), care s-a clasat la o diferenţă de 16,31 puncte procentuale de IMP. Astfel, acţiunile EPT au crescut de la 0,0047 lei/unitate, pe 22 octombrie, până la 0,006 lei/unitate, pe 22 noiembrie. Recent, directorul adjunct al Estinvest, Marian Lupu, ne-a spus că titlurile EPT nu au viitor pe Bursă. Domnia sa preciza: "Nu preconizez o direcţie bună pentru acest emitent pe Bursă, atât timp cât societatea nu se va redresa din punct de vedere financiar. Este clar că această companie este la mâna speculatorilor de pe BVB".

La o distanţă de încă 8,71 puncte procentuale, al treilea avans a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "Transilvania Construcţii" (simbol COTR), care a urcat cu 18,52%, de la 50,2 lei/unitate, pe 22 octombrie, la 59,7 lei/unitate, pe 22 noiembrie.

Plasamentele în aur au continuat să aibă randament negativ şi în intervalul 22 octombrie - 22 noiembrie, coborând cu 4,26%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.240,7 dolari, pe pieţele internaţionale.

Fondul "Certinvest BET-FI Index" a urcat, în perioada studiată, cu 6,77%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,06%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, "Raiffeisen România Acţiuni", care a crescut cu 6,5%, şi "Erste Equity România", care a progresat cu 6,37%.

Investitorii care au preferat, pe 22 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 22 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de numai 0,06%, raportat la moneda unică europeană.

În intervalul 22 octombrie - 22 noiembrie, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,34%. Pe 22 octombrie, cursul afişat de Banca Naţională a României era de 4,4370 lei/euro, iar pe 22 noiembrie, de 4,4521 lei/euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 7,55%, în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 5,84%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 4,43%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Intrebare: in fiecare saptamana este necesara intoxicarea cu " Cotatia IMPACT"? OK, stie toata lumea ca Iaciu este un bun manipulator al pietei dar totusi...! Parca e prea mult! De ce nu scrieti ca nu a existat AGA in acest an la IMPACT fara vreo completare a Ordinii de zi(la cererea laui ANDRICI, Adrian Andrici!, fireste)sau vreo erata! Fabulosul CA al IMPACT a comis-o din nou! Cica " eroare materiala"! Aiurea! Incompetenta in stare pura!

    1. e clar ca esti foarte suparat pe ei. iar cu manipularea pietei... Iaciu joaca la bursa de vreun an, nu stiu cand a devenit asa bun manipulator. O fi vorba de un VUAN de 1,8 ron per actiune?

      Oh, da, chiar daca IACIU joaca de 1 an, supararea mea a depasit 7 ani! Eu insa m-am referit la manipularea pe care IACIU o face de cand a devenit actionar la IMPACT! Cred ca nu intamplator ASF-ul l-a amendat in legatura cu derularea ofertei publice tot la IMPACT! Dar am vazut si jocurile facute de acelasi IACIU la SIF Muntenia! Si ca sa inchei intr-o nota frumoasa supararea mea pe IMPACT este cu atat mai mare cu cat desi porneste de la Popp si Sandulescu s-a desavarsit in acest an cand am constatat ca si noii stapani folosesc aceleasi tactici ca predecesorii!

    hai ca acum a mai aparut un subiect perfect de prezentat maine! 9.513.500 actiuni tranzactionate in DEALS! Pret mediu 0,3050 lei! Sigur, sigur, sigur, sigur una din parti e IACIU! Adica_cumparatorul!

    M-am inselat! Nu era doar IACIU! Ca un adevarat KAMIKAZE, hop si ANDRICI! Ba ce sa vezi, a luat si fizicianul MATEESCU 980.000 actiuni! E bine, domnu' fizician la IMPACT! Dupa doar 7 luni ce sa vezi! Trai bun! Mai cu ilegalitati, mai cu un TVA de 5%(chiar daca nu e cazul), mai cu o TRANZACTIE! SA TRAITI BINEEE!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb