CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 IULIE Oil Terminal -- liderul creşterilor de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 august 2019

Oil Terminal -- liderul creşterilor de la BVB

Acţiunile Oil Terminal (OIL) au cunoscut un avans de 3,88%, în intervalul 23 - 30 iulie, urcând astfel pe prima poziţie în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care, acţionarii companiei au fost convocaţi pentru data de 5 august, pe ordinea de zi a adunării găsindu-se şi o informare privind propunerea americanilor de la Global Petrol Storage şi Amerocap, care are în vedere o posibilă inves-tiţie de 100 milioane de dolari pentru modernizarea activelor, eficientizarea şi majorarea capacităţii de depozitare a societăţii deţinute de Statul Român.

Demersul presupune fie preluarea controlului asupra Oil Terminal de către investitorii americani, operaţiune urmată de majorarea capitalului, fie mutarea activelor ce urmează să fie modernizate într-o companie mixtă la care americanii vor contribui cu capital pentru a li se asigura o participare de minimum 51% din societatea nou creată.

Totuşi, arătau americanii într-o scrisoare remisă companiei şi publicată pe site-ul OIL, acestea nu sunt opţiunile unice, iar Statul poate veni cu propunerile sale.

De menţionat că, performanţa titlurilor Oil Terminal iese în evidenţă şi în condiţiile în care, în intervalul 23 - 30 iulie, majoritatea acţiunilor tranzacţionate la BVB au înregistrat scăderi ale cotaţiilor.

Pentru perioada avută în vedere, cotaţia OIL a oscilat între o scădere de 1,42%, înregistrată în data de 30 iulie, pe fondul unui volum de numai 0,024 milioane de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 1,21 milioane de acţiuni şi o creştere de 3,32%, apărută în şedinţa din data de 25 iulie, când au fost transferate 0,86 milioane de acţiuni OIL.

De altfel, pentru toate şedinţele din intervalul menţionat, volumul înregistrat cu acţiunile Oil Terminal s-a situat sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce indică interesul relativ scăzut din partea investitorilor pentru acţiunile companiei, în perioada de raportare.

În primul trimestru din acest an, Oil Terminal a raportat un profit net de 0,536 milioane de lei, de la numai 0,017 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, în contextul în care cifra de afaceri netă a companiei s-a ridicat la 36,56 milioane lei, cu 8,2% mai mare faţă de cea înregistrată în primele trei luni ale anului trecut, de 33,78 milioane lei.

În data de 13 august, compania îşi va publica rezultatele obţinute după primele şase luni ale anului.

Statul Român, prin Minis-terul Energiei, este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 59,62%, în timp ce Sebastian Dumitrescu are 15,59% din Oil Terminal.

La ultima cotaţie OIL din data de 30 iulie, de 0,278 lei, valoarea de piaţă a companiei la BVB este de aproape 161,9 milioane de lei.

Cu o creştere de 3,39%, în raport cu moneda euro, acţiunile Antibiotice (ATB) ocupă cea de-a doua poziţie în clasamentul rentabilităţilor bursei noas-tre, podiumul fiind ocupat de titlurile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a urcat cu 1,61%, în intervalul 23 - 30 iulie.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,03%, în perioada 23 - 30 iulie, iar indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital, a înregistrat un declin de 0,81%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie din intervalul 23 - 30 iulie a fost bifată de titlurile SIF2.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii cu sediul în Bacău în indicele financiar este de 19,84%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa SIF2 este de numai 3,7%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,98%, în intervalul 23 - 30 iulie.

Cu un avans de 1,06%, acţiunile MedLife (M) reprezintă titlurile cu cel mai bun parcurs din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.

Poderea acţiunilor prestatorului de servicii medicale private în indicele BET este de numai 1,13%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 22 - 29 iulie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, ce au raportat o creştere de 1,12%.

Unităţile fondului OTP Real Estate & Construction au avut un plus de 0,99%, în timp ce titlurile OTP Euro Premium Return au avut un randament de 0,71%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,21%, în intervalul 23 - 30 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,18%, în perioada de raportare menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 2,88%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.930 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 177,79 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb