CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 DECEMBRIE 2013 - 24 IANUARIE 2014 Acţiunile "Băncii Transilvania" au crescut cu 6,91%

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 ianuarie 2014

Acţiunile "Băncii Transilvania" au crescut cu 6,91%

Magda Sîrghe, "Tradeville": "Angajamentul lui Mario Draghi, de a face orice va fi necesar pentru susţinerea băncilor din zona euro, a stimulat cotaţiile băncilor"

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Sistemul bancar din ţara noastră este într-o perioadă de redresare şi de reorganizare"

Cel mai bun randament, din perioada 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014, din rândul companiilor componente ale indicelui BET, a fost dat de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), a căror cotaţie s-a apreciat cu 6,91%, raportat la moneda unică europeană. Ultimul preţ de tranzacţionare, de pe 23 decembrie, a fost de 1,598 lei/unitate, iar de pe 24 ianuarie, de 1,7 lei/unitate.

Magda Sîrghe, analist "Tradeville", ne-a spus că "Banca Transilvania", devenită a treia bancă din sistem prin majorarea sistematică a activelor, a obţinut rezultate financiare pozitive, cu o parte dintre indicatori în creştere, în primele nouă luni ale anului 2013. În plus, a adăugat analistul, banca şi-a obişnuit acţionarii cu acordarea de acţiuni gratuite, anul trecut fiind capitalizate rezerve din profitul net al anului 2012, ceea ce a făcut ca rata de alocare a acţiunilor gratuite să fie de aproximativ 0,16. Potrivit doamnei Sîrghe, un alt factor care a favorizat creşterea din ultima perioadă a cotaţiei TLV a fost sentimentul general favorabil existent pe pieţele de capital şi cel legat de sectorul bancar în particular, dat de angajamentul preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, de a face orice va fi necesar pentru susţinerea băncilor din zona euro. Reprezentantul "Tradeville" ne-a mai spus că, spre deosebire de alte bănci autohtone, TLV a reuşit să relanseze creditarea, finanţarea oferită fiind preponderentă în lei şi orientată în special către întreprinderi mici şi mijlocii şi persoane fizice. Însă, cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare s-au menţinut la nivelul perioadei de comparaţie, potrivit analistului citat: "De asemenea, dispune de o bază solidă de depozite atrase, de capitalizare adecvată, precum şi de susţinere din partea investitorilor instituţionali şi încheiere de parteneriate pentru garantarea microcreditelor acordate. Totuşi, considerăm că este dificil de repetat şi în 2014 ritmul de creştere din ultimii doi ani. Dat fiind cuantumul profitului net după primele nouă luni ale anului 2013, mai modest decât cel din perioada similară a anului anterior, consider că şi rata de alocare a acţiunilor gratuite va fi mai redusă".

Analistul "Tradeville" opinează că, în 2014, titlurile TLV ar putea evolua în funcţie de rezultatele financiare obţinute, de randamentul oferit investitorilor prin acordarea de acţiuni gratuite şi, nu în ultimul rând, de sentimentul general al pieţei de capital sau cel asociat sectorului bancar. Doamna Sârghe a adăugat: "Comparativ cu emitenţi europeni din domeniu, titlurile TLV se tranzacţionează la valori cu mult sub nivelul preţurilor teoretice ale multiplului P/E (n.r. preţ/profit) şi la valori cu mult peste nivelul preţurilor teoretice ale multiplului P/B (n.r. preţ/valoarea contabilă), potrivit rezultatelor generate de instrumentul nostru automatizat de analiza BVB versus Europa".

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", ne-a spus că sistemul bancar din ţara noastră este într-o perioadă de redresare şi de reorganizare. Potrivit domniei sale, "Banca Transilvania" a avut şi rezultate financiare bune, pentru primele trei trimestre de anul trecut.

Mihai Mureşian ne-a mai declarat: "Aceste motive, cumulate şi cu faptul că banca are un program de răscumpărare de acţiuni proprii, au condus la aprecieri din partea investitorilor. Acest lucru îl putem observa şi prin faptul că este în topul creşterilor cotaţiilor, din intervalul analizat. Fundamental, consider că activitatea Băncii Transilvania este mai bună decât a competitorilor direcţi. Ne putem aştepta la evoluţii din ce în ce mai bune".

IMP, cel mai bun randament din rândul companiilor din BET-XT

Locul întâi, din punctul de vedere al randamentului obţinut, în perioada 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014, dintre companiile componente ale indicelui BET-XT, este ocupat de către dezvoltatorul imobiliar "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP). Acţiunile IMP s-au apreciat, în perioada analizată, cu 35,31%, raportat la euro.

Preţul de închidere al cotaţiei IMP din 23 decembrie 2013 a fost de 0,523 lei/unitate, iar cel de pe 24 ianuarie, de 0,75 lei/unitate.

Brokerii din piaţă pun creşterea puternică a cotaţiei IMP pe seama faptului că cel mai mare acţionar, Gheorghe Iaciu, a raportat mai multe cumpărări de acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar.

Omul de afaceri a cumpărat, în acest an, un număr de 4.091.500 titluri IMP, reprezentând 2% din capitalul social al companiei, potrivit a trei comunicate remise BVB.

Acţiunile "Electroputere" Craiova (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014, cele mai mari randamente din piaţă, de 168,99% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA".

Astfel, preţul de la începutul perioadei analizate al unei acţiuni EPT a fost de 0,0145 lei/unitate, în timp ce, pe 24 ianuarie 2014, a fost de 0,0371 lei/unitate.

La 79 de puncte procentuale distanţă, locul al doilea al clasamentului este ocupat "Siretul" Paşcani (simbol SRT), a cărei cotaţie a crescut, în intervalul analizat, cu 89,74%.

Preţul de închidere al acţiunilor SRT, din 23 decembrie (ultima şedinţă dinaintea începerii intervalului analizat) a fost de 0,0068 lei/unitate, în timp ce, pe 24 ianuarie 2014, a fost de 0,0121 lei/unitate.

A treia companie dintre cele listate la Bursă, din punctul de vedere al randamentului obţinut în piaţă, este "Amonil" (simbol AMO), a cărei cotaţie s-a apreciat cu 61,71%, în perioada 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014. Ultima cotaţie AMO din 24 decembrie a fost de 0,0051 lei/unitate, iar cea de pe 23 ianuarie, de 0,0082 lei/unitate.

Brokerii din piaţă sunt de părere că aprecierea cotaţiilor acestor societăţi nu se fundamentează pe rezultate economice, mai degrabă, evoluţia puternic ascendentă a acestora fiind de natură speculativă.

Indicii Bursei de la Bucureşti au avut evoluţii mixte în intervalul analizat. Astfel, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 0,33% în perioada 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 0,32%, în timp ce BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,2%.

Aurul s-a apreciat, în perioada analizată, cu 5,2%. Pe pieţele internaţionale, aurul se tranzacţiona, vineri, în jurul a 1.262 de dolari/uncie.

Cristian Cochinţu, analist la "Admiral Markets", ne-a spus că preţul aurului s-a apreciat, în ultima vreme, pe fondul unor turbulenţe pe pieţele externe. "Capitalul panicat a intrat şi pe aur", a adăugat analistul.

Cel mai bun randament, pentru depozitele bancare în euro, din intervalul 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014, a fost oferit de banca cipriotă "Marfin Bank", şi a fost de 0,23%.

Depozitele bancare în monedă naţională au adus pierderi investitorilor, în intervalul analizat, motivul fiind deprecierea leului în raport cu euro. Cele mai mici pierderi, de 1,02% pentru depozitele bancare în lei s-au înregistrat, în intervalul 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014, la banca cipriotă "Marfin Bank".

Leul s-a depreciat, în perioada analizată, cu 1,39% în raport cu moneda unică europeană.

Cristian Cochinţu a remarcat, în ultima perioadă, o depreciere a celor mai multe valute emergente şi consideră că, totuşi, leul nu a avut o mişcare atât de volatilă. Potrivit domniei sale, există riscul să se menţină această tendinţă de depreciere şi pe viitor.

Cel mai bun randament din rândul fondurilor de investiţii a fost al "FDI Star Next", care a urcat, în perioada 24 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014, cu 7,3%. "Star Next" este un fond deschis de investiţii, cu profil mediu de risc, orientat cu preponderenţă către plasamente în acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi pe pieţe alternative, potrivit datelor oferite de fond.

"Star Next" are ca obiectiv creşterea substanţială, pe termen lung, a valorii capitalului investit şi asigurarea unor performanţe superioare altor alternative de investiţie, în cele mai bune condiţii de risc, mai precizează fondul.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 5,63%, şi "BT Index Austria ATX", care a progresat cu 5,06%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb