CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 FEBRUARIE - 2 MARTIE  Creştere de 28,51% pentru "Sinteza", determinată de volumele mici disponibile la vânzare

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 martie 2016

Creştere de 28,51% pentru "Sinteza", determinată de volumele mici disponibile la vânzare

Acţiunile "Sinteza" Oradea (STZ) au crescut cu 28,51%, faţă de euro, în perioada 24 februarie - 2 martie 2016, plasându-se pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"În perioada menţionată, s-au tranzacţionat acţiuni STZ în valoare de puţin peste 6.000 lei, reprezentând aproape 97% din volumele tranzacţionate pe acest simbol în ultima lună", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct în cadrul Tradeville.

Potrivit domniei sale, creşterea este determinată în primul rând de volumele mici disponibile la vânzare.

"Cel mai probabil, pe fondul minirevirimentului pe care îl vedem în privinţa preţurilor mărfurilor fungibile, producătorii de materiale industriale au devenit interesanţi pentru unii investitori", ne-a mai spus domnul Dumitrescu.

Veniturile operaţionale ale producătorului de produse chimice Sinteza Oradea (STZ) au coborât anul trecut cu 19,09%, la 28,14 milioane lei, de la 34,78 milioane lei.

Pe locul al doilea în topul acţiunilor se regăseşte "Prebet" (PREB), ale cărei titluri au crescut cu 19,96%, raportat la euro, în intervalul analizat.

Producătorul de materiale de construcţii Prebet Aiud a obţinut, anul trecut, un profit brut de un milion de lei, după ce, în 2014, a înregistrat o pierdere de 327.000 de lei, potrivit unui raport al societăţii.

Preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Hagea, deţine 31% din acţiunile "Prebet", iar Asociaţia PAS Prebet are 15,41%.

Podiumul este completat cu titlurile "Artego" (ARTE), care au crescut, în perioada 24 februarie - 2 martie, cu 12,45%, raportat la moneda euro.

În intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 5,07%, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 4,69%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 4,19%, cel mai bine din cadrul indicelui clasându-se titlurile "SIF2 Moldova" (+7,4%).

Potrivit brokerilor, evoluţia pozitivă a acţiunilor SIF2 are legătură şi cu perspectiva unor dividende care ar putea fi distribuite de către companie în acest an.

SIF Moldova a raportat un profit net de 116,69 milioane de lei, în 2015, în scădere cu 37,7% faţă de 2014, conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei, care precizează că, după standardele româneşti de contabilitate, profitul SIF2 a fost de 115,36 milioane de lei, anul trecut.

Acţiunile "Romgaz", cel mai bun randament din BET şi BET-XT

Titlurile "Romgaz" (SNG) s-au apreciat cu 7,56%, raportat la euro, în perioada 24 februarie - 2 martie, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET şi BET-XT, catalizatorii creşterii fiind rezultatele financiare preliminare raportate de către societate pentru anul 2015, spun brokerii.

Potrivit acestora, deşi compania a raportat pierderi pentru anul trecut, aşteptările analiştilor se îndreptau spre o scădere mai puternică.

În 2015, profitul net al companiei de gaze a ajuns la 1,18 miliarde de lei, cu 16% mai puţin decât un an anterior, arată raportul financiar pentru anul trecut, potrivit raportului remis Bursei de Valori Bucureşti.

Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "Certinvest BET-FI Index", cu o urcare de 3,29%, urmat de "ETF-BET Tradeville", cu o creştere de 2,65%, şi "Certinvest BET Index", cu o apreciere de 2,58%, comparativ cu moneda europeană.

Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (0,44%). În perioada analizată, aurul a înregistrat o apreciere de 0,61% faţă de euro, la cursul BNR, iar leul a crescut cu 0,4% faţă de moneda unică.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa aero nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb