CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 APRILIE - 27 MAI 2014 Banca Transilvania, cel mai bun randament din BET

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 mai 2014

Banca Transilvania, cel mai bun randament din BET

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 11,65%, faţă de euro, în perioada 27 aprilie - 27 mai 204, fiind cele mai performante din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Aprecierea din ultimă lună a titlurilor TLV a fost susţinută de o serie de factori specifici emitentului, dar şi generali, beneficiind de contextul de piaţă pozitiv din această perioadă, potrivit lui Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest.

Domnia sa ne-a declarat: "Un prim factor care a contribuit la evoluţia bună a acţiunilor băncii este reprezentat de distribuţia de acţiuni gratuite, acest element devenit tradiţional pentru Banca Transilvania, motivând în fiecare an investitorii să cumpere acţiuni. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, în acest sens notând faptul că preţul acţiunilor a crescut cu peste 7% în ultimile trei zile când se mai puteau achiziţiona acţiuni pentru a se primi acţiuni gratuite".

Al doilea factor este reprezentat de comunicarea de către bancă, în cursul acestei luni, a rezultatelor financiare aferente primului trimestru al acestui an, rezultate care au fost primite bine de către investitori, explică Gabriel Aldea.

"Astfel, TLV a continuat evoluţia bună din anul trecut, anunţând un profit în creştere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut", explică reprezentantul Intercapital.

"Al treilea element ce poate justifica evoluţia bună a acţiunilor TLV este unul de ordin general, datele bune la nivel macroeconomic anunţate pentru România şi creşterea ratingului de ţară acordat de Standard&Poor's determinând, probabil, o apetenţă mai ridicată din partea investitorilor pentru acţiunile celei de-a treia bănci din sistem", a conchis Gabriel Aldea.

Grupul Banca Transilvania îşi propune, pentru acest an, creşterea volumului activelor cu 7% la nivelul grupului, iar, pe termen lung, companiile membre ale grupului au ca obiectiv principal majorarea randamentului capitalurilor la nivel cel puţin similar cu cel al Băncii Transilvania (minimum 13%), au anunţat, la începutul lunii trecute. De asemenea, grupul BT are în vedere optimizarea utilizării capitalului, în condiţiile păstrării unui profil de risc similar celui prezent şi creşterea efectului de levier la nivelul subsidiarelor, prin sporirea volumului de plasamente.

Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) au avut cea mai mare creştere pe segmentul acţiuni, în perioada 27 aprilie - 27 mai 2017, de 22.5%. Acestea au fost urmate de cele ale SIF Transilvania (SIF3), cu un avans de 18,73%, şi de cele ale "Dafora" (DAFR), cu o urcare de 16,46%.

Cel mai bun randament dintre fonduri l-a înregistrat Certinvest BET-FI Index, care a crescut cu 8,72%, raportat la euro, în perioada analizată, pe locul al doilea situându-se Raiffeisen România Acţiuni, cu +6,51%, iar pe ce de al treilea, Certinvest XT Index, cu +6,4%.

În clasamentul acţiunilor din BET, Banca Transilvania a fost urmată de BRD, cu o creştere de 7,69%, şi SSIF Broker, cu o urcare de 4,7%.

În privinţa indicelui BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP), prima poziţie au ocupat acţiunile SIF3, urmate de SIF Muntenia (SIF4), cu +15,32%, şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu +12,93%.

În cazul indicelui extins BET-XT, cel mai bun rezultat l-a obţinut tot SIF3, urmat de "Dafora" şi SIF4.

Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei (+1,58%), iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro (+ 0,21%).

Aurul a urcat, în perioada 27 aprilie - 27 mai 2014, cu 0,60% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 1,27% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb